Ljepota i relax 25. travnja 2016.

Kako se mozak nosi s gubitkom bližnjih?

Tjeskoba
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svatko je barem jednom u životu nažalost izgubio nekog bliskog, bilo da je riječ o smrti člana obitelj, prekidu ili rastavi. Istraživači su proveli zanimljivu studiju koja ilustrira koliko dubok i raširen može biti učinak negativnih osobnih događaja i kako naš mozak reagira na žalovanje. Profesori financija s visokih poslovnih školi pratili su učinak 75.000 danskih tvrtki prije i poslije nego što su članovi uprave doživjeli smrt bližnjih

Prema dobivenim podacima istraživanja, financijski rezultati su pali za 20 posto nakon gubitka djeteta, 15 posto nakon smrti bračnog druga, a gotovo 10 posto nakon smrti bilo kojeg drugog člana obitelji. Ova studija pokazuje kako tugovanje utječe na pojačano djelovanje mozga, smanjenje produktivnosti, ali i cjelokupno funkcioniranje ljudskog organizma.

Tugovanje djeluje na neurone te izaziva mnoga loša stanja

Studije o djelovanju mozga, a provedene promatranjem ljude koji tuguju, pokazuju pojačana aktivnost u području široke mreže neurona. To moždano područje je povezana ne samo s raspoloženjem, već i s memorijom, percepcijom, konceptualizacijom, pa čak djeluje i na regulaciju rada srca, probavnog sustava i drugih organa. Time je i dokazano da što više se orijentiramo na negativne misli, veće su mogućnosti da će naša preokupacija postati kronična pa čak izazvati tugu i depresiju.

Kako se oduprijeti negativnim mislima?

Stoga je važno znati za vrijeme ovih emocionalno teških životnih trenutaka, da smo svi mi u mogućnosti stvarati iluzije. Moraš se usredotočiti na isključivo pozitivne životne stvari, razmišljati kako su dobri i veseli bili trenuci provedeni s bližnjima koji su nestali iz naših života. Naravno da ne možemo izbjeći bolest i smrt u životu, ali možemo odabrati kako se nositi s njima. Važno je cijeniti lijepe trenutke provedene s bližnjima i stoga se u sadašnjem životu posvetiti svima koji su nam dragi.

Pročitaj kako nepreboljena trauma mijenja DNK-a.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.