Ljepota i relax 05. listopada 2012.

Eterična ulja za bistar um

Spau
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jesen je razdoblje u kojem iz ljetnog, lepršavog raspoloženja punog komunikacije i druženja ulaziš u period koji je više usmjeren na posao i učenje. Da bi što bezbolnije prevladala taj prijelaz predlažemo ti da u svoj radni prostor uneseš wellness atmosferu uz pomoć eteričnih ulja koja će ti pomoći da ostaneš koncentrirana

Eterična ulja mogu jako dobro doći na poslu i pomoći stvaranju ugodne atmosfere. Jednako su tako dobra i za opuštanje, a mogu pomoći i kod umora i glavobolje. Ali da bi bila djelotvorna trebaju biti aromaterapijske kvalitete što znači da trebaju biti prirodna.

Eteričnim uljima do koncentracije

Matilda Ivaniš, aromaterapeutkinja otkrila je mali trik koji će ti pomoći da na poslu lakše ostaneš koncentrirana:

  • Nabavi lampu za eterična ulja
  • Potrebna su ti eterična ulja peperminta, jele, grejpa
  • Ukapaj 4 kapi ulja peperminta, 3 kapi jelina ulja i 2 kapi grejpa

'Ova mješavina djeluje pročišćavajuće i osvježavajuće. Isto djelovanje ćeš postići i dodaš li 5 kapi eteričnog ulja ružmarina u eteričnu lampu. Djelovanje ružmarina na koncentraciju i jačanje memorije su poznavali i starogrčki studenti pa su obavezno prije ispita mirisali grančice ružmarina. Za ljubitelje gotovih mješavina preporučujem Primavera mix Anti smoke ili Sretan um', objasnila je Matilda Ivaniš.

Makadamija protiv umora i glavobolje

Protiv glavobolje ili jakog naleta umora Matilda Ivaniš ti preporučuje da jednu kap eteričnog ulja peperminta pomiješaš sa žličicom ulja makadamije te mješavinu utrljaš u čelo, sljepoočnice i stražnju stranu vrata. Ovaj trik olakšava vožnju i dulji boravak u zatvorenim prostorima.

Najčešće tražena ulja u wellnessu su ona koja imaju umirujuće i antistresno djelovanje kao što su primjerice lavanda, geranij i naranča ili pak ulja koja revitaliziraju i okrepljuju kao što su ružmarin, limun i eukaliptus. Nakon što s uljima peperminta, grejpa i jele održiš koncentraciju na poslu prepusti se umirujućem djelovanju lavande, geranija i naranče.

 

Aromaterapijska kvaliteta

 

 

 

 

Da bi eterična ulja osim ugodnog mirisa imala terapijsko djelovanje potrebno je da budu prirodna i kvalitetna. Sintetski spojevi često se prodaju pod pravim uljima ili se skuplja ulja miješaju s jeftinijim sličnog mirisa, dodaju im se razni kemijski aditivi ili se podvrgavaju dodatnim kemijskim procesima. Jedan od sigurnih načina da utvrdiš radi li se o kvalitetnom ulju jest da provjeriš etiketu na bočici.

 

 

Ako je ulje tzv. aromaterapijske kvalitete ono će na bočici imati napisano: latinsko ime roda i vrste biljke iz koje je ulje dobiveno, dio biljke iz kojeg je ulje dobiveno, način dobivanja ulja, glavne kemijske sastavnice i što nije nužno ali je dodatni plus zemlju podrijetla u kojoj je biljka rasla i način uzgoja: biodinamički, organski, konvencionalni, tradicionalni, divlji rast…Ako na etiketi ili certifikatu (koji prodavač treba imati) izostaje takva preciznost vrlo je vjerojatno da se ne radi o uljima aromaterapijske kvalitete pa ih je najbolje izbjegavati.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.