Ljepota i relax 11. siječnja 2013.

Kako različiti narodi uživaju saune?

Sauna-Okomita
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Odlazak u saunu nekim narodima je dio svakodnevnog druženja, način sklapanja poslova i održavanja tijela zdravim. Zatekneš li se primjerice u Finskoj, nemoj se začuditi ako te tvoj domaćin pozove na poslovno druženje u sauni. Turci također nisu imuni na užitke u saunama, pa su njihovi hamami bili središte društvenih zbivanja kroz povijest

Zanimljivosti o saunama

U svijetu postoje različite vrste i nazivi za saune, pa tako Indijanci iz Sjeverne Amerike imaju inipi, Rusi i neki drugi slavenski narodi banju, Turci hamam, a Japanci mushiburo.

Malo je poznato da riječ sauna potječe iz finskog jezika. Prve saune su nastale prije više od dva stoljeća, a bile su to natkrivene jame s ognjištem u sredini. Sauna je zaista sastavni dio finske kulture, a statistike govore da svaki treći Finac posjeduje saunu u svom domu. Koliko vole boraviti u sauni govori i podatak da svoje vrijeme u sauni rado provode s najmilijima, ali i s poslovnim i političkim partnerima.

  • Finska sauna je najekstremnija. Uz minimalnu vlagu održava temperaturu na 85 – 95 ºC. Interijer saune je uvijek od drva, a sadržava peć ispunjenu vuklanskim kamenjem. Odlazak u finsku saunu dopušten je samo zdravim osobama. Zbog ekstemnih uvjeta boravak unutar saune ograničen je na maksimalno 15 minuta, a preporučuje se boravak od 8 do 12 minuta u tri ciklusa. Između ciklusa je obavezan odmor i hlađenje. Zrak je moguće dodatno ovlažiti te istodobno aromatizirati polijevanjem vrućeg kamenja vodom u koju se dodaju razna eterična ulja.
  • Bio sauna je blaža verzija finske saune s temperaturom oko 60 ºC i povećanom količinom vlage od oko 55 posto. Preporučuje se pripadnicama ljepšeg spola i svim korisnicima koji teško podnose suhi zrak i visoku temperaturu finske saune. Predstavlja posebno nježnu i ugodnu klimu za opuštanje i osjećaj ugode, a para se oplemenjuje mirisom eteričnih ulja. Preporučuje se boravak od 15 do 20 minuta, a poslje svakog tretmana obavezno se hladi kao i kod finske saune uz pomoć tuševa, bačvi i bazena za uranjanje.

Običaji starih Rimljana

U starom Rimu također su postojala javna kupališta s toplim i parnim kupeljima. Među najljepša i najraskošnija dosad otkrivena rimska kupališta, spadaju Karakaline terme, koje su zauzimale područje veličine 11 hektara i mogle su primiti 1 600 kupača.

  • Rimska sauna danas je namjenjena svima kojima odgovaraju niže temperature, od 40 do 42 ºC. Blaga i ugodna je mirisa jer omogućava korištenje eteričnih ulja. Podsjeća na drevne rimske kupelji. Potiče prokrvljenost, otklanja mišićnu napetost i stres.

Istočnjački način wellnessa

Poznat je kao Hamam, a specifičan je ne samo za Tursku, već i za Egipat, Maroko i neke zemlje Bliskoga istoka. Sam koncept Hamama preuzet je originalno od Rimljana, a nastao je tijekom Otomanskog carstva. Ovakav načina uživanja u početku je bio vezan uz džamije, a kasnije se odvojio od džamija i postaje djelom svjetovne kulture. Hamami su bili vrlo luksuzno uređeni, a imali su odvojene prostorije za žene i muškarce, koji su ih koristili u jednakoj mjeri. Tu se pjevalo, jelo, družilo, a naročito su vesele bile ženske prostorije.

Tretmani su podrazumijevali najprije boravak u prostoriji s vrućim zrakom, u kojoj su se nalazile niše i kamene klupe na kojima se ležalo i odmaralo. Nakon toga odlazilo se u parnu kupelj gdje se su se radile varijante pilinga tijela sapunom ili eteričnim uljima. Povratak na normalnu temperaturu prodazumijvao je takozvanu hladnu prostoriju gdje se osvježavalo voćem i napicima, čajem, masiralo, a tu je bila i posebna prostorija za one koji su nakon masaže željeli odspavati.

  • Suvremena parna sauna ili turska kupelj je nižih temperatura, ali visokog postotka vlažnosti. Blagotvorno djeluje na organizam, pročišćavajući kožu i dišne putove. Opušta iznutra i pomaže sačuvati zdravlje i održavati ljepotu. Kako je vlaga u sauni 100 posto, a temperatura 45 ºC turska kupelj predstavlja saunu s potpuno različitim učinkom od finske saune. Umjesto poticanja znojenja, turska kupelj služi za hidratiziranje kože. Interijer je često obložen mozaikom od keramike koji je izrađen prema kabini.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.