Ljepota i relax 18. travnja 2016.

Povećaj efikasnost uz rajčica tehniku

Mjerač_Vremena
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Poznat ti je osjećaj kako cijeli dan nešto radiš, bez prestanka, ali kao da ništa nisi odradila do kraja. Drugim riječima, ne znaš kako povećati efikasnost i produktivnost.  Ne brini, događa se i najupornijima te je upravo iz tog razloga osmišljena posebna tehnika za poboljšanje produktivnosti. Riječ je o pomodoro tehnici, koju je osamdesetih godina prošlog stoljeća osmislio Francesco Cirillo

Za sam naziv ove tehnike - Pomodoro (tal. rajčica) zaslužan je ni manje ni više nego jednostavan kuhinjski mjerač vremena (štoperica) u obliku rajčice, a Cirillo je osmislio način kako uz njega poboljšati koncentraciju. Sam cilj je mjeriti vrijeme, spriječiti ometanje u radu i odugovlačenje, usmjeriti se na rješavanje zadatka i osigurati dovoljno vremena kako bi se posao obavio do kraja. 

Kuhinjski mjerači vremena, osmišljeni za mjerenje vremena potrebnog za pečenje kolača, mesa i drugih jela, uglavnom su bili dizajnirani na način da sadrže vremenski interval od 25 minuta. Stoga je i pomodoro tehnika za povećanje produktivnosti koncipirana na takav način.

Rad uz 'rajčica' tehniku

Za početak napravi listu zadataka za danas. Stoga štopericu namjesti na 25 minuta i radi tih 25 minuta na prvom zadatku. Kada štoperica zazvoni, iako nisi završila zadatak i nedostaje ti nekoliko minuta, napravi pauzu od 5 minuta. Nakon pauze, ponovo namjesti štopericu na 25 minuta i nastavi s radom tamo gdje si završila. Kada završe četiri ''pomodora'' (4 faze rada od 25 minuta i 3 pauze po 5 minuta), možeš napraviti malo dužu pauzu, od 15 do 30 minuta. Ako ti se čini da je pauziranje na svakih 25 minuta rada previše, griješiš. Upravo taj mali predah će ti omogućiti da budeš produktivnija i da kvalitetnije obavljaš zadatke.

Kako to izgleda kod vođenja vlastitog bloga:

  • 25 minuta rada na zadatku - istraživanje određene teme o kojoj želiš pisati
  • 5 minuta pauze
  • 25 minuta rada na zadatku - pisanje teksta
  • 5 minuta pauze
  • 25 minuta rada na zadatku - dovršavanje teksta i umetanje fotografija
  • 5 minuta pauze
  • 25 minuta rada na zadatku - uređivanje teksta i pregledavanje pravopisa, objava teksta, dijeljenje na društvenim mrežama
  • 30 minuta pauze

Prednosti 'rajčice' tehnike

Uz ovu tehniku se mogu puno efikasnije odraditi manji zadaci i ostati fokusiran na krajnji rezultat rada, u primjeru vođenja vlastitog bloga riječ je o objavi teksta. Ako želiš, možeš umjesto 5 minuta uzeti kraću pauzu u intervalu od 3 do 5 minuta. Također možeš mijenjati vrijeme rada, iako je u originalnom konceptu riječ o 25 minuta. Ovisno o opsegu posla možeš ga povećati na 30 ili 40 minuta, no ne bi trebalo proći više od 45 minuta rada bez pauze. Bitno je da ne postoje prekid u vrijeme rada na zadatku jer su prekidi, koji se inače čine nevažnim, zapravo najveći problem produktivnosti jer osim što krate vrijeme rada, oni ometaju koncentraciju. Isprobaj ovu tehniku i prati napredak kako bi otkrila možeš li uz pomoć nje povećati svoju produktivnost i osjećati se korisnom i efikasnom te tako smanjiti razinu stresa.

Otkrij osam savjeta kako postati jutarnji tip!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.