Ljepota i relax 11. listopada 2016.

Međunarodni dan djevojčica - kako im ti možeš pomoći?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Na današnji dan, 11. listopada obilježava se Međunarodni dan djevojčica s ciljem jačanja svijesti o kršenju prava i lošim životnim uvjetima u kojima žive djevojčice diljem svijeta. Stoga svi zajedno trebamo težiti stvaranju boljeg života i omogućavanja prava na obrazovanje i zdrav život.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 19. prosinca 2011. godine usvojila Rezoluciju 66/170 kojom je proglasila 11. listopada Međunarodnim danom djevojčica (IDGC), a tema prvog obilježavanja 2012. godine odnosila se na pitanje dječjih brakova. Dječji brak uskraćuje djevojčici djetinjstvo, smanjuje mogućnost obrazovanja, ograničava joj mogućnosti, povećava rizik od nasilja i zlostavljanja, odvaja je od vršnjaka i ugrožava njeno zdravlje

Smatra se kako danas u svijetu živi više od 850 milijuna djevojčica i njihova prava su najugroženija u siromašnijim zemljama koje ne ulažu ni u njihovo osnovno obrazovanje. Svi dobro znamo da ako djevojčica ide u školi, uči prave vještine, udat će se kasnije, imat će manje djece i sl. Ujedno je važno da se djevojčice školuju kako bi kad odrastu mogle raditi jer kada djevojka ili žena zarađuje, barem 90 posto svojih prihoda će ulagati u sebe i svoju obitelj te tako razbijati krug siromaštva.

Što ti možeš učiniti za bolji status djevojčica

  • Za početak, saznaj više o tome kako žive djevojčice diljem svijeta - za početak ovdje pročitaj zašto mnoge djevojčice rađaju prije 15 godine života. 
  • Potiči spolnu i rodnu jednakost među svojom djecom te ih osvijesti zašto je ona važna. 
  • Potakni svoje prijatelje da također poštuju prava djevojčica na jednakost
  • Pomogni i sama, donacijama odjeće, obuće, knjiga, računalne opreme ili igračaka djevojčicama iz siromašnijih obitelji.

Sve više žena želi raditi od kuće

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.