Hrana 22. listopada 2010.

Jedi s guštom s Marinelom

Marinela-Juha
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Upoznaj Marinelu Prodan, autoricu bloga "eno-gastro-mama" i novu suradnicu Zdrave Krave, čije ćeš ukusne i zdrave recepte od sada i ti moći isprobati. Ova mlada mama i ljubiteljica dobre hrane i vina pokazat će ti kako i zaposlene žene s djecom i puno obaveza mogu uživati u delikatesama iz vlastite kuhinje

Autorica bloga posvećenog uživanju u životu, hrani i vinu "eno-gastro-mama", 32-godišnja Marinela Prodan sa suprugom i sinom živim u Rijeci. Njezin put do titule "eno-gastro-mame" započeo je, priča, kad je odlučila upisati fakultet u Rijeci:

"Tada to nisam mogla ni sanjati, no na upisima na fakultet sjela sam u klupu točno iza mog sadašnjeg muža. Pred kraj studija među nama se rodila ljubav. Sličnih životnih pogleda i voljom da svaki dan proveden zajedno učinimo što ljepšim nastojali smo uživati u malim stvarima koje čine našu svakodnevicu.

Ono što je bitno za ovu priču jest da smo uživali u kuhanju, otkrivanju novih namirnica, svijeta dobrih vina i svega što nam ovaj prekrasan svijet nudi, a sve što je potrebno jest samo se okrenuti oko sebe gledati, dotaći, pomirisati i osluhnuti. Danas smo ponosni mama i tata i dalje uživamo u životu, i naše dijete uživa zajedno s nama."

Mediteranska jela sa sezonskim namirnicama

Na svom blogu "eno-gastro-mama" Marinela objavljuje recepte koje svakodnevno priprema za obitelj i prijatelje, uz dojmove i tehnike pripremanja jela te pokoju anegdotu. Osim toga tu se nalaze i dojmovi o raznim vinima te preporuke koje vino popiti uz pojedino jelo. U rubrici o lijepim stvarima nalaze se crtice iz njezinog života, odnosno scene iz svakodnevice zabilježene fotoaparatom, koje poželi podijeliti sa svojim čitateljima.

Osnova svih Marinelinih recepta su sezonske namirnice i kaže da kuha ono što nađe na placu, u vrtu ili u prirodi.

"Osnova moje kuhinje je mediteranska kuhinja odnosno hrvatska tradicionalna kuhinja. Nastojim tradicionalne i zaboravljene namirnice interpretirati na neki svoj novi način. Čitam stručne časopise, kuharice, gledam emisije o hrani, pratim svjetske trendove i chefove, educiram se o načinu pripreme hrane, nastojim savladati uvijek nove tehnike pripreme.

Moji recepti ovise o namirnicama i začinima koje mogu dobiti u određeno doba godine. Nastojim biti inovativna - isprobavati tehnike i smisliti nešto novo što će se svidjeti meni, a i drugima. Ponekad uspijem iz prve, a ponekad moram neko jelo pripremiti više puta da bi ispalo kako sam željela i tada objavim recept.

Nastojim da svako jelo, pa čak i ono koje se može spremiti za nekoliko minuta, bude delikatesno, dakle da ga je užitak pojesti, ali i da na tanjuru bude servirano na primamljiv način", kaže Marinela.

Stari recepti na novi način

Od sada ćeš i na Zdravoj Kravi moći pronaći Marineline recepte bazirane na mediteranskoj kuhinji i sezonskim namirnicama, s naglaskom na korištenju zdravijih namirnica. Na primjer, umjesto bijelog brašna koristit će integralno brašno, umjesto bijelog šećera, smeđi šećer i slično.

Poseban naglask dat će na neke u nas zanemarene ili zaboravljene namirnice, kao što su bundeva, proso, ječam, čičoka i nar, ili namirnice koje se koriste uvijek na iste načine, kao što su kesteni u kolačima, a zaboravlja se koliko se drugih odličnih jela može napraviti s njima.

"Zdrava prehrana je za mene mediteranska prehrana sa sezonskim namirnicama - jesti sve od voća, povrća, ribe i mesa, mlijeka, jogurta i sireva - svega onoga što se u određeno godišnje doba nudi. Jesti sve, jesti umjereno, jesti redovito i jesti s 'guštom'!", objašnjava Marinela.

Zdravi ručak za 20 minuta

Kaže da nastoji da sve namirnice koje kupuje budu iz eko uzgoja, a riba i meso svježe i provjerenog porijekla. Ne kupuje smrznute namirnice niti polugotova jela i jela iz vrećice.

