Ljepota i relax Prirodno lijepa 02. siječnja 2019.

Je li istina da koža sklona aknama sporije stari?

Akne_3
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Posljednjih mjeseci pronašli smo dosta članaka koji govore kako akne usporavaju starenje kože, odnosno da mogu održati kožu mladolikom. O tome, ali i općenito o održavanju kože mladom razgovarali smo s dermatologinjom Ivanom Nolom iz Poliklinike Nola u Zagrebu.

Nažalost, akne nisu znak da će koža sporije stariti, objašnjava dr. Ivana Nola. 

Dr. sc. Ivana Nola, spec. dermatovenerologije | Author: Foto: INA Foto: Foto: INA Dr. sc. Ivana Nola, spec. dermatovenerologije "Akne su upalni proces koji za kožu nije dobar", naglasila je dr. Nola te tako razbila mit o sporijem starenju kože ako ih osoba ima u nekom razdoblju svojeg života. 

6 namirnica uz koje će tvoja koža biti lijepa i mladolika

Za sprječavanje starenja organizma i kože izuzetno je važna zaštita od sunca, izbjegavanje pušenja, redovito pravilno čišćenje kože, pravila prehrana i život bez stresa. Štetni vanjski utjecaji kao što je pušenje, loša prehrana i slično dovode do oksidacijskog stresa u stanicama i do oštećenja stanica kože i stanica odgovornih za zdravlje imunološkog sustava kao i slabljenje regenerativnih svojstva stanica.

Nasljedni faktor nije presudan

"Iako je za starenje vrlo važan i naš DNK, njegova uloga je ipak 20% u procesu starenja dok utjecaj vanjskih čimbenika iznosi 80%", rekla je dr. Nola dodajući: "U zadnjih desetak godina smatra se da su specifično uređene strukture na krajevima kromosoma, koje nazivamo telomere izuzetno bitne u procesu starenja. Stoga, izbjegavajući štetne navike, čuvamo  telomere od vanjskih štetnih utjecaja jer jedino neoštećene imaju normalnu funkciju. Oštećene telomere doprinose bržem starenju."

Kako bi se održali telomeri, odnosno stanice zadužene za mladolik izgled i usporavanje kože potrebno je održavati i zdrav način života. To uključuje boravak na svježem zraku i puno kretanja. Isto tako, ako smo vodili nezdrav život i time oštetili telomere, promjenom stila života u zdraviji možemo ih velikim dijelom oporaviti, što je izuzetno bitno za dug, ali isto tako kvalitetan način života. 

Pokazatelji starenja

Osim određivanja duljine i razine oštećenja telomera, što se dobiva laboratorijskim nalazima, postoje i vanjski pokazatelji starenja. 

"Promjena zubi koji s vremenom postaju duži zbog povlačenja gingive (zubnog mesa), muškarcima glas postaje viši, a ženama dublji. Isto tako, više i lakše se debljamo, a kilogrami se teže skidaju, češće kišemo zbog slabljenja imunološkog sustava, a s vremenom na tijelu nastaje više madeža. Dolazi do promjena izgleda ušiju, nosa i stopala, slijede i česta buđenja s glavoboljom, kao i česta buđenja noć, a pulsiranje žila na vratu postaje vidljivo. Kod muškaraca buđenje noću obično je uzrokovano potrebom za mokrenjem", objasnila je dr. Nola. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kako je starenje prirodan proces i neizbježan je svakome od nas, pitali smo liječnicu je li ga moguće ipak nekako usporiti. 

"Pridržavajući se uputa o zaštiti od sunca, izbjegavanje pušenja, pravilno održavanje kože lice, pravilna prehrana, kretanje i izbjegavanje stresa, starenje se može znatno usporiti", rekla je dr. Nola, ponovno naglašavajući: "Starenje 20% ovisi o genetici, a 80% o vanjskim utjecajima."

Kako dermatologinja njeguje svoju kožu?

Isto tako, ako ne brinemo o vanjskim čimbenicima, odnosno radimo suprotno od onoga što nam se savjetuje, starenje možemo i znatno ubrzati. 

Dr. Ivana Nola kao dermatologinja brine o svojoj koži i njezinom zdravom i mladolikom izgledom pa nam je otkrila koji su njezini rituali. "Umivam se dva puta dnevno uz korištenje masažera te redovito koristim micelarne otopine, a za to koristim proizvode Xerosensa. Koristima antiage kreme koje sadrže glikolne kiseline i retinol te redovito provodim kemijski piling i mezoterapiju. Uz to se redovito krećem i pridržavam pravilne prehrane", zaključila je dr. Nola. 

Suha ili dehidrirana koža: kako ju prepoznati?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.