Ljepota i relax 04. studenoga 2017.

Nova metoda presađivanja kose ne boli niti ostavlja ožiljke, a daje trajne rezultate

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U Hrvatskoj se već neko vrijeme koristi popularna FUE metoda transplantacije kose koja za razliku od prethodnih ne ostavlja ožiljke niti ikakve vidljive tragove na koži. Pored svega, proces je bezbolan, a u zadnje vrijeme sve češći je i kod žena.

Sve što smo htjeli saznati o novom načinu transplantacije kose, otkrila nam je dr. med. Ana Maletić iz Poliklinike Maletić.

ZK: Prva ste estetska kirurginja u Hrvatskoj specijalizirana za presađivanje kose, kako to da ste se odlučili baš za ovu specijalizaciju i kako ste do sada zadovoljni rezultatima zahvata?

Odrasla sam s estetskom kirurgijom, moji roditelji su osnovali prvu našu Polikliniku za estetsku kirurgiju prije 20 godina u Daruvaru, a drugu ove godine u Zagrebu. Kao dijete sam redovito dolazila u Polikliniku i sve me zanimalo, te sam čitala knjige o estetskoj kirurgiji koje su moji roditelji napisali.

Nakon završenog medicinskog fakulteta, dok sam čekala odobrenje za specijalizaciju iz plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije, koju sam dobila prva u Hrvatskoj po novom programu, obilazila sam brojne klinike koje se bave estetskom kirurgijom diljem svijeta.

Posebno me zaintrigirala transplantacija kose jer zahtijeva potpuno savršenstvo i preciznost u radu- doslovno se mora paziti na svaku dlaku kako će se usaditi ako se želi savršen rezultat, a inače sam perfekcionist. Čak 98% transplantiranih folikularnih jedinica se primi i raste, što je odličan rezultat.

Kosaaaa Možda te zanima... Pet najpopularnijih narodnih recepata protiv ispadanja kose Ljepota i relax
 
ZK: Tko je sve kandidat za transplantaciju kose?

Transplantacija kose se obavlja i kod muškaraca i kod žena iako puno češće kod muškaraca jer se oni skloniji najčešćem uzroku gubitka kose- hormonski uvjetovanom. Oko 90% klijenata su muškarci. Gubitak kose se javlja u sve ranijoj dobi, tako da ponekad na zahvat dolaze i vrlo mladi klijenti u dobi od 18 godina. Ako se radi o traumatski uvjetovanom gubitku kose uslijed ozljeda vlasišta, opeklina, onda se transplantacija kose može raditi i ranije, već u dječjoj dobi.
 
ZK: Kada je transplantacija kose najbolji izbor?

Prije transplantacije kose bitno je napraviti detaljan pregled vlasišta i analizu trihoskopskom kamerom, te postaviti dijagnozu i uzrok gubitka kose. Nakon toga možemo zaključiti koji je najbolji oblik liječenja gubitka kose. Najčešće se transplantacijom kose rješava hormonski uvjetovan gubitak kose - androgena alopecija ili traumatski gubitak kose uslijed ozljeda, učestalog povlačenja kose.

 | Author: Poliklinika Maletić Foto: Poliklinika Maletić  | Author: Poliklinika Maletić Foto: Poliklinika Maletić

ZK: Radite li Fue metodu o kojoj se dosta piše u posljednje vrijeme, ako da možete li otkriti po čemu je ta metoda jedinstvena?
 
FUE metoda je naš zlatni standard. Kod ove metode, folikularne jedinice (nakupine dlaka koje rastu zajedno, prosječno na jednoj folikularnoj jedinici s vlasišta su 2.5 dlake) se uzimaju jedna po jedna specijalnim instrumentima promjera manjeg od 1 mm s donorske regije. Najčešće je donorska regija zatiljni dio vlasišta i područja postranična iznad uški, no ovom metodom se folikularne jedinice mogu uzimati i s drugih dijelova tijela - brade, prsa, leđa, ruku, nogu ako donorske regije s vlasišta nisu dovoljne. Za razliku od klasične FUT odnosno STRIP metode nakon koje ostaje vidljiv ožiljak na zatiljnom dijelu vlasišta u obliku linije, nakon FUE metode tog ožiljka nema, oporavak je brži, a transplantirana kosa izgleda prirodno. Kod nas 98% transplantiranih folikularnih jedinica preživi te rastu na primajućoj regiji. Ovo je odličan uspjeh. Rezultati su trajni.

ZK: Savjetujete li svim svojim pacijentima tu metodu ili je ponekad bolja opcija tradicionalnija metoda?
Ako klijenti žele izbjeći vidljiv ožiljak na donorskoj regiji, te žele brži oporavak, svakako savjetujem FUE metodu transplantacije kose.
 
ZK: Koje pretrage je potrebno napraviti prije FUE metode?

Prije FUE transplantacije kose potrebno je napraviti detaljan pregled i analizu vlasišta, te procjenu zdravstvenog stanja pacijenta.
 
ZK: Kako točno izgleda priprema, zahvat i oporavak?

