Ljepota i relax 7409 prikaza 24. studenoga 2015.

Zašto mi tjeme ima neugodan miris?

Kos-Uspr_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Naša čitateljica ima problem s tjemenom koje joj se brzo nakon pranja poprimi neugodan miris. Zanima je zašto se to događa i kako da postigne da rjeđe pere kosu. Dr. med. Nevia Delalle Lozica objašnjava da je smrad vlasišta moguć zbog bakterija, ali i hrane intenzivnih mirisa

Neugodan miris vlasišta

Naša čitateljica ima masnu kožu i kosu, a najviše je muči tjeme. Ima kratku i gustu kosu koju pere svaki drugi dan. Kombinira prirodni šampon s čajevcem s blagim biljnim. Kape i jastučnice nastoji često prati. Zanima je zašto joj se već nakon jednog dana od pranja kose javlja neugodan miris vlasišta te kako da postigne da rjeđe pere kosu. Primjećuje da je na poslu gore, od stresa i zatvorenog prostora, dok je na godišnjem bolje. Zanima je može li si pomoći dodacima prehrani.

Negodan miris zbog bakterije

Dr. med. Nevia Delalle Lozica, specijalist dermatologije i venerologije kaže kako kod nekih postoji pojačana sekrecija lojnih žlijezda, a sekret u kombinaciji s bakterijama i znojem može imati neugodniji miris nego je uobičajeno. Na žalost razlog tome je ponekad teško diferencirati, jer su uzrok kombinacija i unutrašnjih i vanjskih faktora, a ponekad i idiopatski što znači da se uzrok ne može identificirati. Navodi kako je stanje poznato kao 'bromhidroza' jedno od takvih slučajeva.

"Na seboregulaciju, dakle smanjeno izlučivanje lojnica, može se djelovati preparatima hormona, retinaldehida, a lokalno preparatima ili šamponima koji na sebi imaju oznaku DS. Pripazi na uzimanje hrane koja ima intenzivne mirise kao što je češnjak, riblje ulje i slično. Suplementi prehrani neće u velikoj mjeri utjecati na samo izlučivanje lojnica i miris, a previše suplemenata može čak i intenzivirati miris. Savjetujem da napraviš detaljan endokrinološki pregled s hormonalnim statusom", objasnila je doktorica.

Doznaj možeš li izgubiti kosu zbog nošenja punđe.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.