Sigurni smo da će ova torta oduševiti sve goste kojima ju poslužite!
Izgovor da ne znate peći kolače neće vam poslužiti s ovom savršeno kremastom i osvježavajućom tortom. Priprema se bez pećnice i ne zahtijeva nikakve neuobičajene sastojke, a svaki zalogaj sadrži mnoštvo vitamina, minerala i "dobrih" masnoća. Zahvaljujući kupinama i borovnicama osigurat ćete se i dnevnu dozu antioksidansa. Za recept je zaslužna Daniela Marincus koja stoji iza bloga Home Cooking Adventure. Ispod recepta nalazi se i video s detaljima pripreme.
Sastojci za biskvit:
- 100 g oraha ili badema
- 60 g datulja bez koštica
- 2 žlice kakaa u prahu
- 2 žlice nezaslađenog naribanog kokosa
- 1 žličica vode
- 1/4 žličice soli
Krema od vanilije:
- 280 g sirovih indijskih oraščića (namočenih u vodi četiri do šest sati ili preko noći)
- 120 g tekućeg zaslađivača (javorovog sirupa ili meda)
- 100 g kokosovog ulja, otopljenog
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 4 žlice limunovog soka
Krema od bobica:
- 75 g smrznutih kupina
- 75 g smrznutih borovnica
Priprema:
- Najprije pripremite koru. Stavite orahe ili bademe, datulje, kokos i kakao prah u blender i miješajte dok se ne stvore mrvice. Dodajte vodu i još malo promiješajte dok se smjesa dobro ne sjedini i ne postane kompaktna kad se stisne među prstima.
- Utisnite smjesu za koru na dno kalupa promjera 18 cm prstima ili pomoću stražnje strane žlice ili dna čaše.
- Iduće pripremite nadjev. Dodajte sve sastojke za kremu od vanilije, prethodno namočene indijske oraščiće, limunov sok, tekući zaslađivač po izboru, otopljeno kokosovo ulje i ekstrakt vanilije u zdjelu blendera i miksajte dok smjesa ne postane kremasta i glatka.
- Prebacite u zdjelu malo više od pola kreme od vanilije.
- Dodajte smrznute kupine i borovnice u preostalu kremu od vanilije u blenderu i miješajte dok se dobro ne sjedini i postane glatka. Smjesu prebacite u zdjelu.
- Vrijeme je da složite tortu. Koristite posebnu žlicu za svaku smjesu kako biste stvorili efekt zebre.
- Počnite od sredine posude, uzmite jednu žlicu kreme od vanilije i dodajte je preko kore, zatim preko nje dodajte žlicu kreme od bobica i ponavljajte ove korake dok ne potrošite obje kreme.
- Lupite lagano kalupom nekoliko puta od stol da izađu mjehurići, pokrijte i stavite u zamrzivač na najmanje dva sata.
- Tortu držite u zamrzivaču, ali je ostavite na sobnoj temperaturi barem 15 minuta da se otopi prije posluživanja.
- Ukrasite tortu svježim borovnicama i kupinama te cvijećem za elegantniji izgled.
U slast!
Tortu narežite na 10 kriški, a tada jedna kriška sadrži:
- Kalorije: 384 kcal
- Ugljikohidrati: 26,2 g
- Masti: 30,8 g
- Proteini: 6,1 g