Ljepota i relax Prirodno lijepa 19. kolovoza 2016.

Loša prehrana utječe na raniju pojavu sijedih vlasi

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dobivanje sijedih vlasi je sasvim normalna pojava u određenom životnom razdoblju. Sijede vlasi se uglavnom javljaju u zrelijoj dobi, ali u današnje vrijeme je čest slučaj da se kosa sijedi u mlađoj dobi i to početkom 20-ih godina te se smatra kako je promjena prehrane jedan od razloga.

Osim toga, i stres je jedan od razloga ranijeg pojavljivanja sijedih vlasi. Sijeda kosa nastaje kada kosa gubi pigmentaciju. Iako su genetika i starenje glavni uzroci, bitno je imati na umu da loša prehrana kao i stres igraju važnu ulogu u sijedenju kose. Nutritivni nedostaci također mogu biti jedan od uzroka ove pojave.

Pravilna prehrana potrebna nam je kako bi kosa održala pigmentaciju, ali i za zdravlje naše kose. U nastavku pročitaj koje namirnice je potrebno jesti kako bi spriiječila prerano sijedenje kose

Svježe povrće

Svježe zeleno povrće je prirodni izvor vitamina B6 i B12, koji su nam potrebni kako bi naša kosa bila zdrava. Zeleno lisnato povrće poput špinata je odličan izvor B vitamina.

Bobičasto voće

Bobice poput jagoda, malina i brusnica imaju veliku količinu vitamina C. Vitamin C ne samo da je dobar za zdravu kosu, već također sprječava prerano sijedenje. Vitamin C također sprječava bore i druge znakove starenja.

Losos

Losos je prirodan izvor selena, koji regulira proizvodnju hormona koji održava crnu boju kose. Losos se također bori protiv slobodnih radikala koji mogu oštetiti naš organizam.

Bademi

Bademi ne samo da su dobri za kožu, već i za kosu. Oni su bogati vitaminom E i bakrom. Kako bi zadržala boju, sjaj i čvrstoću svoje kose, dodaj bademe u svoju prehranu i vidjet ćeš razliku.

Suncokretove sjemenke

Suncokretove sjemenke imaju veliku količinu minerala koji igra važnu ulogu u funkcioniranju zdravog tijela. Ovi minerali nam također pomažu u proizvodnji i zadržavanju melanina. Ako je sadržaj minerala ili bakra smanjen u našem organizmu, to može uzrokovati da kosa brže sijedi.

Mliječni proizvodi

Mliječni proizvodi su bogati vitaminom B, vitaminima B-6 i B12 koji su od vitalnog značaja za proizvodnju crvenih krvnih stanica. Nedostaci folne kiseline i biotina također može utjecati na sijedu kosu. Ostale namirnice bogate vitaminom B uključuju cjelovite žitarice, tjesteninu, perad, jaja i zeleno lisnato povrće.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.