Ljepota i relax 26. studenoga 2015.

Mogu li i ja na astralno putovanje?

Astral_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Astralno putovanje je jedno od onih iskustava koja mijenjaju perspektivu i viziju života. Pomoću astralnog putovanja osoba shvati da se stvarnost ne sastoji samo od onoga što se vidi osjetilima. Neke kulture i škole za odlazak na astralna putovanja koriste razne opojne supstance. Među najpozantijim je kaktus Pejotl koji sadrži halucinogenu supstancu meskalin

Astralno tijelo je svjetlosnom vrpcom spojeno s fizičkim tijelom

Astralna projekcija ili astralno putovanje je sposobnost voljnog odvajanja astralnog od fizičkog tijela za vrijeme sna ili stanja transa, a usko je povezana s fenomenom izvantjelesnog iskustva. Prema teozofiji i religijskoj filozofiji izvedenoj iz hinduističkog misticizma, astralno tijelo je suptilno eterično tijelo za koje se vjeruje da je posrednik između inteligentne duše i fizičkog tijela. Tijelo se navodno sastoji od fine, astralne materije i svjetlosnom je vrpcom spojeno s fizičkim tijelom. Tijekom izvantjelesnog iskustva, astralno tijelo se može djelomično odvojiti od fizičkog tijela, noseći sa sobom i svijest osobe. To razdvajanje od fizičkog tijela i prelazak u astralni plan, naziva se i astralnom projekcijom. Astralno tijelo sadrži emocije, strasti, želje, a budući da prožima i nadilazi fizičko tijelo, tijekom odvajanja zadržava osjete i emocije. Za vrijeme odvajanja, astralno tijelo predstavlja istovjetnu repliku fizičkog tijela.

Svi mogu iskusiti astralno putovanje

"Iako astralno putovanja podrazumijeva mistični izlazak iz tijela, ono je mogućnost koju imaju sva ljudska bića. Moguće je na određeno vrijeme izaći iz fizičkog tijela i pomoću suptilnog tijela istraživati druge dimenzije. Astralno putovanje je uvijek privremeno jer su fizičko i astralno tijelo neprestano povezani", objašnjava Crotalo Sesamo duhovni učitelj posebno specijaliziran za astralna putovanja iz duhovne zajednice Damanhur u Sjevernoj Italiji koja je osobito poznata po Hramovima čovječanstva.

Astralno putovanje se uglavnom odvija noću tijekom spavanja, ali može se izazvati bilo kad. "Postoji određena kategorija snova koje nazivamo lucidnim snovima, a specifični su jer su praćeni jakim senzornim aspektom. Primjerice, sanjaš da jedeš jabuku i kad se probudiš imaš jak okus jabuke u ustima kao da si je pojela. Ili sanjaš da letiš, slobodna bez težine i ograničenja, a kad se probudiš još osjećaš zrak na koži. Često se govori da su astralno putovanje i lucidni snovi isto iskustvo, ali neke škole smatraju da postoji razlika i koriste posebne termine za te dvije pojave. Najpouzdaniji znak da se radi o astralnom putovanju je kad snovi uključuju jak senzorni aspekt."

Nematerijalne stvarnosti u kojima obitavaju bića koja nisu ni dobra niti loša

Može li se astralnim putovanjem iskusiti druga dimenzija Sesamo objašnjava: "Svako tijelo se sastoji od više slojeva. Vidljivo fizičko tijelo je na najgušćem materijalnom nivou, a postoje i astralne razine koje nisu fizičke i može se reći da egzistiraju na razini zvuka ili vibracije, a naša fizička osjetila ih ne percipiraju. Tijekom astralnog putovanja, putnik ostaje povezan sa svojim fizičkim tijelom, ali istražuje i doživljava i druge dimenzije."

Sesamo svakih par mjeseci u Zagrebu u Damanhurskom centru Talej održava seminare gdje polaznike podučava kako da sigurno putuju kroz dimenzije i pri tom ostvare duhovni rast što je i svrha astralnih putovanja. Kaže da se još nije dogodilo da se netko nije vratio s astralnog putovanja, ali da se, ako je netko nedovoljno pripremljen mogu dogoditi i negativna iskustva. "U nekim dimenzijama obitavaju energije ili energetska bića koja nisu ni dobra niti loša. Ona su poput električne energije, ako se pravilno s njom rukuje daje svjetlost i toplinu, ali ako stavite prste u utičnicu, nećete dobro proći. Gotovo je nemoguće smrtno stradati tijekom astralnog putovanja, a najgore što se može dogoditi je da iskusite jak strah. Polaznike svojih seminara podučavam kako da izbjegnu susrete s tim bićima."

