Ljepota i relax Prirodno lijepa 07. listopada 2016.

5 mitova o stidnim dlačicama u koje trebaš prestati vjerovati

Vagina_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Možda ih depiliraš voskom, a možda ih briješ britvicom. Ili jednostavnu puštaš stidne dlačice da rastu. Postoji niz načina kako tretirati stidne dlačice, a isto tako postoje mnogi mitovi o istima. Stoga ti donosimo mišljenje stručnjaka kako bi i sama mogla odlučiti što je najbolje za tvoje intimno područje.

Mit: Stidne dlačice štite od spolno prenosivih bolesti

Zapravo, upravo suprotno. Stidne dlake su područje na kojem se zadržavaju bakterija. "Nema sumnje da se je izdepilirano intimno području znatno čišćie iz jednostavnog razloga jer se bakterije nemaju gdje zadržavati", kaže doktorica Wendy Askew, s Instituta za zdravlje žena u San Antonio. Iako istraživači nisu proučavali bakterije u stidnim dlakama, mnoga istraživanja su pokazala velike količine bakterija u muškoj bradi, dodaje Askew.

Ipak, mnoge žene pogrešno pretpostavljaju da stidne dlake mogu zaštiti od genitalnih bradavica i spolno prenosivih bolesti. "Same stidne dlake nisu zaštita od spolno prenosivih bolesti", kaže dr. Sejal Shah. U stvari, stidne dlake mogu povećat napredak širenja uzročnika bolesti. Kineska studija zaključila je kako HPV prisutan u stidnim dlakama muškaraca može dovesti do problema s HPV-om kod njihovih partnerica.

Mlade žene ne koriste kondome zbog...

Mit: Stidne dlačice čine seks manje ugodnim 

Utjecaj na osjećaj ugode je različit od žene do žene. Mnogi misle da stidne dlake dovode do manjeg trenja, odnosno da kada nema dlačica na intimnom području intenzivniji je osjećaj dodira. Stoga neke žene više uživaju kad nemaju stidnih dlačica. "Ovisno tome koliki pritisak žene vole, ali i koliku stimulaciju zahtijevaju kako bi postigle orgazam, stidne dlačice mogu ili ne moraju biti prepreka potpunog užitka.", navodi dr. Shah.

Mit: Intimno područje obraslo stidnim dlačicama smanjuje seksipil

To ovisi o tvom partneru, ali postoje neki dokazi da stidne dlake može biti kjuč dodatnog seksipila jer su pune feromona. "Lojnie žlijezda, koje prevladavaju u područjima vlasišta i dlačica, poput onih pazuha i intimnog područja šalju kemijske signale privlačnosti ", kaže Askew. Stoga ljudi koji imaju izraženo osjetilo njuha, mogu stidne dlačice i miris koji ih okružuje, smatrati izrazito privllačnim. 

Ups, osjećam miris ribe ''tamo dolje''!

Mit: Stidne dlačice nikada ne prestaju rasti

Na sreći, dlačice prestaju rasti kad dosegne određenu točku. "Na određenoj točki se zaustavlja rast dlačica i one ostaju na toj razini", kaže Askew. Duljina na kojoj se zaustavlja rast ovisi od osobe do osobe, ali Shah kaže da se obično zaustavlja između 1,5 i 5 centimetara. Na kraju čak postaju tanje. 

Mit: Ako imaš osjetljivu kožu, ne bi se trebala brijati ni depilirati tamo dolje

Možda samo trebaš prilagoditi način, a ne izbjegavati uklanjanje dlačica. Ako se briješ uz uz korištenje britvice te krema za brijanje i to za vrijeme dok je tvoja koža upaljenja, moguće je da ćeš izazvati iritaciju. "Onda, bakterije koje žive tamo, naravno, imaju pristup području pod kožom i mogu uzrokovati infekciju.", zaključila je Askew.

Depilacija na 'crticu' je najzdravija

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.