Doručak se smatra najvažnijim obrokom u danu pa ga ne valja preskakati, zato je dobro djecu naviknuti da redovito doručkuju. Početak školske godine idealno je vrijeme za stjecanje novih pozitivnih navika. Kako bi dijete navikla da doručkuje trebaš mu ponuditi zanimljivu i ukusnu hranu. Pri eksperimentiranju nemoj zaboraviti na nutritivna svojstva hrane. Predlažem ti nekoliko prijedloga za zdrav i ukusan doručak
Umjesto Čokolina žitarice s tamnom čokoladom
Rano ujutro valja dobro zagrijati organizam, osobito zimi. Umjesto da u jednoj šalici pomiješaš Čokolino s mlijekom, posluži cjelovite žitarice s tamnom čokoladom ili suhim voćem. Ako im se to ne svidi, pokušaj s kuhanjem ječmenog griza kojem možeš isto tako dodati malo čokolade ili pak nasjeckati svježe voće. Želiš li dodati neku novu aromu u svoj griz pokušaj ga skuhati u rižinom mlijeku s okusom lješnjaka.
Mlijeko, cjeloviti kruh i med
Kada sam išla u osnovnu školu, moja je majka svako jutro natrgala komadiće kruha u zagrijano mlijeko te ga malo pošećerila. Ova ideja nije privlačna svoj djeci, no vrijedi pokušati. Umjesto običnog bijelog kruha koristi crni ili neki drugi cjeloviti kruh, a umjesto šećera posluži se medom, agavinim sirupom ili ječmenim sladom.
Rižine pahuljice s čokoladom
Osim Čokolina, djeca ujutro vole pojesti i čokoladne kuglice. Jedna vrsta takvih kuglica napravljena je od rižinih poppies-a koje možeš kupiti u dućanima organske hrane. Rižini pahuljice su bezukusni no ti im možeš dodati čokoladnu aromu tako da ih išaraš otopljenom čokoladom. Umjesto običnog mlijeka možeš koristiti biljna mlijeka s okusom i obrok će biti ukusniji.
Domaći puding od tapioke
Meni je trenutno najdraži doručak domaći puding. Za to trebaš kuglice korijena tapioke, biljke bogate škrobom od koje se proizvodi osnova za komercijalne pudinge, a možeš ih kupiti u dućanu bio&bio. Tapioku pomiješaš s vodom ili mlijekom u omjeru 1:4 i kuhaj 15-tak minuta odnosno dok kuglice ne omekšaju i puste sluz. Svježe bobičasto voće će najbolje upotpuniti ovaj obrok.
Slani i slatki krekeri za užinu
Ako u školi u koju ide tvoje dijete nije ponuđen obrok za vrijeme velikog odmora bilo bi dobro da svojoj djeci spakiraš užinu kako ne bi kupovali nekvalitetne proizvode u pekarama. Uz svježe voće možeš napraviti zanimljive sendviče. Umjesto bijelog kruha koristi kukuruzni ili integralni koje možeš ispeći i kod kuće. Umjesto majoneze napravi umak od avokada, namaz od pečenog povrća ili namaz od slanutka- takozvani hummus.
Koristi svježe povrće kao što su rajčice, mrkva, zelena salata, zelje ili ukiseljene krastavce i papriku. Umjesto suhih salama koristi pileću ili pureću šunku s malim postotkom masti. Ukusna varijanta za međuobrok su i energetske pločice ili krekeri iz kućne radinosti. Pomiješaj lanene i chia sjemenke s vodom i pričekaj da puste sluz, a zatim ih začini mljevenom paprikom, origanom i umakom od rajčice. Smjesu tanko rasporedi po protvanu i suši na temperaturi do 50 stupnjeva.
Zdrava verzija popularnih muffina
Ako ćeš ih peći, predlažem da pred kraj pečenja krekere pospeš sa sirom i pustiš da se zapeku. Krekeri mogu biti i slatki, ako im dodaš sušeno voće i sladilo. Popularni muffini su jednako tako ukusan međuobrok kao i desert. Pri odabiru namirnica pripazi na njihovo porijeklo i sastav. Ja ti predlažem da koristiš cjelovito brašno u kombinaciji s posijama, zasladi ih agavinim sirupom i dodaj malo svježeg voća. Za promjenu, svježe voće možeš izmiksati u pire i obojiti biskvit ili pomiješati s malo brašna i napraviti zanimljive vijuge po površini muffina.
Na portalu Klokanica.hr pročitaj deset savjeta za pravilnu prehranu djece.