Donosimo ti recept za prefini makrobiotički složenac od tempeha, kapara, datulja i maslina. Iznenadi svoje ukućane i ojačaj imunitet uz ovo zdravo jelo. Recept donosi učiteljica kuhanja u Makronovi Lana Bekić.
Sastojci:
- 200 g tempeha (prerezanog na pola)
- 5 režnjeva češnjaka (protisnutog)
- 2 jušne žlice origana
- ¼ šalice jabučnog octa
- ½ šalice povrtnog temeljca ili vode
- 1 jušna žlica tamarija
- 1 žlica vode
- ½ šalice datulja narezanih na kockice
- ¼ šalice zelenih maslina otkoštenih i prerezanih na polovice
- ¼ šalice crnih maslina otkoštenih i prerezanih na polovice
- ¼ šalice kapara
- papar po ukusu
- ½ šalice istisnutog soka od naranče
- 2 žlice mirina ili bijelog suhog vina
Zdravo i svježe: kalendar sezonskih namirnica za ožujak
Priprema:
Polovice tempeha prokuhajte u vodi desetak minuta, izvadite, osušite i stavite na stranu. U posudu s poklopcem stavite protisnuti češnjak, origano, jabučni ocat, povrtni temeljac, tamari , datulje, masline, kapare i popaprite po ukusu. Sve dobro promiješajte. Narežite tempeh na kockice i dodajte marinadi, poklopite i stavite u frižider da se marinira nekoliko sati ili preko noći. U zagrijanu pećnicu stavite tempeh s marinadom i dodajte sok naranče te mirin. Pecite 60 minuta dok tempeh ne postane smećkast na rubovima. Po potrebi dodajte povrtnog temeljca ili vode dok se peče. Servirajte s integralnom rižom i kratko kuhanim zelenim povrćem.