Smatra da se dobar ručak može napraviti u samo dvadesetak minuta, koristeći zdrave i svježe namirnice, čak i kad dođeš kući s posla umoran:

Marinela je uvjerena da svatko može naučiti zdravo kuhati i jesti, ističe kako je važno kuhati s ljubavlju i poručuje:

"Nema ničeg bez ljubavi. Uključi sva svoja osjetila i sve ukućane u proces pripreme jela. Neka to bude ritual u kojem će uživati cijela obitelj, a kojeg će se djeca sjećati kad odrastu."

Recept: Juha od maruna

Gušti u marunu

Obožavam miris maruna - pečenih, kuhanih, u kolačima... Ali u zadnje vrijeme osobito me iznenađuju slana jela od kestena. Nemoj imati "predrasude" da od kestena možeš raditi samo kolače i da oni nisu dobri ako nisu slatki. Od njih možeš raditi juhe, umake, nadjeve, priloge pa čak i paštu (tjesteninu) i njoke.

Kada sam prvi puta probala napraviti juhu od maruna oduševila sam bogatim, ali nježnim ukusom. Mogu ju jesti i djeca, ali naravno bez dodatka gljiva. Moj maleni ima godinu i pol i jako mu se sviđa - pojeo je punu šalicu juhe svaki puta kad sam je skuhala.

Ovih se dana već može naći poprilično kestena na našoj placi. Ali meni nekako uvijek zapne oko za marune. Marun je veći i svjetlije i sjajnije ljuske od običnog kestena. Lakše se odvaja od ljuske i slađi je od običnog kestena. Raste najviše u okolici Lovrana, Mošćeničke drage, na obroncima Učke. Na žalost, kad kupuješ marune na placi često se zna dogoditi da ih miješaju s običnim kestenima, stoga pripazi što kupuješ! I još k tome ti naplate masno! Kila maruna je u prosjeku 25 kuna. Ako već kupuješ kestene onda ih bar plati manje…

Sastojci za 4 osobe

  • 500 g maruna ili kestena
  • 100 g suhog slanutka
  • 1 mala glavica luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 grančice timijana
  • 300 g gljiva lisičarki
  • peršin
  • maslinovo ulje
  • sol, papar

Priprema s guštom

  1. Ostavi slanutak da se namoči nekoliko sati. Skuhaj marune ili kestene. Kad su kuhani, za cca 40-ak minuta, ocijedi ih, ostavi da se malo ohlade te ih oguli od kore. (Znam da će ti prvo pasti na pamet kako je naporno i sporo čistiti kestene. No vjeruj mi vrijedi i to ne samo za kolače. Ako nemaš vremena možeš to učiniti večer prije - skuhaš umjesto pola kile kestena još jedno dvije kile i daš mužu i djeci da čiste skupa s tobom. Usput naravno poneki i pojedete, a ostalo što ne bude za juhu, bit će za kolače.)
  2. Slanutak skuhaj tako da dodaš dvostruko više vode u lonac nego što ima slanutka te dodate malo soli. Dok čekaš da se skuha slanutak možeš pripremiti sve ostalo.
  3. Oguli jedan češanj češnjaka i luk te nasjeckaj na sitne kockice. Očistii gljive i izreži na komadiće debljine cca 1 cm po dužini. Kad je slanutak kuhan ocijedi ga. (Ako želite možete kupiti i kuhani slanutak u staklenci, ali pročitajte uputsva – pakovanje bi osim slanutka trebalo sadržavati samo vodu i sol, bez konzervansa!)
  4. Sitno iskosaj peršin. Na dvije žlice maslinovog ulja poprži kratko luk i češanj češnjaka. Skini s vatre i dodaj u mikser zajedno s oguljenim kestenima, slanutkom i 6 deci vode. Miksaj dok ne dobiješ kompaktnu smjesu.
  5. Vrati u padelu (lonac) i dodaj timijan, te sol i papar po želji. Kuhaj na laganoj vatri pet minuta miješajući drvenom kuhačom. Ako ti se juha učini previše gusta možeš dodati još malo vode.
  6. U međuvremenu na 3 žlice maslinovog ulja poprži kratko 2 češnja češnjaka izrezanog na listiće. Dodaj lisičarke, malo soli i papra i prijajte 10 minuta. Povremeno promiješaj.
  7. Juhu serviraj u tanjure. U sredinu stavi po 1 žlicu pirjanih lisičarki i malo peršina te dodaj malo maslinovog ulja.

Zdravo guštaj!

Tvoja Marinela

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.