Ljepota i relax 19. srpnja 2013.

Masaža koja povezuje Istok i Zapad

Masazau
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bowen tehnika je vrlo nježna i učinkovita manualna terapijska metoda koja se koristi kod brojnih tegoba mišićno - koštanog, živčanog sustava, akutnih i kroničnih stanja. U Bowen tehnici se primjenjuju zapadna znanstvena saznanja o fizičkom tijelu, anatomiji i fiziologiji i istočnjačke tradicijske metode

Osnivač tehnike je Australac Thomas Bowen, po kojem tehnika i nosi naziv, a nastala je 60-tih godina 20. stoljeća. Spada u područje komplementarne medicine, a riječ je o terapijskim postupcima koji nisu konvencionalni, ali se provode zajedno s njima (ne umjesto njih) ili samostalno kao preventivni postupci za očuvanje zdravlja. Tehnika se bazira na ideji da je ljudsko tijelo sposobno za samoizlječenje i terapijskom radu na cijelom tijelu, a ne samo na ozlijeđenom dijelu (holistički pristup).

Prikladna i za djecu

Bowen pokret je drugačiji i poseban, njime se osigurava piezoelektrični efekt ( pojava stvaranja električnog naboja) na ovojnici mišića, tetiva i unutarnjih organa, te slanje signala mozgu da nešto s tim dijelom tijela nije u redu

"Ne postoji dobno ograničenje za izvođenje Bowen tehnike, može se provoditi kod novorođenčadi jednako kao i kod osoba starije životne dobi. Bowen pokret je drugačiji i poseban, njime se osigurava piezoelektrični efekt ( pojava stvaranja električnog naboja) na ovojnici mišića, tetiva i unutarnjih organa, te slanje signala mozgu da nešto s tim dijelom tijela nije u redu. Mozak reagira na stimulaciju - relaksacijom okolne muskulature, boljom lokalnom prokrvljenošću što poboljšava regeneracijske procese. Piezoelektrični efekt širi se koncentričnim krugovima po cijelom tijelu, isto kao i princip na kojem se temelji zvukoterapija, zbog čega je moguće ove dvije terapije provoditi zajedno. Druga terapijska metoda koja se može koristiti uz Bowen metodu, bez da se poništi njen učinak na tijelo je Kinesiotaping. Njihovom kombinacijom postiže se brže i efikasnije rješavanje tegoba i problema", objasnila je Maja Fotez, fizioterapeutkinja iz Animaseda centra zdravlja u Zagrebu.

Devet karakteristika Bowen tehnike

Bowen pokreti su pokreti rolanja pomoću kažiprsta i palca terapeuta preko fascije mišića, tetiva i živaca s minimalnim pritiskom. Pokret treba zadovoljiti devet osnovnih karakteristika: točno mjesto izvođenja, nateg kože (eng. skin slack), početni pritisak (eng.engage), pokret se izvodi na izdisaj, polagano, konstantnom brzinom i pritiskom, bez pritiska na kraju pokreta, cjelovito, bez klizanje preko kože i točnim smjerom. Između serije pokreta radi se pauza od dvije minute kako bi se omogućilo tijelu klijenta da reagira na tretman.

U toku tog vremena terapeut može izaći iz prostorije ili ostati u njoj, ako se tretiraju djeca ili osobe starije životne dobi. Kad osoba ide na tretmane Bowen tehnike, ne preporučuju joj se odlasci na druge oblike manualnih terapija kao što su masaža, kiropraktika, osteopatija, elektroterapijske procedure, bioenergetske postupci kako se ne bi preusmjerio ili neutralizirao val impulsa poslan središnjem živčanom sustavu (piezoelektrični efekt). S uobičajenim dnevnim aktivnostima kao i vježbanjem tretirana osoba može neometano nastaviti. 

Pomaže i kod neuroloških tegoba

Maja Fotez objasnila je u kojim je sve slučajevima učinkovita Bowen tehnika: "Pomaže kod bolnih sindroma kralježnice, kod bolova između lopatica, miogeloza, napetosti i boli u vratu i ramenima, problemima s kukovima i koljenima, bolovima u zdjelici, problemima s probavom i crijevima, sindroma bolnog ramena, bolnih stanja u laktu i ručnom zglobu. Djeluje kod akutnih i kroničnih stanja, neuroloških tegoba poput multiple skleroza, cerebralne paralize, sindroma prenaprezanja i sportskih ozljeda, grčeva kod djece, hiperaktivnosti kod djece (ADHD). Pozitivni učinci Bowenom postižu se i kod stanja vezanih uz stres, nesanicu, glavobolje, alergije, zatvor, menstrualne poremećaje, depresiju i anksioznost, tegobe u trudnoći. Kao prateća terapija kod stanja gdje je povećan unos toksina, poput kemoterapije, zračenja, unosa velikih količina lijekova."

Reakcije na tretman

Tretman se provodi nakon razgovora, klijent leži na trbuhu, zatim na leđima, odjeven u laganu odjeću ili donje rublje. Nakon prvog tretmana osoba treba piti dosta tekućine (obične vode) do 2 litre, svakih pola sata napraviti par koraka i izbjegavati ostale manualne tehnike, te ponoviti tretman nakon 5 do 10 dana (jedanput tjedno). Moguće reakcije na tretman su duboka relaksacija (od svjesnog stanja opuštenosti, do meditativnog stanja ili sna), lagane glavobolje, trnaca ili drugih senzacija na koži, žeđi, simptoma prehlade, osjećaja zimice.

Pročitaj kako da boravak na plaži iskoristiš kao wellness tretman.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.