Na dan operacije nakon procjene zdravstvenog stanja klijenta (mjerenje krvnog tlaka, temperature, snimanje rada srca- EKG…), klijent se tušira i pere kosu u specijalnom antiseptičkom sredstvu i presvlači se. Po potrebi se ošiša kosa. Detaljno pregledavamo i analiziramo i donorsku i primajuću regiju, te zacrtavamo područja s kojih će se folikularne jedinice vaditi i područja u koja će se folikularne jedinice usađivati.

 | Author: Dr. Ana Maletić Foto: Dr. Ana Maletić

Obavlja se fotografiranje, te potpisivanje pristanaka za operativni zahvat. Zahvat se obavlja u operacijskoj sali, u lokalnoj anesteziji i nije bolan. Specijalnim instrumentima promjera manjeg od milimetra folikularne jedinice se vade s donorske regije te se čuvaju u specijalnim otopinama koje ih hrane dok su van tijela. Nakon toga se rade incizije - rupice na primajućoj regiji u koje se onda specijalnim instrumentima usađuju folikularne jedinice.

Za vrijeme zahvata imamo i pauze za vrijeme kojih pacijent odmara i boravi u svojoj jednokrevetnoj sobi s kupaonicom. Nakon zahvata pacijent može napustiti Polikliniku. Najčešće desetak dana nakon zahvata kosa iz transplantiranih folikularnih jedinica ispadne te ponovno počne rasti 15 - 16 tjedana nakon zahvata.  Deset dana nakon zahvata treba izbjegavati bavljenje sportom. 
 
ZK: Koliko je invazivna ova metoda, ostaju li ožiljci?
 
FUE metoda transplantacije kose je puno manje invazivna od klasične FUT ili STRIP metode transplantacije kose. Nakon FUE metode transplantacije kose ne ostaju vidljivi ožiljci, samo se može vidjeti pokoja bijela točkica na donorskoj regiji. 

Kakvi su rezultati?

Nakon FUE transplantacije kose, transplantirana kosa izgleda prirodno. Kod nas je uspješnost 98% što znači da se od ukupnog broja transplantiranih folikularnih jedinica 98% primi i raste na primajućoj regiji, što je jako veliki postotak, a rezultati su trajni.
 | Author: Poliklinika Maletić Foto: Poliklinika Maletić  | Author: Poliklinika Maletić Foto: Poliklinika Maletić
ZK: Mogu li se osobe koje su transplantirale kosu kasnije bojati?

Tri tjedna nakon transplantacije kose klijenti mogu bojati kosu.

ZK: Koliko Hrvatska prati trendove iz svijeta u ovom području?

Mi u Poliklinici Maletić primjenjujemo sve najnovije trendove u transplantaciji kose. Ja sam osobno član ISHRS-a ( International Society of Hair Restauration Surgery) - Svjetsko udruženje liječnika eksperata za transplantaciju kose. Redovito imamo sastanke i kongrese na kojima se govori o najnovijim dostignućima vezanim za transplantaciju kose.
Uz transplantaciju kose, bavimo se i transplantacijom obrva, brade, brkova.


ZK: Što biste savjetovali čitateljicama koje pate zbog ispadanja kose?

Najbolje bi bilo da dođu na pregled. Ja obavljam preglede u našim Poliklinikama u Zagrebu i u Daruvaru.

ZK: Danas je estetska medicina značajno napredovala, sve više se koriste laseri i neinvazivne metode, možete li predvidjeti kako će se razvijati općenito estetska medicina u budućnosti (hoćemo li samo leći u neku svemirsku kapsulu i odšetati bez bora s bujnom kosom)?

Estetska kirurgija će se sigurno i dalje razvijati u sve manje invazivnim metodama u svrhu prevencije opuštanja kože i starenja. Što se tiče kose, čak i uz potencijalni razvoj kloniranja kose, opet će biti potrebna kirurgija koja će uzgojenu kosu usađivati.

 | Author: Poliklinika Maletić Foto: Poliklinika Maletić  | Author: Poliklinika Maletić Foto: Poliklinika Maletić

Iskustvo pacijenta: ponovno sam pravi čupavac kakav sam bio u mladosti

Ivan Pielić jedan je od zadovoljnih pacijenata koji je prošao kroz ovu vrstu transplantacije.

"Na ovaj sam se pothvat odlučio kada sam shvatio nakon pranja kose da ćelavim sve više i više i odluka je jednoga dana jednostavno pala. 

Postupak nije bio bolan uopće. Dapače, interesantno što se radilo o lokalnoj anesteziji pa je osoba svjesna što se događa cijelo vrijeme, a ne predstavlja nikakvu nelagodu. Čovjek obično zapamti stvari zbog kojih mu je bilo nelagodno, zato se ja ni ne sjećam cijelog pothvata. 

Oporavak relativno brzo traje, a nitko nije ni skužio da je nešto drugačije. Mislili su da sam se samo ošišao na kratko. Nakon zahvata treba jedino paziti da se to područje ne udara, grebe i da se ne zapinje po njemu neko vrijeme.

Jako sam zadovoljan. Preporučio bih  (a i preporučujem svima koji pitaju) ovaj zahvat, pogotovo onima koji koriste nebrojene proizvode za rast kose.

Osim fizičke promjene, ova procedura djelovala je pozitivno na mene i psihički, što je svakako vidljivo i ljudima oko mene. Sada sam kao Beatles, pravi čupavac kakav sam bio i u mladosti."

Kosa_9 Možda te zanima... Što izgled i stanje kose otkriva o tvom zdravstvenom stanju Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.