Ljepota i relax 02. ožujka 2018.

Razlika između "obične" i organske paste za zube

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pasta za zube nije namijenjena čišćenju ostatka hrane, već smanjenju bakterija u ustima. Zašto onda ne koristiti organsku koja ne sadrži štetne sastojke?

Ako ti se čini da organska pasta za zube možda ne bi "napravila posao" kako treba, dopusti da ti promijenimo mišljenje. Iako se obične paste za zube pjene i puno bolje osvježe dah, to ne znači da i zube očiste bolje. Zapravo, paste čak i ne služe tome da očiste ostatke hrane i naslage na tvojim zubima. To ponajviše radi četkica i četkanje zubi, a to bismo mogli učiniti i samo pomoću vode. Ono zbog čega trebaš pastu za zube je da se riješiš bakterija u ustima koje mogu uzrokovati probleme s desnima i neugodan zadah. Tome će poslužiti i organske paste koje, za razliku od običnih, ne sadrže štetne sastojke i kemikalije, a jednako su učinkovite. 

Što sve sadrže obične paste?

Obične paste za zube koje većina nas koristi nisu štetne same po sebi (inače se ne bi prodavale), ali ipak sadrže neke štetne i nepotrebne sastojke:

  • fluorid - iako dugoročno pomaže u borbi protiv karijesa i smatra se jednim od najvećih otkrića 20. stoljeća za dentalno zdravlje, veće količine mogu biti iznimno opasne zbog njegove toksičnosti. Zato je na pastama koje sadrže fluorid najčešće navedeno da nisu namijenjene djeci mlađoj od 6 godina jer progutaju li veću količinu paste, može doći do trovanja, pa čak i smrti. Iako prednosti fluorida u pastama uvelike nadilaze rizik od trovanja i drugih nuspojava, dobro je znati čemu on zapravo služi. Fluorid zapravo ne pridonosi samom čišćenju zubi već samo smanjuje njihovu demineralizaciju, a odlazite li redovito kod zubara na pregled i čišćenje, ne treba vam pasta koja ga sadrži. Ako već koristite pastu s fluoridom, količina koju stavljate na četkicu trebala bi biti veličine zrna graška, a ne veličine same četkice, navodi dr. David Okano, parodontolog sa zdravstvenog odsjeka na Sveučilištu Utah.
  • SLS - Sodium Lauryl Sulfate je zapravo ono što čini pastu za zube pjenušavom. Taj se sulfat najčešće nalazi i u šamponima, deterdžentima za pranje suđa ili rublja - uglavnom u svemu što se pjeni, pa tako i u pasti za zube, iako to uopće nije potrebno. 
  • triklosan - ova antibakterijska kemikalija može se naći u brojnim sapunima, šamponima, losionima za tijelo i pastama za zube. Međutim, istraživanje provedeno na kalifornijskom sveučilištu Davis 2015. godine pokazalo je da je ova kemikalija iznimno štetna te može utjecati na pravilan rad srca. Zbog toga Američka agencija za hranu i lijekove provodi ponovna ispitivanja na ovoj kemikaliji ne bi li utvrdila je li doista štetna ili ne.
  • abrazivne čestice - služe za poliranje zuba, a najčešće je to hidrirani sicilijev dioksid tj. silika koja se nalazi u većini zubnih pasti za izbjeljivanje te izgleda poput sitnih čestica pijeska. Međutim, bilo kakve abrazivne čestice nisu dobre za zube jer oštećuju njihovu površinu i trajno je uništavaju. Želiš li izbijeliti zube najbolje je da se obratiš svom zubaru koji to može učiniti puno učinkovitije i brže, a neće ti oštetiti zube. 
  • saharin - da bi paste za zube i vodice za ispiranje usta imale fin, a ne gorak okus, većina se proizvođača okreće umjetnim sladilima. Najčešće je to natrijev saharin koji nema nikakvu ulogu u čišćenju usta i zubi, osim što daje bolji okus pasti.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Prednosti organskih pasti 

Osim navedenih štetnih i nepotrebnih sastojaka u pastama za zube, mnoge od njih sadrže i umjetne boje i okuse te parabene, pa zašto onda ne biraš one organskog porijekla poput alverde pasti za zube? Nisu nimalo štetne, a obavit će isti posao kao i obične. Štoviše, prirodne paste za zube imaju brojne dobrobiti koje proizlaze iz prirodnih sastojaka poput mente i drugog bilja koje prirodno osvježava dah. Usto, takve paste ne sadrže sulfate koji ih čine pjenušavima i nisu agresivne poput običnih pasti. Ako imaš osjetljive zube, obične paste mogu biti prejake i još više oštetiti tvoje zube i desni. Prirodne paste su svakako nježnije, pa su i dobar izbor za djecu, a kako se baziraju na prirodnim sastojcima možeš sličnu napraviti i kod kuće!

Sve što ti treba je:

  • pola šalice kokosovog ulja
  • 2-3 žlice sode bikarbone
  • 2 paketića stevije u prahu
  • 15-20 kapi eteričnog ulja od metvice ili cimeta

Postupak:

  1. Lagano otopi kokosovo ulje
  2. Dodaj sodu, steviju i eterično ulje, pa sve dobro izmiješaj
  3. Pastu stavi u staklenku s poklopcem 

Prilikom upotrebe nanesi pastu žličicom na četkicu. Želiš li izbijeliti zube u smjesu možeš dodati i prah kurkume, samo imaj na umu da će ona obojiti četkicu, pa najbolje da nabaviš dvije i jednu koristiš za pastu s kurkumom, a drugu za pastu bez nje. 

Peri zube pravilno!

Većina nas za higijenu zubi koristi samo pastu i četkicu što uopće nije dovoljno da bismo dobro i temeljito očistili zube i usnu šupljinu. Konac za zube i vodice za ispiranje usta nisu samo dodatna njega, već bismo ih trebali koristiti svakodnevno. Nažalost, prema istraživanju koje su proveli magazin JA TRGOVAC i agencija Hendal 2014. godine, samo 33.5% Hrvata koristi konac za zube, dok svega 40% koristi vodicu za ispiranje usta. Iako je korištenje konca zaista umijeće, danas postoje brojne vrste, pa tako i oni na štapiću s kojima je puno lakše baratati i čije ćeš pravilno korištenje brzo savladati. Da bi pravilno očistili zube potrebno ih je oprati četkicom i pastom, te jednom dnevno očistiti koncem, a nakon konca isprati usta vodicom za ispiranje.

Vrlo je važno i koliko dugo pereš zube. Mnogi se stomatolozi slažu da bi zube trebalo četkati najmanje dvije minute, ali malo tko od nas se toga pridržava. Međutim, logično je da što duže peremo zube to ćemo više plaka i ostataka hrane ukloniti, pa tako i na stranicama Američke stomatološke udruge preporučuju najmanje dvije do tri minute četkanja zubi. Pravilnom i redovitom higijenom tvoji će zubi i usta biti čisti i svježi, a ujedno ćeš uvelike smanjiti rizik od gingivitisa i ostalih bolesti zuba i desni. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.