Ljepota i relax 15. ožujka 2016.

Alternativna vs. klasična medicina

Odmor
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Akupunktura, homeopatija, fitoterapija, kiropraktika, joga, reiki i taj-chi su orijentirane prema čovjeku kao cjelini. Zovemo ih alternativnom medicinom koja stavlja naglasak na duh jednako kao i na tijelo. Prije tisuću godina sva medicina bila je alternativna te se u liječenju često posezalo za biljnim pripravcima. Sam naziv alternativna medicina govori kako je riječ o terapiji ili vrsti liječenja koja nije sastavni dio konvencionalne medicine

Briga o zdravlju tijela i duha mogu spriječiti pojavu bolesti

Jedna od značajki takozvane alternativne medicine, osim što obuhvaća fizičko, emocionalno i duhovno stanje čovjeka, je ta da stavlja naglasak na prevenciju bolesti. Sigurno se pitaš kako možeš spriječiti pojavu određenih bolesti? Jedan od savjeta koje ćeš svakako čuti od praktičara alternativne medicine je izbjegavanje stresa. Naime, stres može iscrpiti progesteron u tijelu i dovesti do navale estrogena. Priušti si kvalitetan san, jer manjak sna može pridonijeti stresu. Također, pripazi da tvoja prehrana bude raznolika i redovita. Pazi što i kako jedeš. Tjelovježba je također bitan faktor kod susprezanja stresa, a i kod regulacije tjelesne težine, koja je također bitna za zdravlje tijela i duha.

Zašto čovjek okreće leđa konvencionalnoj medicini

Nažalost, ljudi se često okreću alternativnim oblicima liječenja kad je bolest već uzela maha, toliko da konvencionalna medicina malo toga može napraviti. Smatraju da su možda u krivim rukama i da liječnik klasične medicine ne može ponuditi ono što nudi alternativna medicina. Tu se ne može govoriti o mogućnostima ozdravljenja na tjelesnoj razini, ali može o jačanju duhovnosti. Duhovno-energetske tehnike znatno mogu pomoći u osvješćivanju pacijenta kako bi lakše prihvatio svoje stanje, a vrlo su korisne i obitelji. Ako bolest nije baš toliko odmakla, ali je teška, dobro je kombinirati obje medicine, jer i jedna i druga imaju ograničenja i prednosti. Ne treba eliminirati metode klasične medicine, osobito kod teško oboljelih pacijenata, jer se znanost zasigurno navela do određenog napretka u liječenju mnogih bolesti.

Bolovi se mogu umanjiti i bez lijekova 

Raspoloženje može promijeniti način na koji reagiramo na bol jer su oni međusobno povezani.  Usredotoči se na ugodne prizore ili sjećanja i ublaži ćeš bolne podražaje. Negativne i pozitivne emocije neposredno utječu na bol, tvrde stručnjaci Sveučilišta u Montrealu. Ako se usredotočiš na nešto pozitivno i ugodno, primjerice tvoju omiljenu pjesmu, neku lijepu uspomenu, supružnika ili djecu, možeš promijeniti način na koji reagiraš na bolni podražaj. S druge strane, alternativna medicina preporučuje prirodne tvari za borbu s bolovima. Primjerice, kurkuma sadrži poseban sastojak kurkumin koji je odlično sredstvo protiv bolova i reumatskih upala. Kurkuma se koristi umjesto nesteroidnih anti-upalnih lijekova i to bez ikakvih negativnih učinaka na zdravlje. Čaj od kamilice i đumbira pomaže pri menstrualnim bolovima. Sandal, lavanda, eukaliptus i dovoljne količine magnezija mogu biti spasonosni ako patiš od migrena.

Saznaj više o psihoterapiji u alternativnoj medicini!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.