Ljepota i relax 01. svibnja 2014.

Drago kamenje u kozmetici

Nakit2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ne znam zašto, ali promišljanje o svibnju asociralo me na lijepe žene, divan nakit, dragulje… pa ću ti danas napisati ponešto o dragom kamenju i to u kozmetičkim proizvodima. Već tisućama godina ljudi (žene) su na osobit način povezani s dragim kamenjem – od kraljevskih kruna do sakralnog nakita, preko uređenja prostora do kozmetičkih pomada

Svemu tome prethodila je misao vodilja o posebnom utjecaju na osobu koja ih nosi ili je njima okružena.

Što to 'blista' u mojoj kremici?

Pa evo nekoliko riječi o dragom kamenju koje se, vjerovala ili ne, može naći u kozmetičkim proizvodima. Kao što sam te do sada uvijek usmjeravala na korištenje prirodnih kozmetičkih preparata, i danas se nadovezujem u tom smjeru. Drago kamenje (u stvari – minerali) prirodnog je porijekla pa će se najbolje stopiti i biti najučinkovitije u kombinaciji s drugim prirodnim sastojcima, odnosno biljkama, biljnim ekstraktima, uljima. Priroda se za to odlično pobrinula tako da 'utapanje' dragog kamenja u sintetičkim kašama i nije neka kombinacija.

Indikolit  

Indikolit ili plavi turmalin je prilično rijetko drago kamenje. U usporedbi s drugim dragim kamenjem, koje obično sadrži jednu vrstu metala kao pigment koji im daje boju, turmalin može sadržavati do 40 elemenata. To uključuje željezo, magnezij, mangan i litij. Turmalin je izvanredan primjer na koji je način raznolikost različitih elemenata združena u skladnu (harmoničnu) cjelinu. To je također ključni element, mineral koji se koristi/preporučuje u procesu sazrijevanja, odrastanja pa se taj efekt podrške sazrijevanju prenosi i na kožu.

Jantar

Jantar ili jantarni prah vuče etimološko porijeklo iz staronjemačke riječi brennen (zapaliti, gorjeti), koje nas upućuje na zapaljivost jantara. Jantar je nastao iz pradavnih četinjača koje su odležale milijune godina u zemlji i bile su podvrgnute bezbrojnim promjenama. Jantar izgleda kao žućkasto-smeđe kamenje, no on iznenađujuće posvijetli kada ga držiš u ruci. Na emocionalnoj razini za jantar se kaže da pomaže pri oslobađanju starih osjećaja i bezdušnosti i da utire put novim pozitivnim osjećajima.

Rubin

Rubin je crveni dragulj. Njegovo ime dolazi od riječi rubeus, latinske riječi za crveno, i kao pojam je dokumentiran u 12. i 13. stoljeću. Do tada je sve sjajno crveno kamenje bilo označavano kao dragulj (granat). U davna vremena rubin je bio isključivo rezerviran za kraljeve. Rubin je jedan od najstarijih tradicionalnih oblika 'ljekovitog' kamenja, a povezan je i s poticanjem cirkulacije krvi u koži.

Argentit 

Argentit dolazi od latinske riječi za srebro 'argentum'. Argentit stimulira regerativne procese u koži aktivirajući procese hidratacije i pomlađivanje kože i jako se dobro nadopunjuje s biljkama koje na isti način djeluju na kožu – kako na površinski tako i na dublje slojeve. 

Malahit 

Malahit je bakreni mineral svijetlo do tamno zelene boje. Značajna karakteristika malahita je zelena traka ili 'oko' te ima prekrasnu svilenkastu blistavost. Bakar se povezuje sa svojstvom zagrijavanja, s krvotokom i općenito govoreći, sa ženskim organizmom. Zanimljivo, ženski organizam sadrži značajno veći postotak bakra od muškog organizma. Malahit potiče i regulira cirkulaciju. Zbog ovog utjecaja na venski sustav, također je koristan u tretiranju popucalih kapilara.

Biser

Biseri su smatrani dragim kamenjem u svim kulturama od 9. st. pa nadalje. Biseri nastaju u školjkama kada slučajno strano tijelo (iritant) ostane zarobljeno unutar školjke. Biser sadržava kalcij karbonat, vodu i protein konhiolin. Tijekom godina konhiolin međusobno povezuje slojeve nataloženog karbonata, čineći biser posebno jakim. Zbog toga što su se biseri oblikovali postepeno taloženjem stotina ultra-finih slojeva, imali su mnogo vremena da u sastav zaštitnog štita zajedno s posebnim proteinima ulože mnoge supstance, uključujući magnezij, kalcij, kositar, bakar, željezo i selen, a koji su izuzetno važni za kožu. Prema tome, biseri stabiliziraju prirodni omotač kože i podupiru njezine zaštitne sposobnosti.

Važnost visokog standarda kvalitete dragog kamenja 

Zbog utjecaja na kožu, kvaliteta dragog kamenja u sastavu kozmetičkih preparata izrazito je važna. Budući da drago kamenje postaje sve popularnije, broj njihovih krivotvorina na tržištu također je u porastu. Kako bi osigurali visok standard kvalitete, u Dr.Hauschka preparatima nije dozvoljena upotreba praha dragog kamenja. Kupuje se samo točno identificirano i od stručnjaka ocijenjeno drago kamenje. Takvo se drago kamenje zatim podvrgava posebnim ritmičkim procesima za daljnju upotrebu u proizvodnji Dr.Hauschka preparata.

Sve ovo što sam ti spomenula vezano za drago kamenje, možeš pronaći u Dr.Hauschka Intenzivnim njegama 01-05 koje su namijenjene posebno zahtjevnim ili zahtjevnijim stanjima kože – od kože s upalnim procesima i aknama, preko osjetljive do zrele kože i kože s promjenama u menopauzi. Bitno je da prije primjene ovih preparata navikneš kožu na 'trening' po Dr.Hauschka principu njege. Učinkovitost ovih preparata potvrđuje i činjenica o dostatnosti korištenja samo četiri kure godišnje – po jedna za svako godišnje doba.

Iako je poznato da su 'dijamanti najbolji ženini prijatelji', sigurna sam da će ti i drago kamenje u Dr.Hauschka preparatima vratiti osmijeh na lice.

Saznaj trebaš li nanositi noćnu kremu nakon večernjeg čišćenja lica.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.