Ljepota i relax 09. lipnja 2016.

Višak estrogena- krivac za celulit

Celulit_10
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Celulit je bolna točka većine žena, a imaju ga čak i one vitke. Muškarci ga imaju znatno rjeđe i najčešće je blaže izražen nego kod žena. Celulit izgledom podsjeća na narančinu koru, a radi se o kombinaciji masnih naslaga, otpadnih  tvari i vode, koji zajedno tvore kvrgave izbočine, zarobljene u vezivnom tkivu tik ispod površine kože. Najčešće se pojavljuje na bokovima, bedrima i stražnjici, ali može zahvatiti i ruke, trbuh i gornji dio leđa

Hormon kao vodeći faktor u pojavi celulita

Faktori koji određuju jesi li sklona celulitu su estrogen, masno tkivo i nasljeđe. Nakon ulaska u pubertet jajnici počinju proizvoditi hormon estrogen koji pomaže u nakupljanju masnog tkiva u bokovima, stražnjici i bedrima, što je svojevrsna priprema za rađanje djece. Pojavu celulita u velikoj mjeri možemo zahvaliti upravo tom hormonu, zbog kojeg masne stanice postaju ljepljive pa se nakupljaju u grozdove, doprinoseći nastanku te estetski neugodne pojave.

Što još utječe na pojavu celulita?

Način prehrane, stres i tjelesna (ne)aktivnost također mogu utjecati na pojavu celulita, kao i spora krvna i limfna cirkulacija. Kako na genetske faktore uopće ne možemo utjecati, a na hormonske gotovo nimalo, celulit mogu imati i osobe koje se puno kreću, zdravo hrane i izbjegavaju stres. Ipak, o prehrani, tjelovježbi, pušenju i nekim drugim navikama ovisi hoće li celulit biti jedva zamjetan ili jako uočljiv. Efikasni su i neki kozmetički pripravci i tretmani, posebno masaža koja stimulira limfni i krvožilni sustav.

Saznaj kako prehranom smanjiti celulit!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.