Ljepota i relax Prirodno lijepa 15. studenoga 2016.

Koristila je šampon za suho pranje kose i kosa joj je počela ispadati!

Kosa-Vlasiste
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mlada žena iz Velike Britanije odlučila je podijeliti svoju priču nakon što je postala proćelava zbog korištenja šampona za suho pranje kose. Uz poduži status na Facebooku, Nicole Baxter objavila je fotografiju vlasišta, a na kojoj je jasno vidljiv nedostatak kose.

Kako Nicole Baxter navodi, posjetila je dermatologa nakon što joj je počela padati kosa te nakon što se javio svrbež i čudan osjećaj na vlastištu, uz crvene plikove. Ujedno spominje jako peckanje na vlastištu te da se noću budila po nekoliko puta zbog nelagode i boli.

 | Author: Print Screen Facebook Photo Foto: Print Screen Facebook Photo Dermatolog joj je savjetovao da prestane koristi šampon

Dermatolog joj je postavio dijagnozu triangular alopecija (tj. gubitak kose na jednom dijelu vlasišta) i preporučio da se sljedeći put napravi biopsija vlasišta kako bi se otkrio uzrok plikova i drugih promjena na vlasištu. Liječnik ju je ujedno ispitao što je sve koristila za njegu kose te savjetovao da prestane s korištenjem šampona za suho pranje, ali i svih drugih preparata te da kosu pere blagim šamponom.

Kada se Nicole Baxter vratila u dermatološku ordinaciju kako bi se napravila biopsija, liječnik je primijetio veliku razliku na njezinom vlasištu te je upitao što je radila drugačije. Kada je otkrila da je samo prestala koristi šampon za suho pranje, rečeno joj je da je to "nešto najbolje što je mogla učiniti", navodi Baxter. Na kraju se ispostavilo da biopsija nije potrebna jer joj liječnik rekao kako je šampon za suho pranje uzrok njenih problema s vlasištem te je dobila recept za terapeutski šampon.

Sedam beauty navika s kojima trebaš prestati već danas

 

Može izazvati alergijsku reakciju

Jessica Weiser, doktorica medicine i dermatologinja rekla je o slučaju ove mlade žene: "Ovo je vjerojatno jedan od primjera alergijske reakcije na jedan od sastojaka u suhom šamponu" . "Alergijski kontaktni dermatitis može uzrokovati crvenilo, svrbež, te u ekstremnim slučajevima, čak i mjehuriće.", rekla je doktorica Weiser. 

Iako veliki broj ljudi koristi šampon za suho pranje bez problema, David E. Bank, doktor medicine i direktor Centra za dermatologiju, kozmetičke i laserske operacije tvrdi da sastojci u suhom šamponu mogu biti problematični za neke.

"Budući da su oni dizajnirani da apsorbiraju masti, njihovi sastojci dehidriraju kosu i vlasište, što može dovesti do gubitka kose ili nekih drugih problema", kaže doktor David E. Bank.

"Talk, koji je čest sastojak u ovom šampon, može izazvati iritaciju ili čak jaču alegijsku reakciju", kaže doktorica Weiser. Ujedno ističe kako šamponi za suho pranje sadrže široku paletu mirisa, koji mogu izazvati nadraženost kod mnogih ljudi.
Šampon za suho pranje također može uzrokovati nagomilavanje nečistoća, začepljenje pora i uzrokovati akne u vlasištu, tvrde stručnjaci te savjetuju korištenje blagih šampona kako bi zadržali kosu i vlasište zdravim.

Šampon sa sodom bikarbonom za brži rast kose i kao spas za lošu frizuru.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.