Ljepota i relax 10. prosinca 2015.

4 najopasnija kozmetička tretmana

Stravau
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nakon odlaska na wellness ili u kozmetički salon trebala bi se osjećati opušteno, zdravo i pomlađeno. Ali pojedini tretmani nisu vrijedni tvog novca, a neki mogu biti i štetni. Jedan žena je prošle godine u SAD-u umrla nakon krioterapije (zamrzavanje određenih dijelova tijela u medicinske svrhe), ovakvi slučajevi su srećom iznimke, ali nije na odmet da doznaš koji su tretmani potencijalno opasni

Krioterapija - smrzavanje tijela

Izlaganje pojedinih dijelova tijela niskim temperaturama može biti sigurno i korisno. Cilj krioterapije je smanjiti upalne procese (zato se koristi u liječenju akni), zatim za smanjenje bolova i grčeva kod sportaša, poboljšati cirkulaciju (anticelulitni tretmani). Drugi naziv za krioterapiju je i terapija ledom. Postoje i komore za krioterapiju koje se koriste za anti-aging i tretmane za uljepšavanje. Korištenje komora za krioterapiju može biti opasno, ako njima ne rukuje stručno i dobro obučenuo osoblje. Vlasti američke države Nevade naredile su zatvaranje svih salona ljepote 'Rejuvenice' nakon što je nedavno zaposlenik u jednoj od komora za smrzavanje pronašao tijelo Chelsea Ake (24). Utvrđeno je da salon nije imao licencu za pružanje navedenog tretmana. Iz Ureda za zdravlje i sigurnost države Nevada izjavili su kako je djevojka u komori bila zatvorena najmanje 10 sati prije nego je pronađena. Vjeruju da se ugušila zbog udisanja dušikovih plinova za hlađenje.

Medicinski istražitelji kazali su da se djevojka vjerojatno ugušila u sekundi, a obitelj je ispričala da je Chelsea bila potpuno smrznuta te da joj je koža bila plave boje. Lanac salona ljepote 'Rejuvenice' na svojim stranicama reklamira da za krioterapiju koriste dvije vrste uređaja. Na stranicama također tvrde kako se vrata svih njihovih uređaja nikada ne zaključavaju kako bi ''klijenti sami mogli izaći kad god požele''. Iz salona su priopćili kako svi njihovi zaposlenici moraju proći strogu obuku. Zaposlenici salona navodno koriste uređaje i za vlastite potrebe pa su iz Ureda za zdravlje poručili da slučaj smrti djevojke neće istraživati jer je krioterapiju koristila van radnog vremena.

Lasersko uklanjanje dlaka

Kad se koristi nepravilno moćna svjetlost iz lasera može uništiti folikulu dlake, izazvati opekline, ožiljke i bol. Tretman laserom može biti siguran, ako se njime ispravno rukuje. Naravno najbolje i najsigurnije je ako postupak izvodi obučeni dermatolog. U SAD-u se 78 posto tužbi podnijetih 2011.godine za ozljede nastale od upotrebe lasera odnosilo na osobe koje nisu bile stručno osposobljene za izvođenje tog tretmana. Uaobičajeno je da se takvi tretmani izvode u kozmetičkim salonima, ali ako želiš biti zaista sigurna, bilo bi dobro da tretman izvodi medicinski stručnjak ili ga bar nadzire.

Čišćenje crijeva vodom - hidrokolon terapija

Razmisli dva puta prije nego što se odlučiš na tretman čišćenja crijeva u nekom kozmetičkom salon. Ispiranje crijeva vodom kroz rektum nema znanstveno dokazane zdravstvene benifit. Bilo je slučajeva kod kojih je hidrokolon terapija izazvala povraćanje, grčeve pa čak i zatajenje bubrega. Čak i ako nema nuspujava, ispiranje crijeva vodom jednostavno nije dobra ideja jer se remeti crijevna mikroflora.

Body wraps - zamatanje tijela u plastiku ili neke druge materijale

Cilj ovih tretmana koji se nude u kozmetičkim salonima i spa centrima su pročišćavanje kože, otvaranje pora i ubrzavanje procesa mršavljenja. Kad se rade u provjerenim centrima onda mogu naštetiti, ali u suprotnom mogu dovesti do dehidracije i gubitka elektrolita. Ako želiš biti sigurna da će sve proći kako treba dogovori se s osobljem da te nadziru tijekom tretmana kao i da možeš prekinuti tretman kad god ti to poželiš. Ako ideš na taj tretman radi mršavljenja, trud ti je uzaludan jer je sve što ćeš izgubiti takvim tretmanom voda.

Bez obzira za koji se tretman odlučiš provjeri reputaciju kozmetičkog salona ili spa centra jer čak i naizgled bezazleni tretmani poput depilacije ili manikure mogu uzrokovati zdravstvene tegobe, ako se ne izvedu na pravilan način.

Doznaj više o laserskoj epilaciji.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.