Ljepota i relax 12. siječnja 2016.

6 razloga radi kojih ti se mijenja kosa

Kosaaaa
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako si primijetila da ti kosa nije ista kao prije nekoliko godina, vjerojatno ne umišljaš nego je tako. Naime, niz faktora utječe na promjenu boje i strukture kose tijekom godina. Joshua Zeichner, direktor za klinička ispitivanja odjela za dermatologiju New York City’s Mount Sinai Hospital objasnio je koji su najčešći razlozi

Stres

Bez obzira koji je uzrok tvog stresa veza, posao ili nešto treće on ostavlja negativne posljedice na tijelo. Rapidni gubitak kose jedna je od čestih posljedica, koja se može dogoditi i tri mjeseca nakon stresne situacije. Dobra vijest je da to nije trajno stanje i kosa nakon nekoliko mjeseci često ponovno izraste.

Vrućina iz sušila i drugih pomagala za oblikovanje kose

Kombinacija vrućeg zraka iz fena koji isušuje kosu s peglom za ravnanje ili kovrčanje kose dubinski uništava strukturu lasi. Ako se provode redovito takvi tretmani uništavaju i boju kose. Može pomoći investicija u kvalitetnu peglu koja ima zaštitu za kosu, kao i u fen s podesivim temperaturama.

Tretiranje kose kemikalijama

Korištenje izbjeljivača oslabljuje kosu i čini je suhom i lomljivom. Ako jednostavno ne možeš bez izbjeljivača traži frizera da ti stavi Olaplex. Olaplex je multiplikator kemijskih veza koji pomaže obnoviti kosu, a istovremeno sprječava nastajanje novih oštećenja prilikom kemijskih procesa poput bojanja ili posvjetljivanja kose. Olaplex se može koristiti na dva načina; kao samostalan tretman za dubinsku obnovu kose ili se dodaje u boju i posvjetljivač (popularni "blajh") kako bi se kosa zaštitila od oštećenja uslijed kemijskih procesa.

Genetsko nasljeđe i starenje

Sijeda kosa je stvar genetike, a sa svakim novim desetljećem kosa gubi sjaj i volumen. Željezo igra ključnu ulogu u sprječavanju gubitka kose, a biotin je poznat kao 'vitamin rasta kose'. Sjajni izvori tih hranjivih tvari su riba, orašasti plodovi, grah, piletina, salata, rajčica i mrkva.

Pomanjkanje nutrijenata

Kosa koja iznenada, bez jasnih vanjskih simptoma postane vrlo tanka upozorenje je da organizmu nešto nedostaje. Neki od uzroka su anemija (nedostatak željeza u krvi), pomanjkanje vitamina D (dobiva se iz Sunca), poremećaj rada štitne žlijezde samo su neki od mogućih uzroka. Dijete koje se baziraju samo na sokovima, kao i manjak proteina u prehrani mogu biti uzrokom slabljenja kose.

Trudnoća

Dok je žena trudna kosa joj može biti čvršća i sjajnija jer je tijekom trudnoće razina estrogena veća, tako da se faza rasta produljuje. Međutim, nekoliko mjeseci nakon poroda, neke žene dožive da im kosa u jednom periodu pođe jako ispadati. Ali, to je prolazna faza i kosa se nakon nekoliko mjeseci ponovno obnovi. Ove cikluse pojačanog rasta i gubitka kose ne iskuse sve žene tijekom trudnoće.

Pročitaj recepte za maske za kosu iz kućne radinosti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.