Ljepota i relax Lijepa i blistava koža 12. listopada 2018.

Kako ukloniti dlake na licu i u nosu?

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Uklanjanje dlaka na licu prilično je osjetljivo, i to doslovno. Koža na tvom licu je osjetljivija od kože na nogama, stoga moraš pažljivo odabrati koju metodu ćeš koristiti pri uklanjanju dlaka.

"Dok uklanjanje dlana na drugim dijelovima tvog tijela, nije velika stvar, uklanjanje dlaka s lica je specifično", rekla je Shay Moinuddin, medicinska sestra za estetiku: "ožiljci od depilacije, elektrolize ili lasera mogu se vrlo lako dogoditi tijekom tretmana i puno ih je teže kamuflirati na licu nego na ostalim dijelovima tijela. Isto tako, neke metode bolje uklanjaju dlake od drugih." 

Self prenosi da bez obzira na to koju metodu odabereš, važno je da obratiš pozornost na svoju kožu. "Ako primijetiš kvržice, urasle dlake ili iritaciju, tada ta metoda za uklanjanje dlačica možda nije prikladna za tvoju kožu", rekla je Dendy Engelman, dermatologinja na Manhattan Dermatology and Cosmetic Surgery u New Yorku. 

Depilacija-Zk Možda te zanima... Koja depilacija je za tebe? Ljepota i relax Možda te zanima... Dobro razmisli prije no što pincetom počupaš dlake s ovih mjesta Ljepota i relax

Preporučuje se uvijek započeti s dobro hidratiziranom kožom jer je manje vjerojatno da će se upaliti ili nadražiti. Piling jednom ili dva puta tjedno pomoći će u sprječavanju uraslih dlačica, a losion ili ulje održat će tvoju kožu hidratiziranom i zaštićenom.

Evo što stručnjaci preporučuju za uklanjanje svih vrsta dlaka na licu. 

Dlake u nosu

"Unutrašnjost nosa nije lako dostupna", ističe Tyler Hollmig, estetski dermatolog u Stanford Health Care, stoga je podrezivanje i čupanje najbolji način. Naime, čupanje uklanja folikul dlake u potpunosti, ali i povećava rizik od oticanja i infekcije pa je podrezivanje obično poželjnije. 

Dlake iznad usne

"Kako ukloniti dlačice na ovom dijelu lica vrlo je osobna odluka", kaže dr. Engelman. Postoje ženski brijači koji režu dlaku na površini kože i dovode do manje iritacije jer ne čupaju dlaku iz folikula. 

Za osobe s tamnom dlakom i svjetlijom kožom, lasersko uklanjanje dlaka je dobar izbor. "Budući da laser bolje uzima tamniji pigment, on daje najbolje rezultate", kaže ona. "Svjetlija dlaka, koja ima manje pigmenta, možda će trebati više tretmana." Gubitak dlake može se vidjeti nakon tri tretmana, a potpuni rezultat može se postići u šest do osam tretmana. "Pri uklanjanju dlačica na licu treba paziti na oči", dodaje Moinuddin: "Naočale dizajnirane za korištenje tijekom tretmana laserom moraju se nositi kako bi zaštitile oči od trajnog oštećenja." 

Dermatolozi ne preporučuju uklanjanje dlaka iznad gornje usne voskom jer to obično dovodi do uraslih dlaka. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Dlake na bradi 

Za prilično nezgodne dlake na bradi ili iznad usne, Moinuddin preporučuje trajno uklanjanje dlaka laserom. Međutim, ona ističe da je ova metoda idealna samo za tamnu kosu jer laser ne može pokupiti sive, bijele ili vrlo svijetle. Obavezno idi kod ovlaštenog tehničara. "Pacijenti koji laserski uklanjaju dlačice u tom području mogu očekivati trajno uklanjanje otprilike 80-90 posto svojih dlaka", dodaje ona. "Preostale dlake često budu puno tanje nego što su bile na početku liječenja."

Dlake na obrazima

Kao dermatolog Rosemarie Ingleton navodi da može biti teško riješiti se dlačica na obrazima, a kao tipičnu metodu navodi uklanjanje dlaka voskom ili koncem. Najbolji način za uklanjanje dlačica na licu je dermaplaning, dermatolozi koriste kirurški skalpel kako bi lagano ogrebali neželjene dlake na licu i mrtvu kožu s lica. Rezultat je mekana i glatka koža. Za razliku od laserskog uklanjanja, rezultati dermaplaninga su privremeni i moraju se ponoviti svaka četiri tjedna. "Ova metoda traži stručnjaka jer tretman u nesposobnim rukama može dovesti do ozbiljnih ogrebotina i rezova", upozorava Moinuddin. 

Obrve 

Najčešće metode za oblikovanje obrva su čupanje pincetom, koncem ili depilacija voskom. Sve metode su, naravno, privremene iako previše čupanja može dovesti do trajnog gubitka kose. Naime, previše čupanja može traumatizirati i na kraju ubiti folikulu kose, što rezultira stalnim stanjivanjem obrva. Iako lasersko uklanjanje nije uobičajena metoda uklanjanja dlaka, koristi se.

Zulufi 

"Ako se zauvijek želiš riješiti zulufa, lasersko uklanjanje dlaka je savršeno sigurno i učinkovito rješenje", prema dr. Brown. Ako želiš više oblikovati ili podšišati zulufe, brijanje može biti opcija za tebe jer ti daje potpunu kontrolu koliko dlaka želiš ukloniti. Baš kao i svaki drugi dio tijela koji briješ, dr. Engelman preporučuje piling najmanje dva puta tjedno i hidratizaciju kako bi koža i folikula dlake bili hidratizirani. Također, nastoj se oduprijeti brijanju dlaka u suprotnom smjeru od rasta dlake jer to dovodi do urastanja dlačica. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.