Kolumne 15. travnja 2019.

Proljetni detox uz bogatu salatu od sirove cvjetače

Foto: Gracia Petek za missGASTRO
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sirova cvjetača, o da! Sirova cvjetača bi nakon ove salate mogla postati tvoje omiljeno jelo. Bila sam na kratkom putovanju i zaredalo se nekoliko dana jedenja po raznim restoranima, hotelima i kuhinjama koje nisu toliko zdrave. Naravno odmah sam osjetila posljedice na svom tijelu.

Najgori od svega je bio umor. Inače se osjećam odmorno, veselo i prštim od energije. Volim slušati svoje tijelo te sam odmah odlučila napraviti malo čišćenje i preuzeti stvari u svoje ruke. A i da budem potpuno iskrena, veseli me što imam malo slobodnog vremena za kuhanje i izležavanje po kući. Probudila sam se u jutro i krenula na tržnicu kako bih pronašla neka blaga proljeća.

Iako sam kupila svega i svačega, od medvjeđeg luka, šparoga do artičoka ipak me najviše privukla cvjetača. Sirova cvjetača je postala popularna među veganima i u sirovoj ishrani već prije nekoliko godina. I to ne bez razloga. Cvjetača je izuzetno bogata hranjivim tvarima.

Salata bogata okusima, a siromašna kalorijama

Izvrstan je izvor vitamina C! Može se pohvaliti i cijelim nizom minerala kao što su kalij, sumpor, fosfor, bakar, cink, selen. Obiluje antioksidansima i vlaknima. A najbolje od svega je što je kalorijska vrijednost ove namirnice izrazito niska.

Možda te zanima... Proteinski popečci s kvinojom kao bazom Kolumne

 

Znaš li da možeš napraviti „rižu“ od sirove cvjetače? Rižu koju možeš konzumirati čak i tijekom keto dijete. Cvjetača je idealna ako želiš objaviti bitku višku kilograma. Zbog niske kalorične vrijednosti, a obilju vitamina i minerala cvjetača je prava kraljica zdrave hrane. Kad ju dobro začiniš cvjetača će preuzeti okus korištenih začina i postat će baš zanimljivo i ukusno jelo. Tako je i ova salata prava eksplozija okusa. Ne moraš mi vjerovati. Isprobaj i uvjeri se u bombastičan okus ove divote. Ova salata ne sadrži gluten, pogodna je i za vegane. Mislim da sam dosta pričala idem lagano na salatu.

 | Author: Gracia Petek za missGASTRO Foto: Gracia Petek za missGASTRO

 

Bit će ti potrebne sljedeće namirnice:

  • 1 glavica cvjetače
  • 1 jabuka
  • 1 avokado
  • 1 veliki mladi luk
  • 1 konzerva kuhanog slanutka
  • Šaka peršinovog lišća
  • Šaka lišća mente
  • Šaka malina
  • 2-3 žlice listića badema
  • 1 limeta (sok i korica)
  • 3 velike žlice maslinovog ulja
  • 2 velike žlice javorovog sirupa
  • 3 velike žlice vode
  • 2 velike žlice senfa (zrnatog ili senf+zrna gorušice)
  • Sol, papar, malo chilija
Možda te zanima... Bounty u zdravoj verziji i šarenim bojama, sadrži i cink i vitamin C Kolumne

 

Postupak:

  • Ocijedi i operi slanutak. Lim za pečenje obloži papirom za pečenje. Pećnicu upali na 200°C.
  • Na obloženi lim rasprostri slanutak, polij ga s malo maslinova ulja. Začini sa soli, paprom i chilijem. Peci oko 20 minuta dok slanutak ne postane hrskav.

 | Author: Gracia Petek za missGASTRO Foto: Gracia Petek za missGASTRO

 

  • Odvoji listove od cvjetače i odreži veliku glavnu stapku. Cvjetaču razdvoji na manje cvjetove i ubaci ju u multipraktik. Pulsiraj 10-20 puta dok ne dobiješ „rižu“.
  • Očisti i nareži luk na tanke kolutiće, možeš i zeleni dio ubaciti.
  • Prepolovi avokado, izvadi košticu, oguli ga i nareži na veće komade.
  • Operi jabuku i nareži ju na ploške.
  • Za umak pomiješaj koricu limete, sok od 1 limete, 2 žlice javorovog sirupa, dvije žlice senfa, 3 žlice maslinovog ulja i 3 žlice vode, prema svom ukusu dodaj sol, papar i chili.
  • Kad je slanutak hrskavo pečen pomiješaj ga sa ostalim narezanim povrćem, voćem i cvjetačom.
  • Dodaj umak i dobro pomiješaj.
  • Ukrasi malinama,sjeckanim lišćem mente i peršina i listićima badema.

Uživaj!

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar merida
      merida

      Ova salata izgleda predobro. Svakako ću ju isprobati, jedino bi po mojem izbacila avokado kojeg ne volim i maline koje obožavam. ali nekako mi ne idu u ovu kombinaciju. Možda se varam za maline, ali ne bi ih voljela upropastiti nego ih bolje pojedem ovako.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.