Kolumne 05. srpnja 2018.

Detoks ljetna juha s okruglicama od psylliuma

Foto: Gracia Petek za missGASTRO
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ljeto je godišnje doba kad te priroda daruje mnoštvom različitog povrća, pa hajde iskoristi ono najbolje. U nastavku ti donosim recept za juhu koju lako možeš prilagoditi povrću koje ti je trenutno dostupno, nije potrebno da se strogo držiš recepta.

S obzirom da su mahune trenutno preplavile tržnice one su moj favorit u ovoj juhi. No ti se slobodno možeš igrati i ubaciti bob, mladi grah ili što ti je već pri ruci. Ova juha je zahvaljujući okruglicama od psylliuma idealna za tvoj organizam. Zahvaljujući ovim ljuskama zasitit će te i smanjiti osjećaj gladi. Zašto i kako saznaj u nastavku. 

Što je psyllium?

Psyllium ljuskice se dobivaju od sjemenke indijskog trputca. Njihovo glavno svojstvo je nakupljanje vode i bubrenje, odličan su izvor vlakana za tvoj probavni sustav. Psyllium ljuskice zbog svih tih svojih svojstava izvrsno djeluju na probavni sustav i odlične su kao pomoć pri mršavljenju jer održavaju osjećaj sitosti. Povoljno djeluju kod konstipacije, ali i proljeva. Mogu se koristiti u juhama, smoothieju, kao dodatak slasticama ili kruhu

Možda te zanima... Osvježavajuća hladna juha od dragoljuba Kolumne Možda te zanima... Jednostavna i brza juha od šparoga i shiitake gljiva Kolumne

Sastojci:

  • 1 luk
  • 1-2 žlice maslinovog ulja
  • 1 režanj češnjaka
  • ¼ žličice kurkume
  • 2 žličica himalajske soli
  • prstohvat kajenskog papra
  • 2 mrkve
  • 2 manja krumpira ili batat
  • 1 manja šaka graška
  • 1 manja šaka mahuna
  • 1 manja šaka cvjetova cvjetače
  • 3-4 lista blitve ili špinat
  • svježe lišće peršina
  • 1.5 l povrtnog temeljca

za okruglice:

  • 100 ml vode
  • 1 velika žlica maslinovog ulja
  • prstohvat soli
  • 1 žlica pšeničnog integralnog brašna
  • 1 žlica pirovog ili nekog drugog brašna
  • 1 žlica pirovog ili nekog drugog griza
  • 1 čajna žlica psyllium ljuskica ili praha
  • ¼ čajne žlice kurkume

 | Author: Gracia Petek za missGASTRO Foto: Gracia Petek za missGASTRO

Priprema:

  1. Prvo pripremi okruglice: u manjoj posudi ili lončiću izmiješaj sve sastojke za okruglice. 
  2. Ostavi tijesto da odstoji u hladnjaku.
  3. Očisti i nasjeckaj luk te ostalo povrće. 
  4. Zagrij ulje i dodaj luk. Nakon što luk postane staklast, dodaj mu češnjak, kurkumu i kajenski papar, promiješaj i ubaci mrkvu narezanu na kolutiće i krumpir ili batat narezan na kockice. Zalij temeljcem.
  5. Zagrij juhu do vrenja pa zatim dodaj grašak, mahune i cvjetaču.  
  6. Dodaj sol i papar ako želiš.
  7. Kuhaj 15 minuta. 
  8. Izvadi tijesto iz hladnjaka. Vadi ga sa čajnom žlicom iz posudice i ubacuj okruglice u juhu koja lagano ključa. Zatim dodaj još i blitvu ili špinat
  9. Kuhaj još 10 minuta pa makni s vatre. 
  10. Ukrasi nasjeckanim lišćem peršina. 
  11. Začini još paprom ili soli ako je potrebno. Dobar tek!

 | Author: Gracia Petek za missGASTRO Foto: Gracia Petek za missGASTRO

Probaj i začinjenu verziju svima drage i nezamjenjive juhe od rajčice

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.