Ljepota i relax 25. studenoga 2011.

Prije poroda opusti se uz miris ruže

Etericno-Ulje1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U zadnjem tromjesečju mnoge trudnice osjećaju veliku napetost uoči poroda, a probleme im stvara i pojačano nastajanje strija uslijed debljanja. Recepte s eteričnim uljima za opuštanje i ublažavanje strija, donosi Primavera aromaterapeutkinja Matilda Ivaniš Knez

U zadnjem tromjesečju trudnice smiju koristiti sva eterična ulja koja su koristila i kroz prva dva tromjesečja, a posebno je važno koristiti ulje za prevenciju pojave strija nastalih rastezanjem kože uslijed debljanja koje je najizraženije upravo u trećem tromjesečju.

Ulje protiv strija

Bazu će činiti ulje badema 80 ml i ulje divlje ruže 20 ml. U njih dodaj:

  • 10 kapi lavande (Lavandula angustifolia)
  • 5 kapi mandarine (Citrus reticulata)

Na kraju trudnoće je dobro da se navedeni preparat nanosi na cijelo tijelo. Po potrebi, može se koristiti i ulje badema za masažu međice.

Recept za otečene ruke i noge

U 30 ml baznog ulja badema ili sezama dodati:

  • 3 kapi đumbira
  • 2 kapi čempresa
  • 2 kapi lavande

Primjena: umasirati u ruke i noge jedan put dnevno.

Antistres aromaterapija prije samog poroda

Za opuštanje prije samog poroda idealno je eterično ulje ruže koje trebaš blago posprejati po zraku. Možeš ga napraviti i kod kuće, a na 30 ml vode dodaj jednu kap eteričnog ulja ruže.

Mjere opreza

Primjena vrhunskih eteričnih i baznih ulja je odlična u trudnoći jer daju toliko toga u samo jednom preparatu.

Bazna ulja njeguju i hrane kožu, a eterična ulja, uz odličan učinak na elastičnost i zdravlje kože, svojim prekrasnim mirisima djeluju na raspoloženje.

Pazi na koncentracije!

Važno je znati da u primjeni eteričnih ulja moraš voditi računa o određenim pravilima kao što su koncentracije i mjere opreza. Mnoga eterična ulja su opasna za upotrebu tijekom trudnoće pa je važno da se držiš preporuka.

Općenito vrijedi pravilo da su za upotrebu u trudnoći potpuno sigurna eterično ulje lavande, kamilice rimske i citrusna ulja (mandarina, naranča, berganot, grejp...).

Važno je paziti i na koncentracije koje koristiš pa se u trudnoći koristi maksimalno 15 kapi eteričnih ulja na 100 ml baze.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.