Ljepota i relax 02. lipnja 2011.

Promjene tijela u trudnoći

Promjene_Tijela1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mnoge žene koje jako paze na vitku liniju tijekom trudnoće po prvi puta primjećuju promjene na svom tijelu uzrokovane debljanjem. Kako prihvatiti mijenjanje tijela, a da pritom ne izgubiš samopouzdanje otkriva psihologinja Zrinka Pukljak Iričanin

Gotovo svakodnevno mediji nas bombardiraju pričama o bogatim i slavnim mamama koje su se svega nekoliko mjeseci nakon poroda vratila pred TV kamere ili na modne piste jednako ili čak još ljepše i vitkije nego prije.

U društvu u kojem je fizički izgled jako važan, trudnoća i tjelesne promjene koje dolaze s njom, mnogim ženama predstavljaju veliku prijetnju. Hoću li se, kako i kada vratiti u formu? Hoću li više ikada moći ući u svoje najbolje hlače?

Prebrzo i preveliko nakupljanje kilograma može predstavljati rizik za cijeli niz komplikacija, posebno kod žena koje su bile pretile i prije trudnoće.
No, kako da strah od debljanja ne pokvari uživanje u trudnoći onima kod kojih zapravo nije opravdan?

  • Za početak, ne brkaj kruške i jabuke. Kilogrami koje nakupljaš u trudnoći nisu znak tvog nemara i nebrige o vlastitome tijelu. Kazaljka na vagi ne pomiče se isključivo zbog nakupljanja masnoga tkiva, već i zbog rasta bebe, razvoja placente i plodne vode, porasta volumena krvi, bujanja grudi. Svaka se žena mora udebljati u trudnoći, kako bi osigurala zdravi rast i razvoj svoje bebe. Uvijek imaj na umu da u tebi raste novo biće. Osluškuj potrebe svog tijela i udovolji im kad god možeš. Biraj što kvalitetnije namirnice i prihvati stav po kojem sve što unosiš u organizam radiš za sebe i bebu. Dakle, jedi za dvoje, a ne kao dvoje.
  • Njega tijela i redovito vježbanje, ako je dopušteno, pomoći će ti da brže prihvatiš svoj trenutačni izgled. Osim toga, dat će ti dobar osjećaj da radiš sve što možeš da bi i u trudnoći što bolje izgledala.
  • Činjenica je da su u trudnoći mnoge stvari nove i neizvjesne. Umjesto da se bojiš novih kilograma, prihvati ih sa zanimanjem. Slikaj se iz profila barem jednom mjesečno, kako bi jednoga dana i ti i beba imali lijepu uspomenu i jasan vizualni podsjetnik na prekrasno razdoblje rasta tvog djeteta u tebi.
  • Nastale promjene su samo privremene i trajat će svega nekoliko mjeseci. Što će biti poslije? Mnogo žena, i bez skupih tretmana i vojske stručnjaka, tijekom dojenja i uslijed obveza koje sa sobom nosi novorođenče brzo izgubi nakupljene kilograme. A ako koji i ostane, treba ga nositi s ponosom i smatrati jasnim vanjskim znakom da smo, eto, mame!

Privlačnost u trudnoći

Kada zadržati privlačnost s partnerom tijekom trudnoće?

Velike promjene u tijelu koje sa sobom nosi trudnoća na žene mogu djelovati različito. Neke se žene osjećaju ljepše i poželjnije nego ikad, druge se pitaju smatra li ih partner još uvijek atraktivnima, treće jednostavno nisu raspoložene za seks. Seksualna želja obično bitno varira kroz različita razdoblja trudnoće i u prosjeku je najizraženija u drugome tromjesečju.

S druge strane, većina muškaraca svoje trudne žene smatra izrazito privlačnima. No, i oni mogu imati svoje brige i tjeskobe: pitaju se hoće li naškoditi partnerici ili bebi, osjećaju pritisak zbog buduće uloge oca, neki se čak ''srame'' pred nerođenim djetetom.

Reci partneru što ti odgovara

Trudnoća zahtijeva određene promjene u brojnim obrascima dosadašnjega funkcioniranja pa ih kao normalne treba prihvatiti i u seksualnom životu. Iskrena i otvorena komunikacija u ovome razdoblju posebno je dragocjena za održavanje bliskosti među partnerima. Razgovaraj o svojim potrebama za intimnošću što češće jer će se potrebe i osjećaji tijekom trudnoće mijenjati. Reci partneru što ti odgovara u određenom trenutku.

Ukoliko ti je seks težak, trenutno neprivlačan ili ne želiš imati odnose, pokušaj s nježnostima, poljupcima ili masažom. Nježnost, otvorenost i kontakt su najvažniji u odnosu s partnerom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.