Kolumne 08. ožujka 2019.

Savjet tjedna: Muškarci poklanjajte ženama rukavice!

Rukavice
Foto: Thinkstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Započelo je odbrojavanje za proljetno uređivanje vrta, okućnice ili balkona. Za vikend će mnogi od nas kupiti sadnice cvijeća i uljepšavati svoje balkone i okućnice, a ambiciozniji će kupiti voćne sadnice.

Za sve te proljetne radove trebat će vam kvalitetna zemlja ili kompost te neko gnojivo da biljke za vrijeme vegetacije i cvjetanja imaju odgovarajuću prihranu. Sve je to pakirano u plastičnu ambalažu koja, nažalost, još uvijek nije u kategoriji biorazgradive plastike. Zato nakon što ste ispraznili plastične vreće, pokušajte ih iskoristiti za neku drugu svrhu u svom vrtu prije nego ih odložite u kantu ili kontejner za plastični otpad. Pokušajte se suzdržati od njihova korištenja za miješani komunalni otpad jer će to biti najbrži put prema odlagalištu.

Kako odabrati prave?

Iako rad u vrtu ili uređivanju okućnice i balkona nije opasan, ipak treba koristiti raznu zaštitnu opremu. Najčešće se koriste zaštitne naočale (postoje i dioptrijske) i zaštitne rukavice. Mlađe su generacije stekle naviku korištenja takve opreme. Ovom ću se prilikom zadržati kod zaštitnih rukavica. Proizvođači su prepoznali interes kupaca i na tržištu ih imamo u svim mogućim veličinama i bojama. Proizvode se posebne rukavice za žene i muškarce, a bolje opremljeni dućani u ponudi imaju i dječje. To je dobar primjer kako se od rane dobi počinju stjecati navike. Pri kupovini trebate imati na umu barem dvije-tri karakteristike važne za odabir.

Možda te zanima... Eko savjet tjedna: Budi cool, priključi nam se i nosi svoju šalicu za 'kavu za van' Eko

Osim univerzalnih, koje najčešće univerzalno nisu dobre, imate namjenske rukavice. Upravo će ispravan izbor za konkretnu svrhu odrediti i uporabni vijek rukavica, što nije važno samo za vaš budžet nego i za vaše ruke. Ako ste zabrinuti za zaštitu okoliša, ne može vam biti svejedno od kojeg su materijala izrađene. Zato odaberite one koje se na kraju uporabnog vijeka mogu lako reciklirati.

Ekološki savjet dana za muškarce: ako znate da vaše djevojke, supruge ili kćeri vole saditi cvijeće, poklonite im za Dan žena lijepe vrtne rukavice. Njihove će vam ruke uzvratiti višestrukom ljubavi i nježnim dodirima.

Međutim, jedna vrsta zaštitnih rukavica je nekako propuštena s popisa jednokratnih plastičnih proizvoda. Kad sam nedavno točio gorivo, uočio sam kako čovjek ispred mene uzima iz spremnika lagane plastične rukavice. Nakon točenja, uredno ih je skinuo i bacio u kantu za otpad. Možete li zamisliti moj užas kad sam shvatio kako su nam te rukavice promaknule kad se radio popis zabranjenih proizvoda od plastike za jednokratnu uporabu.

 | Author: Foto: INA Foto: Foto: INA

Novi zakoni o jednokratnoj plastici otvaraju put novim tržišnim idejama

Problem je što ih pronalazite na svakoj benzinskoj crpki, gdje se besplatne dijele. Razgovarajući s djelatnicima na nekoliko crpki u Hrvatskoj dobio sam informaciju da se lagane plastične rukavice puno koriste. Kažu da kupci ponekad uzimaju nekoliko komada, vjerojatno za kućnu uporabu. Zato je moj ekološki savjet da jedan par namjenskih rukavica bude u kabini vašeg automobila i da se suzdržite od korištenja laganih i besplatnih plastičnih.

 | Author: Foto: INA Foto: Foto: INA

Kako ne bih došao u napast da posegnem za jednokratnim, ja svoje rukavice držim kod otvora za točenje goriva. Prodavači na benzinskoj već su komentirali da je to „fora“ rješenje. Uočio sam još jedan interesantan detalj. Kod punjača za električne i hibridne automobile „zaboravili“ su staviti takve spremnike.

 | Author: Foto: INA Foto: Foto: INA

Znači li to da su vozači električnih i hibridnih automobila ekološki osviješteni pa su zatražili uklanjanje jednokratnih rukavica ili je to indirektan dokaz da su fosilna goriva ipak prljaviji oblik energije za naše limene ljubimce? Ipak, to je 1 : 0 za električne aute u zaštiti okoliša. Savjet za Hrvatski auto klub i naše trgovce automobilima: neka budući promotivni materijal budu zaštitne rukavice s vašim logotipom i na taj način ćete smanjiti nepotrebno nastajanje plastičnog otpada.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.