Kolumne 11. rujna 2018.

Praline za njegu tijela, za one koji vole samo prirodno

Foto: Gracia Petek za missGASTRO
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kakao maslac, kokosovo ulje, mandarina… O da, to su sastojci za prirodnu njegu tijela. Želiš li da ti koža bude nahranjena i mekana svakako nastavi čitati.

Volim na kožu stavljati samo ono što mogu i pojesti, a kakao maslac i kokosovo ulje su već odavno moji favoriti pri kuhanju i spravljanju jela, no ovi su sastojci i prave bombe za našu kožu. Praline su izvrsna zamjena za kreme i masna mlijeka za tijelo. Za njih nije potrebno pakiranje ni zagađivanje dodatnom plastičnom ambalažom, jednostavne su za izradu, brzo gotove i što je najbolje od svega koža je nakon korištenja ovih malih divotica mekana kao bebina guza.

Osim toga praline ti mogu poslužiti za masažu, možeš ih nanositi na vlažnu kožu i nakon toga isprati tušem ili kožu jednostavno posušiti ručnikom. Nema masnih tragova, nema stosatnog čekanja da se mlijeko za tijelo upije. Moj su favorit odavno. Oduševi se i ti baci se u izradu mirišljavih slatkiša. A možda i nekog svog obraduješ super ručno rađenim poklonom.

Dobrobiti kakao maslaca i kokosova ulja za kožu

Kakao maslac se dobiva prešanjem iz pečenog zrna kakaovca. Na tržištu postoji onaj sa mirisom i onaj bez mirisa. Moj favorit je i u kuhinji i u spravljanju kozmetike onaj sa mirisom. Jednostavno volim miris čokolade. Kakao maslac sprječava gubitak vlage,odličan je za njegu suhe i zrele kože, te za prevenciju strija. Sadrži prirodni zaštitni faktor,a odličan je i za njegu kože nakon sunčanja. Može se koristiti za njegu kože svih dobnih skupina. Svakako ga uvrsti na svoj popis odličnih kozmetičkih sastojaka.

Kokosovo ulje, oh da kokosovo ulje je postalo preko noći planetarno popularno. Neki ga vole neki mrze. Čas se piše o njemu kao najzdravijem ulju, čas da ipak nije zdravo. Ja sam ipak pobornik one zlatne sredine i ne uzdižem ovo ulje u nebesa. Volim kokosovo ulje, ali kao i sve u normalnim količinama.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Kokos je doista dobra namirnica za kuhanje ( meni najdraži u desertima), a isto tako je dobar sastojaka za izradu kozmetike. Preferiram kokosovo ulje pomiješati s nekim drugim uljem kako bi zasjalo u punom sjaju. Isto tako postoje varijante s mirisom i one bez mirisa. Idealno je za njegu svih tipova kože, pogotovo kožu tijela. Odlično je u pripravcima za zaštitu od sunčevih zraka i nakon sunčanja. Nerafinirano ulje je na sobnoj temperaturi krutina bijele boje.

Evo sad i recept

Sastojci:

  • 15 grama pčelinjeg voska
  • 20 grama kokosovog ulja
  • 80 grama kakao maslaca
  • 20 do 25 kapi eteričnog ulja po odabiru (preporuka:eterično ulje MANDARINE)
Možda te zanima... Recepti za tri prirodna pilinga za zdravu kožu Kolumne Možda te zanima... Knedle sa šljivama u zdravijem ruhu Kolumne

Priprema:

  • Pripremi i dezinficiraj silikonski kalup (za praline, kolače), dezinficiraj staklenu čašu.
  • Zagrij vodu u većoj posudi za vodenu kupelj.
  • Odvaži sve sastojke osim eteričnog ulja u staklenku.
  • Otopi u vodenoj kupelji, kad je sve otopljeno dodaj eterično ulje, promiješaj i ulij u kalup.
  • Pusti da se stvrdne dokraja. Možeš staviti kalupe na dasku za rezanje i praline u frižider da se stvrdnu.
  • Upakiraj ih u staklenku i vadi po potrebi.

*rok trajanja ovakvih pralina je otprilike 6 mjeseci, ali i to ovisi o roku trajanja ulja

*možeš dodati 10 kapi vitamina E kako bi spriječio oksidaciju, a osim toga vitamin E ima izvrsna svojstva za kožu

* eterično ulje ili mješavinu možeš odabrati prema svojoj želi

Gracijine recepte za fine i zdrave obroke te prirodnu kozmetiku potraži i na njenom blogu Kiwigocrazy ili Facebook stranici!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.