Ljepota i relax Wellness 18. veljače 2016.

Samomasaža za izbacivanje toksina

Ruza_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Metoda je praktična i jednostavna, a primjenjuje se radi održavanja protočnosti životne energije i svih tekućina u organizmu. Energetskom samomasažom uklanjaju se napetosti i bolovi u mišićima i zglobovima, opušta se psihička napetost i generalno održava dobro zdravlje. Ona se provodi po regijama kojima protječu energetski meridijani

Ovisno o tome je li energija blokirana u Yang ili Yin meridijanima, određuje se brzina i jačina pokreta. Naime, kada je blokiran protok energije kroz Yang meridijane, pojedinac će na dodir i lagano lupkanje osjetiti bol i napetost u tom dijelu tijela. U tom slučaju pokreti samomasaže trebaju biti brži i površniji. Kada je blokiran protok kroz Yin meridijane, pojedinac će osjetiti duboku olakšavajuću bol kada stisne tkivo u dubinu. U tom slučaju pokreti samomasaže trebaju biti sporiji i dublji.

Kako provoditi energetsku samomasažu

Masaža se provodi u stojećem stavu s lagano razmaknutim stopalima u širini kukova. Prije samomasaže treba protrljati dlan, dovoljno dugo da osjetiš toplinu. To ponavljaj svakih 3 do 5 minuta tijekom samomasaže.

Pokret CHUA-DA (lupkanje)

Otvorenim dlanom brzo i površno izlupkaj po Yang meridijanima ruku, dakle od vrha ramena prema šaci po vanjskoj strani ruke, desnu ruku lijevom, a lijevu desnom rukom. Zatvorenom šakom lupkati sporo i dublje Yang meridijane ruku, od dlana po unutarnjoj strani ruke do pazuha. Napravi pregib naprijed, dlanove stavi na stopala te otvorenim dlanom brzo i površno lupkaj bočnu i zadnju stranu nogu (Yang meridijani) istodobno s obje ruke od stopala, preko stražnjice do donjeg dijela leđa. Ponovi pregib naprijed, dlanovima do stopala te zatvorenom šakom sporo i dublje lupkaj po unutarnjoj strani noge (Yin meridijani) prema trbuhu i preko stisnutog trbuha do prsne kosti (također udaraj sporo i duboko zatvorenom šakom).

Učinak: navedenim pokretima samomasaže deblokira se protok energije, popravlja cirkulacija krvi i limfe, potiče i balansira izlučivanje žlijezda s unutarnjim lučenjem, uklanjaju se toksini. Ovi pokreti stimuliraju proizvodnju bijelih krvnih zrnaca i drugih imunih faktora.

Pokret YA (stiskanje) i MO (trljanje)

Osjećaš li bolove i napetost u nekom dijelu tijela (rame, lakat, šaka) ili u mišiću, obuhvati bolno mjesto i čvrsto drži ili pritisni 30 sekundi, a potom na istom mjestu trljaj brzo i površno.

Učinak: Pomaže dubokoj drenaži i izbacivanju toksina iz dubljih slojeva i tkiva, oslobađa napetost u mišićima, ublažava bolove

Pokret CHI (četkanje)

Ključno je da se pokret 'četkanja' izvodi kratko i brzo. Zagrijanim dlanom izvodi pokret četkanja i to više puta iznad dijelova tijela u kojima osjećaš napetost i bolove. Iznad jetre lijevom rukom prema dolje, po prsnoj kosti prema dolje četkati dlanom i pokret završiti odbacivanjem (zamahivanjem) od tijela.

Učinak: Ovaj "rastjerani chi" odnosi sa sobom napetost i nakupljene blokade, tekućine i bolove, smanjuje upale zbog zastoja u protoku energije i tekućine.

Pokret CHUA-DA (lupkanje)

Formirati dlan kao zračni jastučić i ponoviti lupkanje po vanjskoj stani ruku, nogu, a potom po stisnutim mišićima trbuha i prsa. Vrhovima prstiju s obje ruke lupkati vlasište i lice i stražnju stranu vrata.

Autorica teksta je Jelica Popić,dr. med. – ravnateljica Učilišta Lovran-Wellness Akademije ( www.akademija.wellness.hr)

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.