Ljepota i relax 28. lipnja 2013.

Jesu li umjetni nokti bezopasni?

Nokti-Umjetni
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Trajni lak, geliranje, ugradnja noktiju neke su od opcija da tvoje ruke duže vrijeme izgledaju uređeno. Bez obzira na što se odlučiš pročitaj na što trebaš obratiti pozornost da izbjegneš bakterijske i gljivične infekcije kao i oštećenje noktiju. Savjete smo potražili kod Zdenke Bošnjak, medicinske kozmetičarke i Maje Marušić, direktorice Pronalis Hrvatska, a donosimo ti i informacije o štetnosti UV lampi

Maja Marušić kaže da u Hrvatskoj još ne postoji jasan zakon o salonima za njegu noktiju što znači da svatko može otvoriti salon i baviti se uređenjem noktiju bez obzira ima li certifikat o završenoj edukaciji. 'Nema ni zakona o edukacijama pa svatko tko išta zna o noktima može održavati edukacije i dodjeljivati takozvane certifikate o završenom tečaju. Problem je i što je dosta materijala koji se koriste za uređenje noktiju dostupno za kupnju putem interneta, a takvi materijali nisu testirani, niti imaju odobrenja od sanitarne inspekcije prilikom uvoza', objasnila je.

Samo s preporukom

Kod odabira salona, trebaš obratiti pozornost na higijenu i materijal koji se koristi. 'Bitno je da je i prostor u koji dolaziš čist i uredan, da na stolu za manikuru nema prašine ili tragova od prethodnog tretmana, da je pribor za rad sterilizira te da manikerka nosi rukavice i koristi dezinfekcijska sredstva prije početka samog tretmana. Najbolje je odabrati salon po preporuci neke od prijateljica kako bi bila sigurna da je usluga u salonu kvalitetna. Pazi i da je materijal koji se koristi u salonu certificiran i ima sva odobrenja od Ministarstva zdravlja i sanitarne inspekcije', rekla je Maja Marušić.

Noktu su potrebna tri mjeseca da se potpuno obnovi

  • Trajni lak - nanosi se kao lak za nokte, ali se ne suši na zraku već pod UV lampom. Trajnost na noktima je dva tjedna. Namijenjen je osobama koje imaju kvalitetne i čvrste nokte. Na slabim noktima sklonim listanju trajnost je puno kraća. Bit trajnog laka je da klijentica ima lijepe i uredno nalakirane nokte puna dva tjedna. Trajni lak se nanosi na prirodne nokte što znači da se ploča nokta prilikom tretmana ne smije matirati niti brusiti jer nokti nakon uklanjanja trajnog laka moraju biti u istom stanju kao i prije tretmana - čvrsti i sjajni. Trajni lak se Uklanja posebnom tekućinom na bazi acetona s dodatkom ulja kako se nokti ne bi isušili i oštetili.
  • Geliranje noktiju - je postupak ojačavanja prirodnih noktiju posebnim materijalima (gelovima). Namijenjen je klijenticama koje nemaju kvalitetne nokte, a žele da im ruke stalno izgledaju lijepo i njegovano. Za pripremu nokta potrebno je matirati njegovu površinu kako bi se materijal mogao primiti za ploču nokta i kako ne bi došlo do odizanja i pucanja materijala. Trajnost gela na noktima je četiri tjedna. Suvremena tehnologija je ove materijale dovela gotovo do savršenstva, što znači da nokti nakon skidanja gela ostaju u istom stanju kao i prije geliranja.
  • Ugradnja noktiju - je produljivanje prirodnog nokta pomoću posebnih umetaka takozvanih tipsi. Tipse se posebnim ljepilom lijepe na prirodni nokat te se na tako produljene nokte nanosi gel.

