Sirova cvjetača, o da! Sirova cvjetača bi nakon ove salate mogla postati tvoje omiljeno jelo. Bila sam na kratkom putovanju i zaredalo se nekoliko dana jedenja po raznim restoranima, hotelima i kuhinjama koje nisu toliko zdrave. Naravno odmah sam osjetila posljedice na svom tijelu.
Najgori od svega je bio umor. Inače se osjećam odmorno, veselo i prštim od energije. Volim slušati svoje tijelo te sam odmah odlučila napraviti malo čišćenje i preuzeti stvari u svoje ruke. A i da budem potpuno iskrena, veseli me što imam malo slobodnog vremena za kuhanje i izležavanje po kući. Probudila sam se u jutro i krenula na tržnicu kako bih pronašla neka blaga proljeća.
Iako sam kupila svega i svačega, od medvjeđeg luka, šparoga do artičoka ipak me najviše privukla cvjetača. Sirova cvjetača je postala popularna među veganima i u sirovoj ishrani već prije nekoliko godina. I to ne bez razloga. Cvjetača je izuzetno bogata hranjivim tvarima.
Salata bogata okusima, a siromašna kalorijama
Izvrstan je izvor vitamina C! Može se pohvaliti i cijelim nizom minerala kao što su kalij, sumpor, fosfor, bakar, cink, selen. Obiluje antioksidansima i vlaknima. A najbolje od svega je što je kalorijska vrijednost ove namirnice izrazito niska.
Znaš li da možeš napraviti „rižu“ od sirove cvjetače? Rižu koju možeš konzumirati čak i tijekom keto dijete. Cvjetača je idealna ako želiš objaviti bitku višku kilograma. Zbog niske kalorične vrijednosti, a obilju vitamina i minerala cvjetača je prava kraljica zdrave hrane. Kad ju dobro začiniš cvjetača će preuzeti okus korištenih začina i postat će baš zanimljivo i ukusno jelo. Tako je i ova salata prava eksplozija okusa. Ne moraš mi vjerovati. Isprobaj i uvjeri se u bombastičan okus ove divote. Ova salata ne sadrži gluten, pogodna je i za vegane. Mislim da sam dosta pričala idem lagano na salatu.
Bit će ti potrebne sljedeće namirnice:
- 1 glavica cvjetače
- 1 jabuka
- 1 avokado
- 1 veliki mladi luk
- 1 konzerva kuhanog slanutka
- Šaka peršinovog lišća
- Šaka lišća mente
- Šaka malina
- 2-3 žlice listića badema
- 1 limeta (sok i korica)
- 3 velike žlice maslinovog ulja
- 2 velike žlice javorovog sirupa
- 3 velike žlice vode
- 2 velike žlice senfa (zrnatog ili senf+zrna gorušice)
- Sol, papar, malo chilija
Postupak:
- Ocijedi i operi slanutak. Lim za pečenje obloži papirom za pečenje. Pećnicu upali na 200°C.
- Na obloženi lim rasprostri slanutak, polij ga s malo maslinova ulja. Začini sa soli, paprom i chilijem. Peci oko 20 minuta dok slanutak ne postane hrskav.
- Odvoji listove od cvjetače i odreži veliku glavnu stapku. Cvjetaču razdvoji na manje cvjetove i ubaci ju u multipraktik. Pulsiraj 10-20 puta dok ne dobiješ „rižu“.
- Očisti i nareži luk na tanke kolutiće, možeš i zeleni dio ubaciti.
- Prepolovi avokado, izvadi košticu, oguli ga i nareži na veće komade.
- Operi jabuku i nareži ju na ploške.
- Za umak pomiješaj koricu limete, sok od 1 limete, 2 žlice javorovog sirupa, dvije žlice senfa, 3 žlice maslinovog ulja i 3 žlice vode, prema svom ukusu dodaj sol, papar i chili.
- Kad je slanutak hrskavo pečen pomiješaj ga sa ostalim narezanim povrćem, voćem i cvjetačom.
- Dodaj umak i dobro pomiješaj.
- Ukrasi malinama,sjeckanim lišćem mente i peršina i listićima badema.
Uživaj!