Ljepota i relax Prirodno lijepa 11. listopada 2017.

Pet najpopularnijih narodnih recepata protiv ispadanja kose

Kosaaaa
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Opće je poznato da su za zdravu kosu i nokte neophodni vitamini B grupe, koji hrane vlasište i ublažavaju štetne posljedice stresa – jednog od uzročnika ispadanja vlasi. Također, za zdravlje kose neophodan je i vitamin C, pa što češće treba jesti agrume, naročito naranče i limun, kao i papriku.

Cirkulaciju u vlasištu pospješuje vitamin E, kojim obiluju biljna ulja, bademi, kikiriki i sjemenke. Ne treba zaboraviti ni vitamin A, koji kosi vraća sjaj i vitalnost, te djeluje na sintezu masnoća u folikulama i tako ubrzava rast vlasi. Najviše ga ima u mrkvi, kelju i tikvicama.

  • Kopriva - prelij 15 listova koprive litrom vrele vode i ostavi poklopljene dva sata. Nakon toga, opet zagrijavati (ne smije zakipjeti) pa skloniti s vatre i dodati pet cvjetova kamilice. Poklopiti i ostaviti da odstoji dva sata. Procijediti i dodati 3 dl alkoholnog octa pa dobro izmiješati. Svaku večer pola sata masirati vlasište.
  • Žalfija - nakon što si dobro oprala i isprala kosu, isperite je čajem od žalfije i dobro izmasirajte vlasište jagodicama prstiju. Ne ispiri ponovo već ostavi da se osuši.
Kosa-Uspravna Možda te zanima... Ispadanje kose - uzroci i rješenja Ljepota i relax
  • Čičak -  preliti 5 sitno nasjeckanih listova čička i listova koprive s 8 dl kipuće vode i ostaviti poklopljeno da odstoji dva sata. Procijediti i svaku drugu večer po pola sata time masirati vlasište, a kosu prethodno oprati blagim šamponom. Terapija traje 15 dana.
  • Breza -  zarezati stablo ili granu breze kako bi pustila sok i skupiti određenu količinu u posudicu. Čuvati na hladnom mjestu i zatvoreno u staklenoj bočici. Ovu tekućinu nanijeti na komadić vate i ujutro i navečer nanijeti na mjesta gdje ti ispada kosa, ali nikako na ostatak vlasišta. Terapija traje od 15 do 30 dana.
Možda te zanima... Kako "smiriti" hormone koji uzrokuju pojačano ispadanje kose? Zdravlje
  • Češnjak -  izgnječi pet režnjeva češnjaka, stavi ih u teglicu, prelij decilitrom domaće rakije (najbolje travarice), zatvori i ostavi da odstoji tjedan dana na tamnom i toplom mjestu. Procijediti i štapićem za uši svako večer nanosi losion na mjesta s kojih je otpala kosa, nikako na ostatak vlasišta.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.