Jesi li ljubiteljica sezama? Ja obožavam sezam i tahini. Tahini je pasta odnosno maslac dobiven od sezama, dodajem ga u gotovo sva svoja jela isto kao i sjemenke sezama.
A zašto ga toliko volim reći ću ti u nastavku. Ovi keksići su bez glutena i bez šećera napravljeni od par jednostavnih sastojaka i gotovi za tren oka. Znači idealna brza i zdrava slastica za nadolazeće blagdane.
Sezam i zašto ga volim
Sjemenke sezama imaju odlična nutritivna svojstva, sadrže brojne vitamine i minerale, a imaju i visoki udio proteina. Osim toga bogate su nezasićenim masnim kiselinama. Redovita konzumacija pomaže u održavanju zdrave i lijepe kože, također ulje ovih malih čudotvornih sjemenki je odlično kako za kuhanje tako i za njegu kože izvana.
Od vitamina najviše se ističe sadržajem vitamina A, B1, B6 i E. Zbog visokog sadržaja antioksidanta ovo je jedno od onih ulja koja su stabilna i nisu sklona brzom kvarenju.Upravo ovaj koktel vitamina pomaže pri održavanju mladolikog izgleda. Od minerala svakako je najvažnije spomenuti kalcij, magnezij, cink, bakar i željezo.
Sezam sadrži mnogo kalcija te je itekako dobar za zdravlje naših kostiju. A tahini je jednostavni maslac dobiven od sjemenki sezama- za izradu se može koristiti oljušteni ili neoljušteni sezam. Neoljušteni je bolji zbog većeg sadržaja vlakana.
Kako napraviti tahini maslac?
Izrada je jako jednostavna. U blender ubaci sjemenke sezama i dodaj malo ulja (može sezamovo hladno prešano ili maslinovo) i blendaj dok ne dobiješ fini maslac. Stavi ga u staklenku i koristi po volji i želji.
Sezam može biti prije pržen, onda je tahini aromatičniji i meni je ovaj draži iako je onaj od neprženih sjemenki nutritivno bogatiji. Ako želiš prepržiti sezamove sjemenke stavi ih na suhu tavu, gotove su kad zamirišu i dobiju laganu zlatnu boju.
Recept za keksiće
Sastojci:
- 100 grama tahini maslaca
- 90-100 grama javorovog sirupa ili meda ako nisi vegan
- ½ male žličice vanilije
- ¼ male žličice praška za pecivo
- Prstohvat soli
- 100 grama brašna od badema
- 3 velike žlice bijelog sezama
- 2 velike žlice crnog sezama
Postupak:
- Sve sastojke osim sezamovih sjemenki pomiješaj u posudi. Dobit ćeš ljepljivu smjesu.
- Crni i bijeli sezam pomiješaj u manjoj odvojenoj posudi.
- Malom žličicom vadi smjesu i oblikuj kuglice.
- Svaku kuglicu uvaljaj u sezam. (možeš probati i sirovu)
- Lim za pečenje obloži papirom za pečenje i na njega stavljaj kuglice. Ostavi dovoljno prostora među njima.
- Kad su sve kuglice gotove uzmi čašu ravnog dna i pritisni kuglice kako bi se oblikovali keksići debljine oko 1 cm,hm možda malo manje, radi po svom nahođenju.
- Pećnicu zagrij na 180 °C, a oblikovane keksiće za to vrijeme stavi na hladno (frižider) na oko 10 do 15 minuta.
- Peci oko 8 minuta odnosno dok keksići pozlate izvana.
- Kad ih izvadiš iz pećnice obavezno ih ostavi na limu za pečenje barem 10 minuta odnosno dok se ne ohlade jer će prije toga biti mekani.
Uživaj.
Spremljeni u kutiju će izdržati do 10 dana!