Ljepota i relax 18. rujna 2009.

Japanska terapija vraća u ravnotežu

Japanska-Zk
1/4
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iva Kolić, Yumeiho terapeut i instruktor objašnjava zašto je ravnoteža tijela važna za tvoje zdravlje, otkriva kako Yumeiho terapija liječi dišne i ginekološke probleme, opisuje jedan Yumeiho tretman i preporučuje je trudnicama, sportašima, plesačima i maloj djeci

Yumeiho terapijom ponovo se uspostavlja simetrija tijela, ublažavaju ili uklanjaju bolovi u leđima i vratu, glavobolje te bolovi vezani uz kralježnicu.

Simetrija je prvobitno, normalno i zdravo stanje ljudskog tijela. Nepravilno držanje uzrokuje poremećaj ravnoteže cijelog tijela. Prema japanskom terapeutu i osnivaču Yumeiho terapije dr. Masayuki Saionjiu kad je tijelo simetrično, mišići i tkiva su meki, a cirkulacija krvi dobra.

No, ukoliko dođe do poremećaja te ravnoteže i tijelo izgubi prvotnu simetriju, javljaju se problemi lokomotornog sustava, onemogućava se pravilan rad unutrašnjih organa što može rezultirati pojavom mnogih bolesti.

Djeci je dovoljan samo jedan tretman

Yumeiho terapija daje odlične rezultate kod osoba koje imaju probleme s kralježnicom, a osobito kod osoba koje zbog prirode posla dugo sjede u istom položaju poput informatičara i glazbenika. Tehnika se sve više koristi i kod sportaša preopterećenih svakodnevnim intenzivnim treninzima kao što su rukometaši, atletičari, posebice plesači.

Terapija se može primijenjivati i kod sasvim male djece, već od 4 mjeseca nadalje, ako roditelji primijete da postoji asimetrija u položaju tijela ili primjerice nakrivljenost glavice na jednu stranu. Ti se problemi kod tako male djece mogu riješiti u 2 do 3 tretmana. Dječji organizam i inače naročito brzo reagira na Yumeiho terapiju i za lakše probleme djeci je često dovoljan samo 1 tretman, dok je odraslima potrebno više tretmana.

Yumeiho je od velike pomoći i trudnicama jer one, zbog težine trbuha, često imaju velike probleme s leđima. Kako trbuh u trudnoći raste tako se mijenja težište uslijed čega se javljaju bolovi u leđima ili vratu i glavobolje. Ako trudnica počne ranije dolaziti na masaže, može izbjeći takve probleme.

Liječenje dodirom

Japanska riječ Yumeiho označava prirodnu metodu samoizliječenja u kojoj su osnovno sredstvo za rad ruke terapeuta. Kreirao ju je 1978. japanski terapeut dr. Masayuki Saionji.

Tehnika se u početku zvala Diina masaža, a sastoji se od tri komponente koje se međusobno izmijenjuju i nadopunjuju. Prva sadrži metode gnječenja, a druga metode pritisaka (presure).

Njihova je svrha opuštanje mekih tkiva. Treća komponenta obuhvaća metode namještanja koštano-zglobnih struktura.

Danas se Yumeiho kao službena terapija primjenjuje u Japanu, Kini, Rumunjskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rusiji i Kubi. U Hrvatskoj se ova metoda primjenjuje od 2001. godine.

Simptomi dislokacije

Yumeiho terapiju čini osnovnih 100 zahvata koji imaju za cilj ponovno uspostavljanje ravnoteže. Dijagnoza se postavlja prema simptomima koje terapeut utvrđuje na temelju promatranja lica, položaja ramena,držanja tijela dok osoba hoda, stoji i sjedi.

Zatim pacijent legne potrbuške pa se u tom položaju procjenjuje napetost mišića i duljina nogu te je li došlo do rotacije zdjelice.

Lijeva dislokacija može uzrokovati preveliku mršavost, poremećaj funkcije probavnih organa, poremećaj u radu jetre, ginekološke probleme, bolesti mokraćnog mjehura i žuči, moždani udar na desnoj strani.

Desna dislokacija može uzrokovati preveliku debljinu, srčane bolesti, plućne i dišne probleme (prehlada, kašalj, astma), dijabetes, poremećaj funkcije gušterače, infarkt, moždani udar na lijevoj strani.

Težište tijela je ispod pupka

Filozofija Yumeiha temelji se na teoriji težišta tijela. Prema toj teoriji težište tijela određuje naše zdravlje: ako je težište na idealnom mjestu čovjek će biti zdrav i osjećati se dobro.

Težište se nalazi u unutrašnjosti tijela, 3 cm ispod pupka, a njegova je projekcija na podu između nogu. Primjerice kod osobe koja ima 70 kilograma ta bi težina trebala biti podjednako raspodijeljena na obje noge, na svaku oko 35 kg.

Ukoliko je težište poremećeno i više od polovice tjelesne težine počiva na jednoj strani, tijelo se napinje, opterećuje više jednu nogu, iskrivljuje kralježnicu i uzrokuje različite bolesti.

Obično se smatra da svaka noga ravnomjerno podupire pola težine tijela, no u stvarnosti to najčešće nije tako. Mnogi ljudi nemaju težinu tijela ravnomjerno raspoređenu na obje noge.

Pomak se vrlo često događa već pri samom porodu, kako kod majke tako i kod djeteta, međutim može nastati i kasnije.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.