Ljepota i relax 09. svibnja 2014.

Mali rituali za sretnu i snažnu ženu

Sretna2
1/4
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U djetinjstvu i kroz mladost, puno su od nas očekivali, i roditelji i društvo u kojem živimo i tako smo mi naučile puno očekivati od sebe. Kada ne odigramo scenarij koji smo same u glavi zamislile, većina nas prestane voljeti sebe. Anamarija Pažin Morović, Sanja Plavljanić Širola i Ivka Armanda Todorović donose tri savjeta kako se više njegovati i cijeniti u svakodnevnici

Kad se život ne posloži kako smo zamislili, kad nas ostavi osoba koju volimo, kad se prijatelj udalji ili karijera ne izgleda onako kako bismo htjeli, jedine riječi koje si tada izgovaramo, svjesno ili nesvjesno, jesu riječi grubosti i razočaranja, uvlačeći se u začarani krug.

Neka ti cilj bude ljubav prema sebi

Dobro je imati ciljeve, dobro je težiti obilju – materijalnom i duhovnom, ali prije svega, treba težiti ljubavi prema sebi. Ako ti nije teško maziti i paziti dijete, muža, kućnog ljubimca ili prijatelja i prijateljicu, ne bi li još lakše trebalo biti maziti i paziti sebe? Stavi to već danas na prvo mjesto. Umjesto kave s prijateljicom ili šetnje sa psom, sjedni ili lezi, zatvori oči, udahni duboko i polagano izgovori riječi sami sebi - volim te. Promatraj što se događa u tebi. Jesi li se uznemirila? Ako osjećaš nelagodu, onda zapravo ne voliš iskreno sebe. Vrijeme je da to promijeniš. Ljubav prema sebi nema nikakve veze s egocentričnošću, egoizmom ili narcisoidnošću, ona je tu da nas hrabri, pomaže i zapravo je temelj svakoj drugoj ljubavi – partnerskoj, prijateljskoj, majčinskoj, bilo kojoj. 

Najvažnija osoba u životu

U svijetu u kojem smo često usmjereni na zadovoljavanje forme i tuđih očekivanja i nastojimo sve svoje uloge ostvariti najbolje što možemo, ostaviti vremena samo kako bi voljela sebe može zvučati sebično. No tko je zapravo najvažnija osoba u našem životu? To smo mi sami jer samo sa sobom moramo provesti svaku sekundu, minutu, sat i godinu života. A često upravo toj najvažnijoj osobi poklanjamo manje pažnje, ljubavi i podrške, nego što ih bezrezervno dajemo drugima. I zaboravljamo da je upravo naša vlastita sreća i unutarnji sjaj, najbolji poklon ljudima koji nas okružuju. Ako volimo sebe, to prvenstveno znači da živimo u energiji ljubavi koju svuda nosimo sa sobom i njome zračimo.

Čuvaj svoje unutarnje dijete

"Zamisli malu djevojčicu koja još uvijek živi u tebi i raduje se lijepim trenucima. Postani joj prijateljica. Kad je zamisliš pitaj je što bi ona htjela i čemu se raduje, pitajte je kako je i poslušaj što kaže. Svaki dan odvoji vrijeme za nju, slušaj je, razvij prijateljstvo s njom i održavaj ga. Ne kažem da ostaviš sve i igraš se u vrtu ili šumi, dovoljno je da to učiniš svaki dan barem na kratko", savjetovala je Sanja Plavljanić Širola koja je promijenila svoj životni put i od priznate arhitektice, postala učiteljica ostvarivanja snova. Sanja je dipl ing. arh., integrativni terapeut i feng shui savjetnica koja s ponosom i  entuzijazmom vodi centar "Sretan dan".

Njeguj se

"Odvoji više vremena za svoju jutarnju i večernju higijenu. Svaki dan ustanite 10 minuta ranije i deset minuta kasnije lezi spavati. Tako nećeš u svom rasporedu izgubiti to vrijeme koje daruješ sebi. Napravi sama svoju kremu ili odaberi neku već gotovu prirodnu i njeguj svoju kožu, uživajući u tome. Masiraj ruke ili stopala, udiši miris i voli svoje lice, ruke, stopala, vrat, odnosno bilo koji dio tijela. I svakako nabavi aroma lampu, odaberi miris koji ti odgovara i duboko diši", preporučila je Anamarija Pažin Morović, verificirana aromaterapeutkinja i vlasnica studia za aromaterapiju Laurus. Anamarija se 10 godina aktivno bavi aromaterapijom, vodi radionice, predavanja i edukacije. Kreirala je liniju prirodne kozmetike pod nazivom Lošinjska kozmetika.

Razgibaj se

"Da, važno je u životu kretati se i biti fizički aktivan i fit, ali ovdje ne govorimo o tome. Dok god fizičku aktivnost doživljavamo kao obavezu ili veliku kuglu koju treba ugurati u malu rupicu koja postoji u tvom rasporedu, ona će biti negativno označena u umu. Razgibaj se tako da dok, primjerice kuhaš, staviš glazbu na najjače i vrtiš svojim bokovima u krug u svim smjerovima. Kad pođeš na posao, prije nego što uđeš u auto, raširi snažno ruke i otvori prsa prema gore, kao da ih leđima želiš potisnuti prema nebu te snažno i duboko diši. Tako ćeš razgibati dva najvažnija ženska područja : mjesto za ljubav prema sebi i drugima, svoje srce i mjesto gdje je sažeta ženska seksualna i životna energija, svoju zdjelicu", objasnila je Ivka Armanda Todorović suvlasnica i suosnivačica studia Angels, koji je postao svojevrstan pokret među ženama, spajajući fizičku aktivnost s radošću druženja, upoznavanja sebe i avanturom proživljavanja vlastitih emocija. Ivka je novinarka po struci, koja je svoj sadašnji poziv otkrila vodeći body and emotions satove u Angelsu, te spajajući ljubav prema ženama, psihologiji, plesu i samospoznaji u fitness.

Lijepa, snažna i sretna

Sanja, Anamarija i Ivka začetnice su inicijative Lijepa, snažna i sretna, koja pomaže ženama da se osnaže i osjete ljepotu i lakoću života, čak i u trenucima kada se to naizgled ne čini moguće. U sklopu te inicijative svake godine organiziraju vikende za žene pod nazivom Beauty and magic retreat. Više informacija potraži ovdje.

Na portalu Klokanica.hr, pročitaj iskustvo žene koja se u trudnoći bolje povezala s vlastitim tijelom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.