Kolumne 16. studenoga 2018.

Ovaj balzam za usne štitit će te od herpesa

Foto: Gracia Petek za missGASTRO
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

„Nikad se ne prestaj smijati, čak ni kada si tužan. Netko će se možda zaljubiti baš u tvoj osmjeh.“ Izreka slavnog pisca Gabriela Garcije Marqueza savršeno opisuje moć osmijeha.

Iako prava i istinska ljepota dolazi iznutra, ne treba zanemariti ni vanjski izgled jer nas on predstavlja okolini. Njegovane usne, sjajni bijeli zubi i širok osmjeh na licu otvorit će ti sva vrata slažeš li se? Usne su više od kože lica izložene vanjskim utjecajima, prilikom pijenja i jedenja hrane različitih temperatura, začinima, kiselini iz napitaka, vjetru upravo zbog toga je pravilna njega izuzetno bitna.

Usnama je s vremena na vrijeme potreban kvalitetan piling kako bi se pokrenula cirkulacija i odstranio sloj mrtvih stanica kože te im je potrebna dubinska hidratacija i njega. Sve se to izrazito učinkoviti i dugoročno može postići prirodnim preparatima. Za piling možeš iskoristit smeđi šećer, med, bademovo ulje. Za njegu usana prirodne balzame koji sadrže macerat nevena, shea maslac, kakao maslac. Ako si pak jedna od onih koji muku muče sa herpesom na raspolaganju ti stoji niz eterična ulja primjerice ravensara, lavanda.

Možda te zanima... Pjenušave kuglice za kupanje, napravi sama Kolumne Možda te zanima... Recepti za tri prirodna pilinga za zdravu kožu Kolumne

Jesi li znala da piling i balzam za usne jednostavnim sastojcima sam možeš izraditi u vlastitoj kuhinji? Nema potrebe da kupuješ proizvode za njegu usana koji često sadrže svakakve kemijske spojeve. Najfinije mazalice koje izradiš u svojoj kuhinji često možeš i gricnuti bez imalo grižnje savjesti jer sadrže fina i hranjiva hladno prešana ulja. Danas ti donosim jednostavni recept koji je gotov u roku od pet minuta i sigurna sam da će te oduševiti. A bliži se i blagdansko vrijeme i upravo je ovo idealna Božićni poklon ako se mene pita.

 | Author: Gracia Petek za missGASTRO Foto: Gracia Petek za missGASTRO

Šećerni piling za usne

Sastojci:

  • 1 čajna žličica meda
  • 1 čajna žličica ulja (ulje po izboru hladno tiješteno)
  • 2-3 čajne žličice bijelog ili smeđeg šećera
  • 2-3 kapi eteričnog ulja

Priprema:
Med pomiješaj s uljem. Dodaj šećer i miješaj sastojke dok ne dobiješ finu pastu. U smjesu kapni eterično ulje kako bi dobila miris i ljekovita svojstva. Čistim rukama nanesi smjesu na usne i kožu oko usana, te ostavi da djeluje par minuta. Nježno masiraj kružnim pokretima kako bi uklonila mrtve stanice kože prije ispiranja toplom vodom. Završi s laganim nanošenjem tankog sloja balzama.

 | Author: Gracia Petek za missGASTRO Foto: Gracia Petek za missGASTRO

Balzam za usne (Sastojci za 5 do 6 komada)

Sastojci i ambalaža:

  • 5-6 plastičnih spremnika za melem ili male staklenke
  • 8 grama pčelinjeg voska (kod alergije može biljni vosak)
  • 15 grama kakao ili shea maslaca
  • 10 grama kokosovog ulja
  • 5 grama jojobe
  • Po želji 4-6 kapi vitamina E
  • 15 kapi odabranog eteričnog ulja ( mandarina, slatka naranča, lavanda, rimska kamilica, ravensara)

Priprema:

Pčelinji vosak, maslac i ulje stavi u vatrostalnu posudicu i otopi u vodenoj kupelji. Kad su sva ulja otopljena promiješaj i dodaj eterično ulje po želji može i mješavina. Još vruće izlij u kalupe, posudice, otvoreno ostavi da se ohladi.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.