Njemački znanstvenici ustanovili su da su polifenoli zelenog čaja dobra zaštita protiv sunčanih opeklina, čak i u slučaju kad su opekline već zahvatile kožu.
Polifenoli zelenoga čaja štite stanice od sunca. Bez obzira na to nanosite li ih na kožu ili pijete, oni sprečavaju nastanak raka kože.
Terapija kožnog oboljenja zelenim čajem izaziva dozirano smanjenje crvenila kože ultravioletnim zračenjem.
Njime se također smanjuje oštećenja DNA i stanica u koži.
Preporučuje se prehrana s mnogo voća i povrća, jer oni sadrže mnoge vitamine, minerale i sekundarne biljne sastojke, koji kožu štite od raka i prijevremena starenja.
Uz to je važno uzimati i dovoljno tekućine, kako bi se spriječilo isušivanje kože.
Čak i onda kad vam se dogodilo da dobro izgorite na suncu, pravilna prehrana može pomoći: cink ublažava upalu i ubrzava ozdravljenje. Cink pomaže da se crvenilo prije sanira, a kao sastavni dio brojnih sustava enzima potreban je za obnavljanje i ozdravljenje stanica, tvrde znanstvenici u njemačkom Institutu za medicinu prehrane i dijetetiku u Bad Aachenu.
Dobri su izvori, kaže se u priopćenju, meso, jaja i mlijeko, mahunarke, orašasti plodovi budući da oni cink vezuju za aminokiselinu histidin.