Danijela Jozić poslala nam je recept za složenac od brokule s krumpirom i mljevenim mesom kojeg je redakcija Zdrave Krave odabrala za novi recept tjedna. Ako i ti želiš sudjelovati u natječaju ''Kuhaj u ritmu zime'', pošalji nam svoj omiljeni, zdravi recept sa zimskim namirnicama
Obrazac za prijavu u akciji "Kuhaj u ritmu zime" potraži ovdje.
Sastojci:
- 2 mrkve
- 300 g kuhanog krumpira
- 200 g brokule
- 250 g rajčice
- 400 g mljevenog mesa
- 4 žlice krušnih mrvica
- 3 žlice svježeg sira
- 3 jaja
- papar,sol,
- Vegeta
- 200 g vrhnja
- 150 g naribanog sira
- vlasac
Priprema:
- Krumpir oguli i nareži na ploške, malo prokuhaj. Mrkvu nareži na ploške, brokulu nasjeckaj na cvjetiće i blanširaj s mrkvom u slanoj kipućoj vodi 1-2 minute. Potom ih ocijedi. Rajčice operi i nareži na četvrtine.
- Pećnicu zagrij na 200°C. Mljeveno meso pomiješaj s 1 jajem i krušnim mrvicama, posoli, popapri i dodaj Vegetu. Oblikuj kuglice pa ih malo spljošti. Napravi nadjev tako da pomiješaš svježi sir, sitno narezani vlasac, sol i malo papra (ja sam dodala i malo Vegete). Na sredinu odreska stavi po žlicu nadjeva pa lagano skupi i oblikuj kuglicu.
- Kuglice zajedno s povrćem poslaži u namašćen pekač za složenac. Potom izmiješaj 2 jaja, naribani sir i vrhnje, malo posoli pa mješavinom prelij preko povrća i peci oko 25 minuta.
Komentar Zdrave Krave: Iako ime Danijelina jela, složenac s brokulom, asocira na neko lagano vegetarijansko jelo, ovaj recept je zapravo za gurmane koji se ne boje pomiješati i teže kombinacije namirnica kao što su meso, krumpir, sir. Kod ovog recepta treba paziti da meso bude svježe i provjerene kvalitete i bilo bi dobro Vegetu koja se baš i ne sastoji od isključivo prirodnih sastojaka zamijeniti njenom zdravijom varijantom Zrnetom ili s Cvijetom soli.