Ljepota i relax 15. studenoga 2013.

Lice koje ćeš željeti dodirivati

Koza2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U ljekarnama, trgovinama, parfumerijama sve češće se susrećemo s oznakama – muška njega, for men, njega za muškarce. Da bismo njezi kože muškaraca pristupili na odgovarajući način, treba reći nekoliko riječi o razlikama, ali i sličnostima kada je u pitanju koža žena i muškaraca

Kakav je muškarac pod kožom?

Čak i ako nisi neki znalac, na prvi pogled, laički, možeš zaključiti da postoji razlika između kože muškaraca i žena. U osnovi sastav je prilično sličan, no postoje bitne razlike u fiziološkim procesima, koji su opet povezani s hormonima, ali i životnim navikama. Zbog veće razine testosterona, koža muškaraca deblja je u prosjeku za 20 posto od kože žena, uglavnom je nešto tamnija, stvara i luči više sebuma (pa može bolje zadržati vodu), ali je i bogatija kolagenom i elastinom zbog čega je čvršća i elastičnija. Također, ph kože muškaraca je otprilike od 4.5 do 4.8, a kod žena od 5.0 do 5.8, a kiseliji sloj bolje štiti kožu.

Kako bih zaustavila zavist i ljubomoru, spomenut ću i sljedeće: zbog pojačanog lučenja sebuma te debljeg sloja mrtvih stanica, muška je koža sklonija upalnim procesima jer lakše dolazi do začepljivanja pora. Također, svakodnevno brijanje je veliki napad na kožu pa je puno veća mogućnost za urastanje dlačica, ogrebotine, pojačano isušivanje kože i dodatne infekcije. Pojačano lučenje testosterona može se negativno odraziti i na povećanu sklonost muškaraca bakterijskim i virusnim upalama čije liječenje traje dulje. Hmmm, ima još minusa. Iako je deblja i čvršća, koža muškaraca brže se stanjuje s godinama, za razliku od kože žene koja ostaje prilično iste debljine, otprilike do menopauze, a potom se vrlo brzo stanjuje.

Dublje bore na čelu i na obrazima

Kada počne proces starenja,  muška koža stari brže od ženske. Od trenutka kada počne proces starenja na muškoj koži javljaju se dublje bore, posebice na čelu, oko očiju i na obrazima. I promjene strukture potpornih tkiva brže se događaju kod muškaraca, koža gubi tonus i elastičnost, a prirodna čvrstoća i kompaktnost koju je imala do 30. godine naglo slabi. Dakle, u muškoj koži odvijaju se isti procesi kao u ženskoj, ali drugačijim tempom. I ono što je također svima poznato – muškarci su skloniji ispadanju kose pa vlasištu trebaju posvećivati dodatnu pažnju.

Priroda na muškom licu

Korištenje preparata koji ulaze u kategoriju prirodne kozmetike, a namijenjeni su muškarcima, također je drugi kut gledanja u odnosu na konvencionalnu kozmetiku. Princip 'gotovog rješenja izvana' putem kozmetičkog preparata nisam zagovarala kada sam govorila o svakodnevnoj njezi kože kod žena pa ga tako ne zagovaram niti sada. Muškarci jako dobro, možda čak i bolje od žena, razumiju riječ – trening. Ako im kozmetički preparat predstavimo kao trenera za kožu, ne vidim razlog zašto on u njihovim očima ne bi dobio dodatni plus. A ako tome dodamo i jednostavnu primjenu, trening može početi!

Kozmetički preparati s isključivo prirodnim sastojcima muškoj koži ne mogu naškoditi, a to je nekima jako bitno, pa čak možda i bitnije od 'obećavajućih' rezultata s reklama. Ako koži nedostaje vlage, mudro je koristiti preparate koji joj pomažu da je zadrži; ako koži nedostaje masnoće, treba je trenirati kako bi proizvodila više masnoće; ako proizvodi previše masnoće, treba joj dati znak da to smanji – muškarci razumiju ovaj jezik.

Prijedlozi proizvoda za muškarce

Ako sada sve navedeno pretočimo u konkretne preparate, dolazimo do sljedećeg: za brijanje preporučujem Dr. Hauschka balzam za tuširanje ili mlijeko za čišćenje koji su bogati i kremasti te ne isušuju kožu; nakon brijanja – Tonik za lice specijal; za dnevnu njegu Dr.Hauschka dunjinu kremu; za pojačano znojenje stopala Dr.Hauschka balzam od ružmarina, a protiv ispadanja kose Dr.Hauschka losion od neema. U vremenu osvještavanja možda je vrijeme da malo pripomognemo našim muškarcima kako bi ostali lijepi i njegovani - na prirodan način.

Zanima te treba li koristiti kreme protiv bora ili ne? Klikni ovdje.

Na portalu Budi.IN potraži rubriku LoveMan.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.