Eko Miss(ija) bez plastike 27. veljače 2019.

Eko savjet tjedna: Budi cool, priključi nam se i nosi svoju šalicu za 'kavu za van'

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Užurbani tempo života nam je već uskratio dobre stare običaje koje smo „kopirali“ iz jutarnjih priprema za šoping u Trstu. Utrčavanje u najbliži kafić, naručivanje espressa i brzo ispijanje uz razmjenu šala i pozdrava s poznanicima i prijateljima u kafiću. Lijepih pet minuta druženja.

Uvijek sam se pitao je li espresso dobio naziv zato što se brzo napravi ili zato što se brzo ispije. Prijatelji Talijani koje sam pitao, uvijek su bili zbunjeni pitanjem i nisu znali odgovor. Više nemamo vremena niti za ispijanje prve jutarnje kave i u kafiću kupujemo „kavu-za-van“. Vjerojatno će svugdje na planeti razumjeti što želite kupiti kad kažete „coffee-to-go“.

U jutarnjoj gužvi imamo jednu, nažalost, nelijepu sliku hodajućih sendviča i šalica za kavu na ulici. To svakako nije najzdraviji način života. Međutim, aparati za kavu su već okupirali ulaze u dućane, prolaze, trafike s novinama, kolodvore, zapravo je možda lakše pobrojati mjesta gdje ih nećete naći.

 | Author: Privatna arhiva Davor Šrklec Foto: Privatna arhiva Davor Šrklec

Ali, nemojte me krivo shvatiti, nemam ništa protiv aparata za kavu. Moji omiljeni su na benzinskim pumpama. Upravo mjerim najbrže prolazno vrijeme kao da sam na utrkama formule 1, potrebno da napunim rezervoar, platim gorivo, kupim „kavu-za-van“, palim motor i krećem.

Problem je zapravo u šalicama za kavu. Sad se već pitate zašto dramim kad su te šalice od papira. A jeste li znali da je godišnja svjetska potrošnja oko 2,5 milijardi komada i da se 99,75% iskorištenih papirnatih šalica ne reciklira? Većina ih završi na odlagalištima.

 | Author: Privatna arhiva Davor Šrklec Foto: Privatna arhiva Davor Šrklec

Kako riješiti problem šalica "kave za van"?

Nažalost, ako ih odložite u kantu za papir, u sortirnici će biti odvojene od ostatka papira, a još gore će biti ako ih stavite u kantu za biorazgradivi otpad. Iako je papir glavni materijal, razlog je tanki sloj plastike koji našim „papirnatim“ šalicama osigurava nepropusnost i dodatni je toplinski izolator. Zbog tog sloja plastike teško se recikliraju i već vam je jasno zašto se nalaze na popisu plastike za jednokratnu uporabu. I opet dolazimo do dijela koji od nas očekuje da polako mijenjamo svoje navike. Naša „kava-za-van“ će preživjeti samo ako donesemo odluku da nosimo svoje šalice. Nisam naravno mislio na keramičke ili porculanske šalice koje sigurno imate kod kuće, nego one koje su napravljene od materijala koji se može lako reciklirati. Imamo ih metalnih, ali meni su posebno drage one od bambusa s takvim bogatstvom dizajna da šalica postaje modni detalj po kojem vas zapažaju u kafiću ili na benzinskoj pumpi. 

 | Author: Privatna arhiva Davor Šrklec Foto: Privatna arhiva Davor Šrklec

Neka vas ne bude sram pružiti vašu šalicu od bambusa konobaru u ruke ili staviti u automat, upravo ste jednu šalicu manje poslali na odlagalište. Koliko je šalica manje u otpadu to jutro, dan ili tjedan, možete lako sami izračunati. I još za kraj, slična pojava je i kod aparata za vodu, svejedno nalazi li se kod vas na poslu, školi ili u dućanu. Plastične čaše su zamijenili papirnatima, ali postanite ekološki heroj i dođite do aparata za vodu sa svojom čašom, staklenom ili opet od bambusa, ili ponesite svoju bočicu, ali o tom pothvatu ću u sjedećem ekološkom savjetu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.