Kolumne 1467 prikaza 12. prosinca 2018.

Blagdanski keksići sa sezamom, gotovi u tren oka

Foto: Gracia Petek
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jesi li ljubiteljica sezama? Ja obožavam sezam i tahini. Tahini je pasta odnosno maslac dobiven od sezama, dodajem ga u gotovo sva svoja jela isto kao i sjemenke sezama.

A zašto ga toliko volim reći ću ti u nastavku. Ovi keksići su bez glutena i bez šećera napravljeni od par jednostavnih sastojaka i gotovi za tren oka. Znači idealna brza i zdrava slastica za nadolazeće blagdane.

Sezam i zašto ga volim

Sjemenke sezama imaju odlična nutritivna svojstva, sadrže brojne vitamine i minerale, a imaju i visoki udio proteina. Osim toga bogate su nezasićenim masnim kiselinama. Redovita konzumacija pomaže u održavanju zdrave i lijepe kože, također ulje ovih malih čudotvornih sjemenki je odlično kako za kuhanje tako i za njegu kože izvana.

Od vitamina najviše se ističe sadržajem vitamina A, B1, B6 i E. Zbog visokog sadržaja antioksidanta ovo je jedno od onih ulja koja su stabilna i nisu sklona brzom kvarenju.Upravo ovaj koktel vitamina pomaže pri održavanju mladolikog izgleda. Od minerala svakako je najvažnije spomenuti kalcij, magnezij, cink, bakar i željezo.

Sezam sadrži mnogo kalcija te je itekako dobar za zdravlje naših kostiju. A tahini je jednostavni maslac dobiven od sjemenki sezama- za izradu se može koristiti oljušteni ili neoljušteni sezam. Neoljušteni je bolji zbog većeg sadržaja vlakana.

 | Author: Gracia Petek Foto: Gracia Petek

Kako napraviti tahini maslac?

Izrada je jako jednostavna. U blender ubaci sjemenke sezama i dodaj malo ulja (može sezamovo hladno prešano ili maslinovo) i blendaj dok ne dobiješ fini maslac. Stavi ga u staklenku i koristi po volji i želji.

Sezam može biti prije pržen, onda je tahini aromatičniji i meni je ovaj draži iako je onaj od neprženih sjemenki nutritivno bogatiji. Ako želiš prepržiti sezamove sjemenke stavi ih na suhu tavu, gotove su kad zamirišu i dobiju laganu zlatnu boju.

Možda te zanima... Gingerbread keksići, najzdraviji do sada! Kolumne

Možda te zanima... Energetske kuglice bez glutena gotove za 10 minuta Kolumne

Recept za keksiće

Sastojci:

  • 100 grama tahini maslaca
  • 90-100 grama javorovog sirupa ili meda ako nisi vegan
  • ½ male žličice vanilije
  • ¼ male žličice praška za pecivo
  • Prstohvat soli
  • 100 grama brašna od badema
  • 3 velike žlice bijelog sezama
  • 2 velike žlice crnog sezama

 | Author: Gracia Petek Foto: Gracia Petek

Postupak:

  • Sve sastojke osim sezamovih sjemenki pomiješaj u posudi. Dobit ćeš ljepljivu smjesu.
  • Crni i bijeli sezam pomiješaj u manjoj odvojenoj posudi.
  • Malom žličicom vadi smjesu i oblikuj kuglice.
  • Svaku kuglicu uvaljaj u sezam. (možeš probati i sirovu)
  • Lim za pečenje obloži papirom za pečenje i na njega stavljaj kuglice. Ostavi dovoljno prostora među njima.
  • Kad su sve kuglice gotove uzmi čašu ravnog dna i pritisni kuglice kako bi se oblikovali keksići debljine oko 1 cm,hm možda malo manje, radi po svom nahođenju.
  • Pećnicu zagrij na 180 °C, a oblikovane keksiće za to vrijeme stavi na hladno (frižider) na oko 10 do 15 minuta.
  • Peci oko 8 minuta odnosno dok keksići pozlate izvana.
  • Kad ih izvadiš iz pećnice obavezno ih ostavi na limu za pečenje barem 10 minuta odnosno dok se ne ohlade jer će prije toga biti mekani.

Uživaj.

Spremljeni u kutiju će izdržati do 10 dana!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.