Ljepota i relax Wellness 20. ožujka 2017.

4 stupnja celulita i uzroci njegova nastanka

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Drage čitateljice i klijentice, konačno proljeće dolazi, a s njim i nezaobilazni razgovori o celulitu i tome kako ga riješiti. Danas ću objasniti što je zapravo celulit i koji su njegovi oblici, te načine dijagnostike. Važno je znati u kojoj je fazi razvoja celulit, kako bismo ga mogli pravilno tretirati.

Osnovnu dijagnozu napravimo palpacijom (dodirom). Pomoću nje ustanovit ćemo da li je celulit tvrdi ili edematozni. Dodirom ispitujemo kvalitetu kože, te stanje potkožnog tkiva. Stanje zglobova pokazati će postoji li zadržavanje tekućine u organizmu. Razgovorom ćemo saznati kako organizam funkcionira i postoje li neki zdravstveni problemi koji mogu limitirati izbor naših tretmana.
 

Celulit je patološka pojava koja zahvaća brojna područja, izazivajući promjene u mikrocirkulatornom sistemu.Stručni naziv mu je edematoznapanikulopatija. Celulit se bitno razlikuje od debljine, a dobiva ga u nekom razdoblju života devet od deset žena. Celulit se javlja na točno određenim područjima tijela (koljena, bedra, bokovi, stražnjica, trbuh, nadlaktica).

Celulit1 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock Jedan od uzroka nastanka celulita je i nasljedni faktor, zatim loša prehrana, slaba cirkulacija, zadržavanje tekućine i nedostatak fizičke aktivnosti

Kontaktnom termografijom otkriva se u kojem je stupnju razvoja celulit

Može se pojaviti i kod mršavih žena, ali je češći u kombinaciji s debljinom. Prvo dolazi do deformacije masne stanice , a onda i do degeneracije vezivnog tkiva. To određuje stupanj celulita. Celulit i masno tkivo najčešće dolaze zajedno, ali ih je ponekad potrebno tretirati odvojeno. To najčešće vrijedi kod osoba koje imaju veći višak kilograma. Prve promjene očituju se u promjeni temperature područja koja su zahvaćena.Ona prvo postaju toplija, jer dolazi do edema i nakupljanja krvi i tjelesnih tekućina zbog dilatacije kapilara i limfnih žila.

Vježbe protiv celulita

Vremenom nastaju mikro i makro kvržice pa tu slabi cirkulacija i ta područja postaju hladnija. Metoda za otkrivanje temperaturnih razlika zove se kontaktna termografija.

 | Author:

Njome ćemo otkriti u kojim područjima se celulit nalazi i u kojem je stupnju razvoja. Termografske ploče izrađene su od tekućih kristala. Mijenjaju boje prema temperaturnim razlikama ( ako ih ima ) kada se naslone na kožu. Svaka boja na temperaturnoj mapi označava neku od promjena koje su se dogodile, tj. je li došlo do razvoja celulita. Na osnovu toga moguće je izabrati najprikladniju metodu ili sistem obrade.

Četiri stadija celulita

  • Jednolična termografska slika - potpuni izostanak mrlja na termografskoj foliji označava izostanak edema i kvržica. Koža je glatka i čvrsta. Površinska i dubinska palpacija otkrivaju da nema promjene u strukturi tkiva ili u cirkulaciji. Ovo je normalno stanje (zdravo tkivo ).
  • Zamrljana termografska slika (edem) - pojavljuju se hipertermičke zone u različitim oblicima sa zasjenčanim granicama ( dilatirane kapilare i edemi) obično stopljene sa okružujućim zonama hladnijeg tipa (smanjenje krvne i limfne cirkulacije). Koža postaje neravna i nije više toliko glatka, pomalo gubi tonus i elastičnost. Termografski profil tipičan za 1. i 2. stadij celulita.
  • Termografska slika "leopardove kože" (mikrogranule) -  karakterizirana je brojnim hipertermičkim znakovima. Mrlje su manje i s dobro definiranim granicama. Nepravilno su raspoređene preko cijelog područja koje je u stvari hladnija zona. Mrlje su u stvari formirane mikrogranule. Mekoća kože je još više promijenjena, elastičnost i tonus su dodatno smanjeni do točke mlitavosti. Termografski profil tipičan za III stadij celulita.
  • Termografska slika "crne rupe" (makrogranule) - prisustvo makrogranula potvrđeno je tzv. crnim rupama. Slika pokazuje znakove različitih oblika i dimenzija crne ili smeđe boje. Područje je hipotermično sa znakovima jakih venoznih oscilacija. Palpacija pokazuje velike nepravilnosti u kretanju tjelesnih tekućina sa znatnim osjetom granula u dubljim slojevima ili prisustvom makrogranula. Koža je potpuno bez tonusa, a palpacija bolna.       

Dijeta-_Vaganje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Uzroci nastanka celulita

  • loša i neredovita prehrana (pretjerano konzumiranje masnoće, šećera, soli i alkohola, nedovoljna količina vode)
  • nezdrav način života (suviše sjedenja, nedovoljna tjelesna aktivnost, nedostatak sna)
  • slaba cirkulacija (venozna, arterijska i limfna)
  • samotrovanje zbog konstipacije (neredovite stolice) ili problema s jetrom
  • psihosomatski problemi (stresna stanja)
  • zbog hormonalnih problema, u velikom broju slučajeva (pretjerano lučenje estrogena).

Šest znakova da je celulit posljedica negativnih emocija

O čemu ovisi uspjeh u liječenju celulita?

Uspjeh u rješavanju celulita ovisi o promjeni prehrane, redovitom i specifičnom načinu vježbanja, masaži i pohađanju tretmana u kozmetičkom salonu. O ovim stvarima pisati ću u sljedećoj kolumni. Do tada, budite aktivne, mislite na sebe i priuštite si nešto u čemu uživate. Svejedno je što je to, šetnja, masaža, sauna, izlet, odlazak na predavanje o meditaciji, kozmetički tretman.

Najvažnije je da te to veseli i da se u toj aktivnosti opustiš, osjetiš unutarnji mir i izbaciš iz glave višak misli i probleme. Stalna napetost i razmišljanje o njima neće pridonijeti rješenju. Dapače stvari se lakše i brže odmotavaju kad mislimo o pozitivnim i dobrim stvarima. To nas nadahnjuje i daje snagu za daljnje izazove.

Divna mi je izreka Dalaj Lame: „Ako se nešto može riješiti, nema potrebe da se nerviraš ! A ako se ne može riješiti, uzalud se nerviraš!"

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.