Ljepota i relax 04. prosinca 2015.

Smiju li trudnice koristiti lak za nokte

Lak-Usr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Područje istraženosti toksičnog učinka kemijskih supstanci na fetus nije do kraja definirano, a čitateljicu zanima može li koristiti lakove za nokte u trudnoći bez straha od negativnih posljedica na plod. Doktorica joj je savjetovala da izbjegava lakiranje nokti u prvom tromjesečju

Može li lak naštetiti bebi?

Čitateljica portala Klokanica postavila je pitanje: "Trudna sam 30 tjedana i sve do sada je u redu i presretna sam. Cijelo vrijeme sam koristila jedan lak za nokte koji sadrži nešto štetno trudnicama i dojiljama. Taj lak sam stavljala preko dvije godine i ostala mi je stara navika. Tek nedavno sam to saznala i prestala ga stavljati. Strah me da ne našteti bebi."

Odgovorila joj je Ivana Manola, dr.med, specijalist dermatologije i venerologije:

Nažalost, općenito područje istraženosti toksičnog učinka kemijskih supstanci na fetus nije do kraja definirano. Osim poznatih rizika postoji veliko područje tzv. sive zone za koja istraživanja još nisu završena. Prema današnjim saznanjima uzrok 70 posto porođajnih defekata je nepoznat. Većina poznatih uzroka je posljedica genetike ili čimbenika koje nije moguće prevenirati i ne odnosi se na majčin kontakt sa toksičnim kemikalijama, hranom, lijekovima ili infekcijama.

Stoga se postavlja pitanje: postoji li način da se rizik toksičnog učinka kemijskih tvari na fetus smanji?

Naravno, prvi trimestar je vrlo bitan u razvoju fetusa. U tom periodu bi svakako trebalo izbjegavati kontakt s toksičnim kemikalijama, a to su i lakovi za nokte: Toluene koji je prirodni sastojak i dobiva se iz tulu drveta Južne Amerike. U laku za nokte se koristi kao otapalo. Štetni učinak ostvaruje preko dišnih puteva (inhalacijom). Štetan je za živčani sustav. Kod trudnica izloženih visokim koncentracijama toluena može se dogoditi usporen rast i usporeni mentalni razvoj djeteta.

Ne lakiraj nokte u prvom tromjesečju

Formaldehid je kemijski sastojak lakova za nokte i kancerogena tvar. Ne preporučuje se njegova primjena u aerosol obliku (sprejevima) niti u koncentraciji većoj od 0.2%. Danas većina kozmetskih kuća uklanja formaldehid iz proizvoda za nokte zbog pritiska potrošača. Ftalati su skupina kemijskih tvari koji obuhvaćaju: dibutilftalat, dimetilftalat i dietilftalat. Ove kemijske tvari se koriste u kozmetičkim proizvodima, proizvodnji igračaka i pakiranju hrane. Istraživanja o štetnom učinku ftalata u kozmetičkim proizvodima na zdravlje još nisu završena.

Stoga po pitanju primjene lakova za nokte trudnoći odgovor je po mogućnosti čim manje u prvom trimestru, u ostatku trudnoće da, ali umjereno i s provjerenim kemijskim sastojcima u lakovima. U trudnoći je potrebno brinuti ako je izloženost lakovima za nokte kronična (stalna) ili akutna, intenzivna. Npr. ukoliko radite u salonu za nokte i imate svakodnevnu glavobolju to znači da u vašoj cirkulaciji ima previše toksina koji povećavaju rizik oštećenja vašeg djeteta.

Doznaj više na portalu Klokanica.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.