Kolumne 12. veljače 2019.

Cikla je superfood namirnica našeg podneblja!

Foto: Gracia Petek za missGASTRO
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Polagano na vrata kuca proljeće, iako je vrijeme još uvijek promjenjivo, već sam vidjela prve visibabe koje najavljuju dolazak novog godišnjeg doba. Nakon zime i zimskog sna te svih onih jačih i zagrijavajućih jela kod mene je došlo vrijeme da posegnem za sirovim namirnicama.

Cikla je još uvijek jedna od tipičnih zimskim namirnica,ali je izvrsna za ubacivanje u smoothie. Ima iznimna nutritivna svojstva i može se konzumirati sirova. Boja ovog smoothiea je baš onako primjerena za Valentinovo, a okus je božanstven. Pa ako želiš iznenaditi sebi dragu osobu nekim finim i zdravim doručkom možeš napraviti ovaj fini smoothie.

Djeluje protuupalno i štiti od oksidativnog stresa

Cikla spada u korjenasto povrće, dobro uspijeva u našim krajevima te je dostupna po niskim cijenama svima i tijekom cijele godine. Cikla je veoma bogata mineralima: željezom, kalijem, magnezijem, kalcijem. Sadrži i niz elemenata u tragovima kao što su bakar, brom, jod, mangan, sumpor. Od vitamina obilujem vitaminom C, vitaminima B kompleksa. Cikla je već od davnina poznata kao namirnica koja ima niz ljekovitih svojstava.

U ljekovite svrhe se koristilo lišće i korijen. Oh da mlado lišće cikle je jestivo i iznimno bogato nutritivnim svojstvima te ga svakako uvrsti u svoj jelovnik. Smatra se da je biljni pigment koji je i dogovoran za predivnu boju ovog povrća ključ njezinih iznimnih ljekovitih svojstava. Betacijanin i antocijanin su snažni antioksidansi koji djeluju protuupalno te štite od oksidativnog stresa.

Eto sad znaš dosta toga o cikli i sigurna sam da ju želiš uvrstiti u svoj jelovnik. Kako bi izvukli ono najbolje iz cikle, preporučljivo ju je konzumirati sirovu, bilo u salatama ili sokovima. Danas ti donosim fini osvježavajući recept za Smoothie, a ti cikli daj šansu i uvjeri se kako u pravoj kombinaciji može biti ukusna svima.

 | Author: Gracia Petek za missGASTRO Foto: Gracia Petek za missGASTRO

Sastojci:

  • 2 zrele banane
  • 100 grama sirove cikle
  • 120 grama malina (može i smrznutih)
  • 2 žlice lanenih sjemenki (može i chia)
  • 200-500 ml biljnog mlijeka (količinu prilagodi ovisno o gustoći koju želiš)
  • 2 datulje ili 2 velike žlice nekog sladila (rižin sirup, javor, med ako nisi vegan..)

Postupak:

  • Ubaci u blender lanene sjemenke, usitni ih.
  • U blender dodaj sve ostale sastojke, mlijeko dodaj polagano te prilagodi prema željenoj gustoći količinu koju ćeš dodati.
  • Ukrasi smoothie prema svojim željama, chia sjemenkama, ekspandiranim amaranthom, laticama ruže, sitno sjeckanim orašastim plodovima ili što imaš pri ruci.

Uživaj!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.