Dvanaesti mjesec je oduvijek vezan za pretjerivanje u hrani i piću, te stoga ne čudi što nakon toga perioda većina ljudi nabaci nekoliko kilograma. Stoga ću dati tri jednostavna savjeta kako da spriječiš taj scenarij, koji vjerujem redovito svake godine ponavljaš.
Naravno, idealno bi bilo da osvijestiš svoje postupke, da shvatiš koliko ti hrane zapravo treba i koliko se zapravo nepotrebno natrpavaš kao da ne postoji sutra. Ali, dobro znamo da će to uspjeti samo malom broju ljudi, stoga pređimo odmah na sljedeće, za većinu puno jednostavnije i lakše savjete.
Budući da su zimi kraći dani i da mrak pada dosta ranije nego ljeti, samim time se naša tijela prilagođavaju i naša probava se usporava. Upravo zato bi za većinu ljudi bilo dobro da ne jedu nakon 18 sati navečer, jer je tada sve usporeno i hrana se drugačije probavlja nego da je jedemo za vrijeme ručka (12-14 sati).
'Uživaj u hrani, ali ne onoj iz kućica s Adventa'
Stoga je prvi savjet da najveći obrok pojedeš za ručak i tu slobodno jedite što god želiš. Uživaj u ovom obilju fine domaće hrane i pod time ne mislim na hranu iz kućica na adventu, već na hranu koju si ti tvoji roditelji ili tvoja baka pripremili. Ali potrudi se da većinu te hrane pojedeš u periodu od 11 do15 sati. Tada ti je probava najjača i samim time ćeš umanjiti štetne posljedice za svoj struk.
'Ako jedan dan budeš jela od jutra do večeri, nakon toga posti 16 sati'
Naravno, biti će i dana kada ćeš jesti od “jutra do mraka”, odnosno od kada otvoriš oči pa sve dok ne ideš spavati i to je sasvim razumljivo. Upravo zato drugi savjet je da dan nakon takvog cjelodnevnog prejedanja napraviš jedan duži post od barem 16 sati, što znači, ako si jela u 22 sata navečer, sljedeći dan ne jedeš do barem 14 sati. U biti je vrlo jednostavno, što si duže jela taj dan, sljedeći dan duže posti. Ako si jela 16 sati, onda barem toliko i sljedeći dan posti.
'Jedi između 10 i 18 sati, a vikendom si daj oduška'
Treći savjet je da preko tjedna jedeš u periodu od 10 do 18 sati, 2 do 4 obroka po želji, a da si onda za vikend daš oduška i jedeš koliko god želiš. To je odlična opcija za ljude koji puno rade preko tjedna, a vikend provode sa svojim najmilijima.
Koju god varijantu odabrala, ključ je kao i uvijek – u svjesnosti i u balansu te u davanju malo odmora svom tijelu i prije svega svojim crijevima. Ne možeš svaki dan jesti po cijele dane i tako svaki dan. Pogotovo ne hranu punu brašna, šećera i tešku masnu hranu.
I ako svake godine u ovo vrijeme ponavljaš iste postupke, radiš iste stvari, zašto se onda čudiš istim rezultatima (dobitak kilograma)? Osvijesti malo svoje postupke i počni razmišljati svojom glavom. Pojedi par kolača, ali ne moraš pojesti cijelu tepsiju odjednom.
Popij par čašica svog omiljenog alkoholnog pića, ali ne moraš popiti cijelu bocu tako da ti bude slabo i da se ne sjećaš jučerašnjeg dana. Kad smo već kod alkohola, najprirodniji način za čišćenje jetre je granulat sikavice.
I za kraj, po meni bi poanta blagdana (i bilo kojeg drugog perioda u godini) trebala biti zahvalnost, druženje s najmilijima, darivanje te općenito širenje ljubavi i pozitivnih emocija. A ne nesvjesno natrpavanje i zlostavljanje svojeg tijela ogromnim količinama hrane i alkohola, samo zato što to radi većina ljudi.
Osvijestite se!
Vaš Dalibor