Kako bi poboljšala izglede vlastitog tijela u borbi protiv infekcije, potrebno je ojačati obrambeni sustav uravnoteženom prehranom, koja se prvenstveno temelji na bogatstvu voća i povrća te cjelovitim žitaricama. Jelovnik treba obogatiti namirnicama koje obiluju vitaminima C, E i A te mineralima cinkom, bakrom i selenom.
Postoje dokazi da visoke doze vitamina C (1-2 g/dan) skraćuju trajanje i ublažavaju simptome obične prehlade. Dovoljne količine ovog vitamina osigurava citrusno voće poput limuna, naranče, grejpa, šipka te bobičasto voće koje ujedno sadrži antioksidanse. Vitamin E, posebno u kombinaciji sa selenom, može igrati važnu ulogu u prevenciji prehlada i drugih infekcija gornjeg dišnog sustava, dok vitamin A jača imunitet i djeluje na oporavak i regeneraciju sluznice gornjih dišnih putova.
Učestala konzumacija orašastih plodova, sjemenki i sojinih proizvoda osigurati će dovoljno vitamina E, dok će unos vitamina A pokriti mrkva, kelj, marelice, slatki krumpir, brokula i jaja. Također se preporučuje konzumacija češnjaka i luka jer sadrže aktivne tvari s antivirusnim i antibakterijskim djelovanjem.
Određeni začini poput čilija, papra ili currya koji inače potiču drenažu, mogu osloboditi dišne putove i olakšati simptome, a sličan učinak pružaju hren ili senf. Čajevi su odličan saveznik u borbi protiv gripe i prehlade, a najboljim su se pokazali čaj od kamilice, šipka, bazge i stolisnika.