'Možda si čula kako neke žene govore da im je trebalo godinu dana da im se nokti oporave od gela. To je jednostavno nemoguće jer je noktu potrebno tri mjeseca da se u potpunosti obnovi (izraste od korijena do vrha). Pojedine klijentice nakon dugogodišnjeg geliranja noktiju zaborave kakvo im je prirodno stanje noktiju kao i da su prije geliranja trebale voditi svakodnevnu brigu o prirodnim noktima (raditi manikuru, lakirati i polirati nokte kako bi bili lijepi i sjajni). Kod geliranja noktiju idealno je to što možeš zaboraviti na brigu o noktima punih mjesec dana, a oni će biti lijepi i sjajni kao prvi dan', objasnila je Maja Marušić.

Trajni lak najmanje šteti noktima

Koji postupak je najmanje štetan za nokat i zašto, objasnila je Maja Marušić: 'Trajni lak je manje štetan jer se ploča prirodnog nokta ne matira te nakon skidanja nokat ostaje u istom stanju kao i prije tretmana. Ni geliranje noktiju nije štetno, ako tretman radi educirano osoblje koje zna na koji način pravilno tretirati nokte kako bi ostali isti poslije kao i prije tretmana (geliranja). Ako klijentica sluša upute da se trajni lak nakon dva tjedna skine i napravi novi, te gel nakon četiri tjedna obnovi, štetnog utjecaja nema. Ali klijentice se u većini slučajeva ne drže uputa i ostavljaju gel duže od četiri tjedna na noktima, a trajni lak duže od dva tjedna i sami kod kuće "čarobiraju" s rašpicama i prikrivanjem izrasta slojevima laka za nokte (puno njih i skine nokte tako da iščupa gel ili trajni lak zubima) te tako mogu oštetiti prirodni nokat. Nakon četiri tjedna od geliranja, može doći do popuštanja materijala, postoji mogućnost da se gel odigne s nokta i na taj se način između gela i prirodnog nokta mogu uvući voda i prašina, a to može dovesti i do gljivičnih infekcija nokta.' 

Opasnost iz UV lampe

Dr. sc. Mirna Šitum, predsjednica Hrvatskog dermatovenerološkog društva, objasnila je da geliranje noktiju nije bezopasno: 'Geliranje noktiju s općeg dermatološkog stajališta nije dobro za nokatnu ploču, no, većina žena je svjesna toga te rizik promjene strukture nokta trpe zbog dobrog kozmetskog učinka. Opasnost je u UV lampama koje služe za brže sušenje i fiksiranje svih slojeva tijekom kompleksnog postupka geliranja. Te UV zrake mogu izazvati pigmentaciju ležišta nokta kao i samog nokta te je potrebno povremeno napraviti stanku da se vidi je li došlo do takvih promjena. U slučaju da nije, geliranje se može nastaviti, a ako jest, treba obvezno pokazati promjene liječniku jer se u nokatnom ležištu može pojaviti melanom.'

U slučaju infekcije...

Zdenka Bošnjak, medicinska kozmetičarka istaknula je da ako nokte ili gel stavlja profesionalac u čistom prostoru i sa steriliziranim priborom nema zdravstvenih opasnosti: 'Važno je da nokte stavlja osoba koja zna kako se to radi jer ako nokat nije dobro zalijepljen mogu ući voda i prašina, a tad najčešće dolazi do gljivične infekcije nokta. Također treba paziti kako se reže kožica oko nokta i s kakvim priborom da ne bi došlo do bakterijske infekcije. Kad se rade umjetni nokti treba maknuti samo caklinu da bi se gel mogao spojiti s noktom na pravilan način, kako bi se spriječio ulazak vode. Kad se nokat previše izbrusi nastaje bol te bakterijska i gljivična oboljenja. Ako dođe do infekcije treba otići liječniku i staviti zaštitni sloj laka kako bi se nokat zaštitio.'

Ako te interesira moda, na portalu Budi.IN pročitaj što se preporučuje za ljetnu manikuru.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.