Ljepota i relax Lijepa i blistava koža 18. listopada 2018.

Ove se slavne ljepotice ne srame svojih strija, ožiljaka i celulita!

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Što definiramo pojmom ''ljepota''? Je li to nešto što uopće možemo definirati jer se nerijetko spominje da je ljepota u očima promatrača? No, ono što je sigurno jest da se ideal ljepote stalno mijenja

Svatko od nas priznat će da je u jednom trenutku života stao pred ogledalo i postavio si pitanje ''Jesam li dovoljno lijep/a?''. Uz to smo promatrali svoje crte lica, nos, obrve, oči, tijelo i kožu te ih uspoređivali sa slikama atraktivnih celebrityja koje su nam u tom trenutku prolazile glavom. Sasvim je normalno da s vremena na vrijeme nismo zadovoljni svojim izgledom, no treba imati na umu činjenicu da se standardi ljepote uvijek mijenjaju, da je ljepota subjektivna i da ono što je nekoliko godina bilo popularno, idući mjesec više neće biti.

Od perika do izbjeljivanja kose vinskim octom

Da se standardi ljepote stalno mijenjaju najbolje pokazuje pregled onoga što se smatralo lijepim na ženama i muškarcima u određenim povijesnim razdobljima.

Drevni Egipat i eyeliner

Žene su u ovom vremenskom periodu težile mršavom izgledu, visokom struku i uskim bokovima. Popularna je bila izrazito tamna boja kose, a svijetla koža smatrala se idealom. Žene su također nosile crni eyeliner i plele su kosu, odnosno periku. Naime, brijanje glave i nošenje perika nije bilo popularno samo u žena, nego i u muškaraca te su i jedni i drugi nosili šminku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Stara Grčka i čudni beauty rituali

Dok danas skoro svaka žena čupa obrve, u ovom su se periodu koristili tamni pigmenti kako bi se one dodatno naglasile. Kosa se znala izbjeljivati u vinskom octu, zbog čega je nerijetko opadala pa su se nosile perike. Prema pisanju Guardiana, idealan muškarac bio je mišićav, vitkog izgleda i nalik današnjem standardu muške ljepote.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

18. stoljeće, stoljeće francuske ljepote

Ovalno lice prevladavalo je u ovoj eri, kao i podbradak kojeg se danas tako jako želimo riješiti. Također su bili popularni bijela šminka, rupice na obrazima te rumeni obrazi. Kako bi postigle što bljeđi izgled, žene su nerijetko koristile izrazito bijele pudere koji su sadržavali otrovno olovo i živu. Kako bi prikrili ožiljke od vodenih kozica, muškarci i žene lijepili su na kožu male komadiće crne tkanine, kako bi izgledalo kao da imaju madež, a ne ožiljak. U tom je periodu za razliku od drevne Grčke, veći trbuh kod muškaraca bio atraktivan te su krupni muškarci osnivali i svoje klubove ''Fat Man Club's''.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zlatno doba Hollywooda (1920 – 1960)

Savršena šminka, zubi, figura, odijevanje i izgled općenito označili su ovu eru. U njoj su također bili popularni izrazito svijetla koža, oblik tijela ''pješčanog sata'' i korzeti koji su svoj procvat doživjeli u 50-im godinama. Ideal muške ljepote bila je vitka figura, sređena, uglavnom zalizana kosa te su se nerijetko nosili i brkovi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Jer 80-e su bile godine...

Riječ je o eri koja je slavila atletsku građu, ali s oblinama. Pojam ljepote u Americi su do tada bile plave oči i plava kosa, no u 80-im godinama počinje se cijeniti i ljepota drugih rasa. Uz to, velika kosa postaje sve češći zahtjev u frizerskim salonima, a lice dramatično naglašeno konturiranjem postaje novi trend.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Današnji pojam ljepote

Teško je neprimjetiti kako danas u društvu vladaju neostvarivi ideali ljepote. Javne ličnosti često idu pod nož kako bi dobile veliku stražnjicu, uzak struk i velike grudi. Ovakav izgled posebno je popularizirala Kim Kardashian, ali treba imati na umu činjenicu da nije riječ o prirodnom izgledu tijela i da se filerima, botoksom i ostalim estetskim zahvatima postavlja trend koji prosječna žena ne može postići na prirodan način. No, iako živimo u društvu u kojem se prirodna ljepota ne cijeni, još uvijek postoje celebrityji koji svojim objavama na društvenim mrežama pokazuju kako je sasvim normalno imati celulit, strije i ožiljke.

Hilary Duff

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rihanna

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Chrissy Teigen

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli chrissy teigen (@chrissyteigen)

Stoga, možemo zaključiti da je najljepša prirodna ljepota kako žena, tako i muškaraca jer slijepo praćenje trendova u jednom nas trenutku može dovesti do toga da smo izgubili svoje ''ja'' pokušavajući nalikovati nekomu koga društvo u određenom periodu smatra atraktivnim. Naravno, sasvim je prirodno i da se netko tko ima strije, celulit i ožiljke njih želi riješiti ili smanjiti njihovu vidljivost pomoću preparata kao što je Bio-Oil. No, ono što na kraju treba biti najvažnije jest kako se svi osjećamo iznutra jer ljepota osvaja na prvu, ali karakter je ono zbog čega ljudi ostaju u našoj blizini.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.