Kolumne 05. lipnja 2019.

Greta Thunberg: Pipi Duga Čarapa našeg doba

Foto: Europski parlament

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kad je Greta Thunberg, petnaestogodišnja švedska djevojčica u kolovozu 2018. godine započela svoj „štrajk za klimu“ ispred švedskog parlamenta prva misao mi je bila - kako plemenito i kako uzaludno.

Živimo u svijetu gdje se nakon desetljeća borbe za istinu o klimatskim promjenama i konačno ujedinjenje svjetske znanstvene zajednice pojavljuju političari i svjetski vođe koji niječu postojanje klimatskih promjena. Profit je njihovo božanstvo kojem se klanjaju. Kako su prolazili tjedni i Greta nije odustajala od svojeg štrajka, nego je dapače počela dobivati sve više mladih sljedbenika širom svijeta, sjetio sam se još jedne švedske djevojčice.

Iako nije bila stvarna osoba, Pipi Duga Čarapa je utjecala na sve nas koji smo danas u pedesetim i šezdesetim. Pipi je glavni lik romana,svojeglava djevojčica koja se ne ponaša prema pravilima i tako preispituje krute i ustaljene društvene norme. Iako neobičnog ponašanja, ona je vesela i dobra osoba, neustrašiva i velikodušna, koja voli svoje prijatelje. Voli dijeliti pravdu i pomagati onima kojima je pomoć potrebna. Budući da je ipak lik iz romana, ona je najjača djevojčica na svijetu, pa ima snagu kojom dijeli pravdu i čini da stvari idu onako kako ona želi.

 | Author: Europski parlament Foto: Europski parlament

 

Greta nema fizičku snagu Pipi, ali je uporna i neustrašiva. Njezino najjače oružje su riječi, poruke koje u svojim govorima šalje odraslima od početka svojeg štrajka. U tim porukama je iskrena i direktna, ne ustručava se otvoreno, ali na civiliziran način kritizirati one kojima se u tom trenutku obraća. U govorima se uvijek poziva na rezultate znanstvenih istraživanja. Kritizira političare koji govore o klimatskim promjenama kao jednom od problema koji će se već nekako riješiti, a zapravo bi trebali proglasiti izvanredno stanje i uložiti sve napore kako bismo spasili Zemlju jer nemamo drugi dom. Njezina usporedba Zemlje s kućom koja gori i urušava se, a njezini ukućani se na to ne obaziru je svima jasna slika stanja u kojem se nalazimo.

Ne leti avionom jer ne želi povećavati emisije CO2

Dosljednost Greta pokazuje i svojim ponašanjem jer na događanja gdje drži govore ne putuje avionom, nego isključivo vlakom. Ne zato što se boji letjeti avionom, nego zato što ne želi svojim putovanjima povećavati emisije CO2. Tako je na Svjetski ekonomski forum 2019. u Davosu putovala vlakom 32 sata i u svojem je govoru otvoreno prozvala prisutne iz biznisa i politike koji su većinom doletjeli privatnim avionima.

 | Author: Europski parlament Foto: Europski parlament

Kako je Pipi „probudila“ klince u cijelom svijetu, tako je sada i Greta uspjela probuditi i potaknuti mlade širom svijeta da organiziraju štrajk za klimu, da budu zabrinuti za svoju budućnost na koju zbog svoje dobi ne mogu utjecati i pridruže joj se u osvješćivanju starijih. Delegacija njezinih „ratnika zemlje“ iz dvadesetak zemalja pojavila se i na otvaranju Svjetskog foruma za kružnu ekonomiju koji upravo traje u Helsinkiju i u svojim govorima ponovno pozvala prisutnih dvije tisuće sudionika na promjene.

Možda te zanima... Što trebaju imati hoteli i apartmani da bi dobili EU Ecolabel? Kolumne

Greta nam je poslana s namjerom, s posljednjim upozorenjem da se moramo promijeniti želimo li preživjeti kao vrsta, ako želimo da mladi poput nje imaju priliku za dostojanstven život. Možda i ovdje oko nas ima neka Greta, prepoznajte je i pomognite joj da se pridruži valu promjena. Nemojte i dalje svojim potrošačkim mentalitetom, neodgovornim bacanjem otpada i uništavanjem okoliša i prirode krasti budućnost mladih generacija. Oni samo žele priliku za život kakvu imamo svi mi koji danas svojim odlukama odlučujemo umjesto njih.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.