Pročitaj više o seminarima astralnog putovanja u Hrvatskoj.

Točke na tijelu kroz koje suptilno tijelo izlazi

Postoji nekoliko točaka na tijelu kroz koje suptilno tijelo izlazi prilikom odlaska na astralno putovanje. "Svaka osoba ima svoju točku i ljudi uglavnom nisu svjesni koja je. Točke prolaza najčešće se nalaze u ustima, na području trećeg oka, između lopatica na leđima i na području solarnog pleksusa", pojasnio je Sesamo i upozorio: "Nikome ne preporučujem da se na temelju pročitane literature na internetu ili u knjigama upuste u odlazak na astralno putovanje jer osim što se mogu prestrašiti može doći i do disocijacije stvarnosti. Za vrlo osjetljive osobe spoznaja da je ovaj svijet samo iluzija može biti vrlo potresna te mogu prestati biti aktivni u svom životu u ovoj dimenziji. Neke osobe se izoliraju i osjećaju se poput stranaca ili vanzemaljaca. To je vrlo pogrešno jer naša dužnost je da stvaramo iskustva u ovoj dimenziji, a astralna putovanja nam trebaju biti samo pomoć u tome."

U drugoj dimenziji dobila recepte za nova jela

Vremensko trajanja astralnog putovanja je teško izračunati jer izvan materijalnog tijela ne postoji ni vrijeme. Ali, percepcija vremena provedenog na astralnom putovanju je slična kao kod sanjanja. "Kao kad zaspeš i između dvije zvonjave sata usneš intenzivan san pa kad budilica ponovno zazvoni, iako je prošlo samo pet minuta ti imaš dojam kao da je prošla čitava noć. To je najsličnije percepciji vremena koju imamo u astralu", opisuje Sesamo.
Astralno putovanje je jedno od iskustava koja mijenjaju perspektivu. Sesamo govori da to iskustvo mijenja viziju života. "Pomoću astralnog putovanja osoba shvati da se stvarnost ne sastoji samo od onoga što se vidi osjetilima. Astral i onostrano su mjesta znanja u koje se 'uranja' za svakog putovanja. Postoje još i posebnija mjesta znanja, a to su astralne biblioteke gdje se produbljuju ezoterijska znanja.

Postoje četiri stupnja seminara astralnog putovanja i ovisno o stupnju polaznici doživljavaju različita iskustva. Astralno putovanje je slično kao vožnja automobilom koja počinje na parkiralištu, a završava na autoputu. Prvo treba naučiti kontrolirati sebe i upravljati svojim astralnim putovanjem, zatim se uči ići sve dalje. Koliko će nekome trebati vremena da se uputi u više dimenzije ovisi o njegovim sposobnostima. Kao i kod vožnje automobila, nekom je potrebno više sati da postane dobar vozač, a nekome manje. Iskustva su različita, tako je nedavno jedna žena na seminaru po zanimanju kuharica sirove hrane po povratku s astralnog putovanja satima nešto zapisivala, kad sam je pitao što to zapisuje rekla je da je u astralu dobila 20 novih recepata za sirova jela."

Duhovno putovanje bez opojnih sredstava

Postoje kulture i škole koje za odlazak na astralna putovanja koriste razne opojne supstance. Među najpoznatijim je kaktus Pejotl koji sadrži halucinogenu supstancu meskalin. "Damanhurski pristup je više vezan za duhovnu slobodu i mi polazimo od pretpostavke da su ljudska tijela savršeni alkemijski laboratoriji, tako da ne želimo biti ovisni o vanjskim supstancama pa ni biljnim. Ali moram naglasiti da se mnogi razočaraju kad saznaju da ne koristimo opijate", pojašnjava Sesamo.

Sljedeći četvrtak 3. prosinca na Zdravoj Kravi pročitaj intervju s Tatjanom Sučac iz Zagreba koja je opisala svoja iskustva s astralnim putovanjima i kako ih je integrirala u svoj svakodnevni život. Tekst je prvi put objavljen u mjesečniku Astral, čiji novi broj možeš potražiti na kioscima svakog 25. u mjesecu.

Doznaj više o zajednici Damanhur.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.