Ljepota i relax Prirodno lijepa 21. veljače 2018.

6 najgorih namirnica za zdravlje tvoje kose

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Portal Prevention donosi ti savjete kako održati kosu lijepom i zdravom izbjegavajući određene vrste hrane te uvođenjem određenih namirnica koje pomažu njenom sjaju i čvrstoći.

Sjajna kosa puna volumena i zanose kovrče pokazatelji su zdravlja, baš kao i zdravi nokti. Postoji način i kako postići i održati zdravu kosu, a on počinje s tvojim tanjurom; kao i svaka zdrava odluka u tvom životu, i ova kreće od prehrane. Imaš li ispucalu i suhu kosu, ovo su namirnice koje bi ovoga trena trebala izbaciti s dnevnog menija i umjesto njih uvesti neke nove:

Slatkiši 

Kada jedeš nešto što je prepuno šećera ili je napravljeno od rafiniranog brašna poput bijelog kruha, to uzrokuje drastični porast razine šećera u tvojoj krvi, od čega inzulin naglo 'skoči' i potakne tvoje tijelo na otpuštanje veće količine hormona androgena

"Taj hormon uzrokuje smanjenje folikula kose u tjemenu i može dovesti do ispadanja kose"; objašnjava nutricionistica Christy Brissette.

duga kosa Možda te zanima... Tri prirodna sastojka od kojih kosa brže raste Zdravlje Možda te zanima... Uz ovih pet vitamina tvoja kosa će biti čvrsta i gusta i brže će rasti Zdravlje

Proteini životinjskog porijekla

Dijete bazirane na velikom unosu mesa mogu pomoći u mršavljenju, ali će ti naštetiti kosi. Iako su proteini esencijalni u izgradnji zdravog vlasišta, ne smije se pretjerati u unosu onih životinjskog porijekla.

"Probaj s vlaknastim, biljnim proteinima", kaže Brissette. "Time ćeš unijeti više hranjivih tvari, koji su bitni i za zdravlje tvog organizma i kose", nastavlja.

Vrlo je bitan unos cistina, aminokiseline iz koje se razvija keratin, sastavni protein vlasi. Može se pronaći u brokuli, pšeničnim klicama i crvenim paprikama. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Hrana s niskim udjelom cinka i željeza

Preskačeš li ove minerale, možeš trajno oštetiti kosu, kaže Brissette.

Za jaču kosu preporučuje unos željeza iz goveđeg, pilećeg i ribljeg mesa. A ako si vegetarijanka, grahorice i lisnate zelene salate također su dobar izvor željeza. 

Cink pak unesi kroz morske plodove poput školjki, a pomoći će i cjelovite žitarice. 

Riba bogata živom

Jedeš li puno ribe koja je bogata omega-3 masnim kiselinama, to će pomoći reduciranju upalnih procesa u tijelu i pomoći kod rasta kose. 

Samo moraš pripaziti da to nije riba s visokim udjelom žive, poput sabljarke, jer to može uzrokovati gubitak kose, upozorava Brissette. Radije se odluči za losos, tunu i halibut bogat magnezijem.   | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Masne ribe jedan su od glavnih izvora EPA DHA omega-3 masnih kiselina

Alkohol

Pivo, vino i žestoka pića mogu utjecati na način na koji tvoje tijelo metabolira cink, krucijalni mineral za održavanje zdravlja kose. 

Previše alkohola te i dehidrira, što automatski isušuje i tvoju kosu, čini ju krhkom i sklonom pucanju. 

Masna hrana

Hrana koja je bogata zasićenim mastima i hidrogeniranim uljima ti može začepiti pore, čak i na tjemenu. To može dovesti do gubitka kose, za što su krivci trans masti koje sadrže primjerice krekeri. 

Što bi trebala jesti za zdravlje kose?

Povećaj unos cimeta koji pomaže cirkulaciji, i na tvome tjemenu. To znači da ćeš folikule kose lakše opskrbiti hranjivim tvarima i potaknuti ju da raste brže i zdravije, objašnjava Bressett.

Hranjivo, narančasto povrće i voće poput batata, tikve, bundeve, manga, pa čak i guave odlično je za zdravlje tvoje kose. Bogato je beta karotenom (vitaminom A), koji pomaže tjemenu lučiti sebum, zdravo ulje koje tvojoj kosi daje sjaj i hidraciju. 

Održi kosu predivnom uz ovih 20 savjeta za jaču, sjajniju i zdraviju kosu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.