Ljepota i relax 06. lipnja 2013.

Noćne kreme - da ili ne?

Lice1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Korištenje krema nakon večernjeg čišćenja lica, a prije odlaska u krevet, gotovo da je navika koja se odrađuje bez razmišljanja. Od deset žena, bez obzira na životnu dob, devet će ih reći da obavezno koriste noćne kreme. Kada ih pitam zašto, odgovor je u pravilu isti – nakon umivanja koža me jako zateže. No, kao i svaka priča, i ova ima drugu stranu

Neravnoteža u organizmu – uzrok promjena

Kao što znaš, koža je organ koji je, kao i svi organi, izložena stalnim utjecajima izvana (godišnje doba, prehrana, količina tekućine, spavanje) i iznutra (životna dob, hormoni, psihičko i emocionalno stanje) tako da nisu godine jedine, ili najglavnije, koje nas određuju. Kada prolazimo kroz neko turbulentnije razdoblje, to ostavlja trag na našoj koži jer se u takvim situacijama mogu uspavati ili oslabiti regenerativne i zaštitne funkcije kože. 

Primjerice, put  osoba s mješovitom kožom u stresnim fazama, a koja vjerojatno uključuju puno kave (i cigareta), grickalice, čokoladu, premalo sna, jedan obrok dnevno, premalo vode, može, potpomognuta i promjenom u lučenju hormona, kod nekih osoba prijeći u kožu s puno upalnih procesa, a kod drugih u potpunu dehidraciju i perutanje. Govorimo o tri različita stanja kože koja se ne mogu tretirati pod istim nazivnikom – mješovita koža.

Noć bez krema - isplativi trening

Upravo ovakve, zahtjevnije, situacije traže brza i što učinkovitija rješenja i izlaz se često traži u "svemogućoj i moćnoj" noćnoj njezi. Hranjiva noćna krema jednako je dobra za kožu kao i pohani šnicli prije spavanja. Naša koža posjeduje vlastitu snagu hranjenja i regeneracije. Uloga kozmetičkih preparata trebala bi pomagati u tim procesima, osnaživati kožu i podupirati njene aktivnosti kroz prirodni ritam, a ne da radi umjesto nje. Evo još jednog primjera iz svakodnevnog života. Sigurna sam da ti nikada nitko nije rekao kada si umorna, iscrpljena, preosjetljiva, da se dobro najedeš za večeru pohanih šnicli, krumpira, salate, torte i odeš na spavanje.

I tako svaki dan. Vjerujem da su dobronamjerni savjeti išli u smjeru disanja, opuštanja, dovoljno sna, dosta tekućine, voća i povrća. No, vratimo se koži. Koža je tijekom dana primarno u svojoj funkciji usmjerena na zaštitu (UV zračenje, mikročestice u zraku…) i pore su maksimalno stegnute kako bi se proces što bolje odvijao. Osim toga, iskoristivost "hrane" i aktivnih sastojaka u preparatima puno je veća tijekom dana, baš kao što se i hrana u našem probavnom sustavu unesena tijekom dana, puno bolje iskorištava nego ona koja se konzumira navečer prije spavanja.

Iznutra prema van

Tijekom noći koža mijenja "opis posla" i procesi funkcioniraju u drugom smjeru – iznutra prema van. Kako se metabolizam organizma mijenja, svi bi organi kroz noć trebali biti u sporijoj, mirnijoj fazi. U skladu s tim i koža "ima potrebu završiti posao", a ne probavljati novi masni obrok – noćnu kremu. Koža bi tijekom noći trebala izlučiti toksine i viškove od dana, trebala bi proći krug diobe stanica – regeneraciju i proizvesti sebum (svoju prirodnu masnoću) koji će je štititi tijekom dana. Ako se na licu tijekom noći nalazi krema, receptori na površini kože registriraju masnoću pa ju koža s vremenom prestaje proizvoditi i tako ulazi u začarani krug stalne potrebe za mazanjem. S druge strane, ako je krema tijekom noći na licu, to također onemogućava i izlučivanje toksina odnosno čišćenje jer se u porama nalazi krema.

Preparat za noć – ipak da

Sve ovo što sam ti do sada napisala ipak ne isključuje upotrebu preparata koji se na lice nanose prije spavanja. Nakon neizostavnog nježnog čišćenja make up-a i umivanja lica te dubinskog čišćenja (Dr.Hauschka krema za čišćenje od badema), na lice nanesi nemasni preparat. On će podržati tvoju kožu u vlastitoj aktivnosti i pomoći joj da odradi procese koji će joj biti (a i tebi) od koristi još puno, puno godina (disanje, čišćenje, podmazivanje – proizvodnja sebuma, regeneracija). Ovisno o tome u kakvom ti je koža stanju, izaberi između Dr.Hauschka tonika, Tonika specijal, Regenerativnog seruma, Ampula N ili S ili Intenzivne njege. Ljeto je apsolutno najbolji dio godine za prelazak na nemasnu noćnu njegu, jer se koža dostatno samostalno podmazuje, pa ga u tom smislu i iskoristi, a do jeseni sve će već funkcionirati "kao po špagici".

Pročitaj više o naftnim derivatima u kozmetici.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.